Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού και οι ενδεχόμενες επιδράσεις του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού και οι ενδεχόμενες επιδράσεις του

ΛΑΙΚΗ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί μια ανείπωτη τραγωδία πάνω σε εκατομμύρια ανθρώπους, επιδρώντας δραματικά στις ζωές τους. Προτεραιότητα ήταν και είναι η εύρεση μιας ειρηνικής διπλωματικής-πολιτικής λύσης που θα εκκινήσει τις διαδικασίες επούλωσης των πληγών σε όλα τα επίπεδα. Στο οικονομικό πεδίο οι συνέπειες του πολέμου λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής των αρνητικών συνεπειών από τις δύο προϋπάρχουσες κρίσεις, την πανδημική και την ενεργειακή.

Ειδικά στο σκέλος της αγοράς ενέργειας, η διαμόρφωση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα απειλεί τόσο τις μακροοικονομικές συνθήκες, σε μια στιγμή που είχαν εισέλθει σε θετική τροχιά, όσο και την κοινωνική συνοχή, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα ήρθε να προστεθεί ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης, καθώς οι δύο χώρες είναι καθαροί και μάλιστα εκ των σημαντικότερων εξαγωγέων κρίσιμων προϊόντων για τη διατροφική αλυσίδα.

Η επίδραση του πολέμου στο οικονομικό σκέλος έχει δύο άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις. Τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και την επιδείνωση του πληθωρισμού τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια. Οι εκφρασμένοι φόβοι για την επανεμφάνιση του στασιμοπληθωρισμού, που είχε να συμβεί από τη δεκαετία του 1970, δεν είναι αβάσιμοι. Η διάρκεια του πολέμου αλλά και των εκατέρωθεν κυρώσεων θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο ενδεχόμενο να ξαναζήσουν οι κοινωνίες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες εκείνης της περιόδου, και μάλιστα με επίπεδα απασχόλησης και μισθών σε χειρότερα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι να οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε μια νέα μορφή ψυχρού πολέμου απειλεί με υποχώρηση τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και συναλλαγές, την ανταλλαγή γνώσης, πληροφορίας και τελικώς της κοινής προόδου. Αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει υψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ανάπτυξη, αύξηση των επιτοκίων και ενδεχομένως αύξηση των δαπανών για άμυνα και ασφάλεια, εις βάρος όμως του κοινωνικού κράτους. Σε κάθε περίπτωση, οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να γρηγορούν σε πολλαπλά επίπεδα, λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα περιορισμού των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, αποφεύγοντας καθυστερήσεις όπως δυστυχώς συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής.

* Ο Δημήτρης Λιάκος είναι οικονομολόγος, πρώην υφυπουργός και σύμβουλος στρατηγικής Ινστιτούτου ΕΝΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL