Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.8°C19.6°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 89%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C15.2°C
0 BF 100%
Σάββας Παύλου 1951-2016
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάββας Παύλου 1951-2016

Ο Σάββας Παύλου

Την προηγουμένη του θανάτου του ασχολήθηκε με τον επικήδειό του: Ήταν απλός, ένα κείμενο λύπης και διαμαρτυρίας για όλες τις τελετές που ψευτίζουν. Έγραφε: «Η κηδεία γίνεται πια ένα κοσμικό γεγονός, στο οποίο ο νεκρός εξαφανίζεται». Όμως ήταν και άνθρωπος της πλάκας, του επιτηδευμένου χωρατού, που ήταν κατεξοχήν γελωτοπαραγωγό. Τον θυμάμαι από την έκδοση ενός βιβλιαρακίου, από εκείνα που διέθεταν κάποτε ευσεβείς λαϊκές γυναίκες με βίους αγίων, υπό τον (μπλοφατζίδικο) τίτλο «Λαογραφικαί τινές παρατηρήσεις επί των κινηματογράφων του άστεος». Σε αυτό περιέγραφε εις άψογον καθαρεύουσα την είσοδον ενός γέροντα μετά της βακτηρίας(μπαστούνι) σε κινηματογράφο, όπου παίζονταν ταινίες με ερωτική υπόθεση, όμως επακολουθούσε θορυβώδης πτώση της βακτηρίας και κάποιος από τον (λίαν ζωηρό) εξώστη φώναξε: «Τι ήλθες εδώ, ρε γέρο, για να καβλ@σει το μπαστούνι σου;».

Ο Σάββας Παύλου ήταν διακεκριμένος φιλόλογος, ήταν Κύπριος πατριώτης, ήταν συγγραφέας πολλών άρθρων στην Καθημερινή, στο Άρδην, στο Αντί, στην Ελευθεροτυπία. Οι γνώσεις του τον έφεραν στο να ακροαστεί ζητήματα, όπως στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ. Σε άρθρο του για την ιστορία του κινούμενου δάσους, που κατά παράβαση των οδηγιών των τριών μαγισσών έρχεται προς την κατεύθυνση του βασιλιά Μάκβεθ, σημειώνει ότι προέρχεται από το βιβλίο του Raphael Holinshed και δημοσιεύτηκε 20 χρόνια πριν από το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ. Ήταν, επίσης, κριτικός της τουριστικής βιομηχανίας και ασκούσε πολεμική στον σύγχρονο μαζικό τουρισμό με την αβαθή και επιδερμική γνωριμία και τα τουριστικά «πακέτα», που «δημιουργούν ένα πολτό εικόνων και εντυπώσεων». Παρέθετε, μάλιστα, ένα πεζογράφημα του Ραγκαβή του 1848, ο οποίος παρουσίαζε τον ήρωά του να μην προτιμά τον σιδηρόδρομο αλλά το άλογό του για το ταξίδι, «διότι περιηγείτο διά να περιηγηθή και όχι για να φθάση».

Ο Σ. Παύλου χρησιμοποιεί έναν όρο που καινοτομεί, τον όρο «αναπαρθένευση», που σε αντίθεση με τον δικής μου επινόησης όρο «εκπαρθένευση» δείχνει την προτίμηση της τουριστικής βιομηχανίας για αναπαλαιώσεις (sic), οι οποίες υποτίθεται ότι αποκαθιστούν μια προηγούμενη μορφή του χώρου.

Αυτό το Σάββατο, σε μια εκδήλωση που γίνεται στην οδό Θεμιστοκλέους 37, στις 2 μ.μ., θα γίνει αναφορά στο βιβλίο που έγραψε ο Σ. Παύλου για τον Σεφέρη, με ομιλητές τους Νάσο Βαγενά, Ευσταθία Δήμου, Δημήτρη Κοσμόπουλο και Τάσο Χατζηαναστασίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL