Κορυφώνεται η κρίση στους κόλπους της ελληνικής δικαιοσύνης, μετά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα στο έργο των δικαστών, με τελευταία την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, που χειρίστηκαν την υπόθεση του κυκλώματος στην Πολεοδομία του νησιού.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνήλθε εκτάκτως στην Αθήνα χθες Πέμπτη (27/3) αποφάσισε να ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη να διερευνήσει την πειθαρχική ευθύνη της προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022) από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για τις παρεμβάσεις της, μέσω εγκυκλίων, οδηγιών και κίνησης πειθαρχικών διώξεων σε βάρος δικαστικών λειτουργών.
Παράλληλα, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τη δικαστική ανεξαρτησία, σε συνεργασία με όσες δικαστικές ενώσεις επιθυμούν, προς ανάδειξη της αναγκαιότητας περιφρούρησης των θεσμικών εγγυήσεων που την περιβάλλουν.
Επίσης, καταθέτει πρόταση προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για πραγματοποίηση αποχής μίας ημέρας από τα καθήκοντά τους, ως έκφραση διαμαρτυρίας του δικηγορικού σώματος, σε μέρα που θα προσδιορίσει η Συντονιστική Επιτροπή.
Τέλος, θα ενημερώσει τους αρμόδιους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE), «επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού από τις παρεμβάσεις της ηγεσίας της δικαιοσύνης στο δικαιοδοτικό έργο των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών».
Οι αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
«Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνήλθε εκτάκτως στην Αθήνα την 27η Μαρτίου 2025, κατόπιν εισηγήσεως της Συντονιστικής Επιτροπής και, αφού αξιολόγησε τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στο δικαιοδοτικό έργο των Ελλήνων δικαστών, ενέκρινε την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και αποφάσισε:
1. Την διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της Προέδρου του Αρείου Πάγου σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022) από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για τις παρεμβάσεις της, μέσω εγκυκλίων, οδηγιών και κίνησης πειθαρχικών διώξεων σε βάρος δικαστικών λειτουργών.
2. Τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τη Δικαστική Ανεξαρτησία, σε συνεργασία με όσες δικαστικές ενώσεις επιθυμούν, προς ανάδειξη της αναγκαιότητας περιφρούρησης των θεσμικών εγγυήσεων που την περιβάλλουν.
3. Την πρόταση προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για πραγματοποίηση αποχής μίας ημέρας από τα καθήκοντά τους, ως έκφραση διαμαρτυρίας του δικηγορικού σώματος, σε μέρα που θα προσδιορίσει η Συντονιστική Επιτροπή.
4. Την ενημέρωση των αρμόδιων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE), επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού από τις παρεμβάσεις της ηγεσίας της δικαιοσύνης στο δικαιοδοτικό έργο των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών».