Αιχμές με αφορμή την παραγγελία της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, για επείγουσα άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, οι οποίες άφησαν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της πολεοδομίας Ρόδου όπου «τακτοποιούνταν» αυθαίρετα έναντι χιλιάδων ευρώ και εκδίδονταν πλαστές άδειες, αφήνει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μετά την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζει αρχικά ότι «δεν νοείται ο δικαστικός λειτουργός να υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο για την, έστω εσφαλμένη, κρίση που εξέφερε κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων».
«Ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακόμη και αν, συγκυριακά, φαίνεται να εναρμονίζονται με το “κοινό περί δικαίου αίσθημα”, από το οποίο, πάντως, ο δικαστής οφείλει να μένει ανεπηρέαστος, μακροπρόθεσμα, καταλήγουν να υπονομεύουν την αξιοπιστία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης» προσθέτει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την υπόθεση της Ρόδου, έχει ξεσπάσει πρωτοφανής δημόσια σύγκρουση στους κόλπους της δικαιοσύνης καθώς μετά την παραγγελία της Ι. Κλάπα για πειθαρχικό έλεγχο της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών στη Ρόδο, η ΕΕΕ αντέδρασε με σκληρή ανακοίνωση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο πειθαρχικός έλεγχος «πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών».
Στην ανακοίνωση της ΕΕΕ έσπευσε να απαντήσει σε υψηλούς τόνους ο αρεοπαγίτης και εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελευθερία της γνώμης κάθε δικαστή και εισαγγελέα κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ανεξαρτήτως βαθμού, είναι θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του, η οποία όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με το ανέλεγκτο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου:
«Εξ αφορμής ποινικής υπόθεσης που έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου αισθάνεται υποχρεωμένη να διακηρύξει τη θέση της ότι, υπό το υφιστάμενο πλέγμα εγγυήσεων της δικαστικής ανεξαρτησίας, κοινό και υπερνομοθετικό, εθνικό και διεθνές, δεν νοείται ο δικαστικός λειτουργός να υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο για την, έστω εσφαλμένη, κρίση που εξέφερε κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων.
Εκτιμά δε ότι ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακόμη κι αν, συγκυριακά, φαίνεται να εναρμονίζονται με το “κοινό περί δικαίου αίσθημα”, από το οποίο, πάντως, ο δικαστής οφείλει να μένει ανεπηρέαστος, μακροπρόθεσμα, καταλήγουν να υπονομεύουν την αξιοπιστία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης».