Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.1°C36.3°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.2°C34.6°C
4 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
30.0°C35.9°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C30.5°C
1 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
32.9°C32.9°C
2 BF 29%
Ακρίβεια / Έκρηξη καταγγελιών στη ΡΑΕ για το ρεύμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Έκρηξη καταγγελιών στη ΡΑΕ για το ρεύμα

ΡΑΕ
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Υπερδεκαπλασιάστηκαν οι καταγγελίες/παράπονα των καταναλωτών προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ιδίως από τον Μάρτιο και μετά, που αφορούν κατά βάση την ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, τον Μάιο οι καταγγελίες/παράπονα στην πλατφόρμα myRAE ανήλθαν σε 1.848 όταν τον Σεπτέμβριο 2021, που πρωτολειτούργησε, ήταν μόνο 149 (+1.140%)! Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις 21 Ιουνίου 2022 συνολικά έχουν υποβληθεί 7.920 καταγγελίες.

Σχεδόν 9 στις 10 καταγγελίες (87%) αφορούν το ρεύμα, ενώ 72% εξ αυτών αφορούν τους προμηθευτές. Πάντως, η υποβολή παραπόνων/καταγγελιών έχει αυξηθεί και για τους Διαχειριστές, καθώς αντιστοιχούν στο 20% επί του συνόλου.

Περίπου οι μισές καταγγελίες αφορούν προβλήματα στον λογαριασμό και 10% στη σύμβαση, ενώ το 37% σχετίζεται με αμφισβήτηση χρεώσεων και ρήτρας αναπροσαρμογής και μη κατανόηση λογαριασμού.

Επιπλέον, η ΡΑΕ προχωρά στη δημιουργία βάσης δεδομένων για τη λιανική αγορά ρεύματος, στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά οι χρεώσεις για κάθε καταναλωτή ξεχωριστά, εξετάζεται η δημιουργία υπηρεσιών και εργαλείων αντίστοιχων του Συνηγόρου του Καταναλωτή και της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, ενώ ανακοινώθηκε η ένταξη του εργαλείου του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή στη λειτουργία της ΡΑΕ, το οποίο αρχικά θα είναι στη διάθεση των οικιακών καταναλωτών για την επίλυση διαφορών τους με προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και Διαχειριστές.

Επιτροπή Ανταγωνισμού

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας ανακοίνωσε την παραπομπή τού φακέλου για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους οκτώ μήνες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να γίνει έλεγχος για εναρμονισμένες πρακτικές και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή και έχουν κοινοποιηθεί τα στοιχεία για τα τιμολόγια ανά τάση από την περασμένη Παρασκευή.

Εξάλλου, σε σχέση με την υποχρεωτικότητα των νέων τιμολογίων στο ρεύμα φαίνεται πως υπάρχει διαφορετική ερμηνεία από πλευράς παρόχων και προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ αναφορικά με τα υπερκέρδη πολλοί προμηθευτές έστειλαν μέχρι και ψευδή στοιχεία.

Αιχμές κατά πάντων

Έντονη ήταν η κριτική του Αθ. Δαγούμα στο ΥΠΕΝ αλλά και στους Διαχειριστές δικτύων για ζητήματα που συνδέονται με τις αρμοδιότητες και τον ρόλο της ΡΑΕ. Αιχμές άφησε για τη μη επιστροφή, ακόμα, των 67 εκατ. που έχει ήδη εισηγηθεί η Αρχή λόγω της προβληματικής λειτουργίας τής αγοράς εξισορρόπησης το πρώτο διάστημα εφαρμογής του νέου target model -απόφαση που έπρεπε να έχει λάβει το ΥΠΕΝ- αλλά και για την αρμοδιότητα επί θεμάτων του Κώδικα Προμήθειας που θα έπρεπε να βρίσκεται στη ΡΑΕ και όχι στο υπουργείο.

Μεταξύ άλλων, απέρριψε το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου και του αντίστοιχου σταθμισμένου μέσου κόστους κεφαλαίου (WACC), ενώ για τον ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε πως έχει ζητηθεί συνεργασία του για τον καθορισμό των αποζημιώσεων των καταναλωτών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και εφόσον χρειαστεί θα τον επιβάλει, ενώ θα υπάρξουν κυρώσεις συνολικά για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Αντίθετος ήταν και σε σχέση με τη ρύθμιση με την οποία καταργείται η πιστοποίηση που έχει παράσχει η ΡΑΕ στους Διαχειριστές των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και μάλιστα δήλωσε ότι ενημερωθεί η Κομισιόν.

Γενικότερα μίλησε για υπερβολή στις απαιτήσεις Διαχειριστών δικτύων και επενδυτών ΑΠΕ, αλλά και για τους σαφείς ρόλους Διαχειριστών και Ρυθμιστή.

Εξάλλου, σε νέα πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, καθώς διαμορφώνεται σε 364,54 ευρώ/μεγαβατώρα, από 327,70 ευρώ χθες και 255,64 ευρώ την Κυριακή, άλμα ύψους 42,6% σε τρεις ημέρες!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL