Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.4°C24.0°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.3°C26.5°C
4 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.8°C23.8°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.7°C22.9°C
4 BF 43%
Λίμνη Κάρλα / Θέμα στο Reuters τα δεκάδες χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίμνη Κάρλα / Θέμα στο Reuters τα δεκάδες χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα (βίντεο)

Πλημμυρισμένα στρέμματα στη λίμνη Κάρλα
EUROKINISSI

Θέμα στο Reuters η λίμνη Κάρλα, με εκτενές ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων να φέρει τον τίτλο «Η πλημμυρισμένη ελληνική λίμνη, προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους αγρότες που μάχονται απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel αγρότες και κάτοικοι της περιοχής, μετρούν ακόμα τις πληγές τους. Η αποστολή του Reuters ξεκινά με τον αγρότη Μπάμπη Ευαγγελινό, ο οποίος με ένα μικρό σκάφος δείχνει πως η γη που κάποτε καλλιεργούσε είναι πλέον βυθισμένη κάτω από το νερό. 

Το δημοσίευμα του Reuters για την λίμνη Κάρλα
SCREENSHOT

Το μικρό του οικόπεδο, κοντά στη λίμνη Κάρλα, βρίσκεται ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που εξαφανίστηκαν από τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες που έπληξαν πέρυσι την περιοχή, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Και προστίθεται ότι πέντε μήνες μετά, μεγάλο μέρος της περιοχής - και πολύς ακριβός εξοπλισμός - παραμένει κάτω από το νερό. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έπρεπε να μπω σε μια βάρκα για να πάω να δω τη γη μου», είπε ο Ευαγγελινό στο Reuters. «Οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν, έφυγαν σε τρεις, τέσσερις μέρες βροχής»  προσθέτει. 

Η κατάσταση έχει πυροδοτήσει την οργή των αγροτών που, όπως συνάδελφοί τους σε όλη την Ευρώπη, έχουν δει τα προς το ζην τους να απειλούνται από το αυξανόμενο κόστος και την κλιματική αλλαγή, και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. Αγρότες από την Ινδία, μέχρι τη Γαλλία και την Πολωνία έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη ζητώντας περισσότερη βοήθεια, προσθέτει. 

Όπως συμπληρώνεται στο δημοσίευμα η Ελλάδα έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, με το Reuters να κάνει αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες και τις φωτιές του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της μεσογειακής χώρας να αντιμετωπίσει ένα όλο και πιο ασταθές κλίμα.

Το Reuters αναφέρει ακόμα ότι είναι επίσης μία προειδοποίηση για το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον άλλες χώρες βορειότερα. Οι κακοκαιρίες Daniel Elies είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 35.000 στρέμματα κοντά στη λίμνη Κάρλα στον θεσσαλικό κάμπου, που αντιπροσωπεύει το 25% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας και το 5% του ΑΕΠ. Περίπου 30.000 αγρότες επλήγησαν σε όλη την επαρχία, προσθέτει το Reuters.

Ο Ευαγγελινός είχε μόλις μαζέψει σοδειά αμύγδαλων ενός τόνου πριν έρθει η βροχή και την καταστρέψει. Κανονικά θα περίμενε 10 τόνους κατά τη διάρκεια της σεζόν, αξίας περίπου 20.000 ευρώ, αλλά κατάφερε μόλις να μαζέψει το 40% αυτών. Τώρα δεν είναι σίγουρος πώς θα πληρώσει για τις σπουδές των δύο κορών του.

«Είναι πολύ λυπηρό. Επειδή αυτά τα δέντρα που βλέπεις τώρα να είναι 20 και 30 ετών, τα μεγαλώνεις από ένα μικρό κλαδί» είπε. 

Στη συνέχεια το Reuters κάνει αναφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και στα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης στη σκιά των διαδηλώσεων, σημειώνοντας ότι οι πολλοί αγρότες λένε ότι ζητούν περισσότερα. «Κάρλα. 180.000 στρέμματα κάτω από το νερό» έγραφε πλακάτ που κρατούσαν την περασμένη Τετάρτη στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αγρότες της περιοχής. «Θέλουμε τα χωράφια μας πίσω» ένα ακόμα από τα συνθήματά τους. 

Οι τοπικές αρχές έχουν προτείνει την επιτάχυνση της ανάκτησης με τη χρήση πλωτών μηχανημάτων για την άντληση του νερού ήδη από τον Απρίλιο σε μια περιοχή, δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, συμπληρώνει το Reuters.

Ο Βαγγέλης Περιστερόπουλος, 35 ετών, πατέρας δύο παιδιών, έχασε σχεδόν όλα τα 640 γουρούνια και πρόβατα στο Στεφανοβίκειο, μια άλλη πόλη κοντά στη λίμνη. Έπιασε δουλειά ως οδηγός φορτηγού στο λιμάνι του Βόλου τον Νοέμβριο για νακαταφέρει τα βγάλει πέρα.

«Όταν είδαμε την καταστροφή και ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, ψάξαμε για άλλη δουλειά γιατί τα έξοδα συνέχιζαν να τρέχουν» είπε στο Reuters.

Ο Ευαγγελινός μένει στη θέση του προς το παρόν. Λέει ότι μόλις το έδαφος στεγνώσει, οι ειδικοί θα πρέπει να το αναλύσουν και να βεβαιωθούν ότι είναι κατάλληλο για καλλιέργεια. Ελπίζει να ξεριζώσει κατεστραμμένα δέντρα και να φυτέψει νέα. «Αυτό που θέλω είναι να πατήσω το πόδι μου στη λασπωμένη γη και να αρχίσω να καλλιεργώ ξανά από την αρχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL