Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C25.9°C
4 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.7°C24.2°C
4 BF 32%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.5°C22.1°C
5 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.2°C
6 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.9°C24.9°C
4 BF 20%
Πυρκαγιές / Μόλις 12 εκατομμύρια για την αποκατάσταση των καμένων δασών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές / Μόλις 12 εκατομμύρια για την αποκατάσταση των καμένων δασών

134442116.png

Ψιχία απέφερε η ζητιανιά χρημάτων από ιδιώτες για την αποκατάσταση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2021 για να καλύψει επικοινωνιακά τις ανεπάρκειές της και τα λάθη της, η οποία βαπτίστηκε αναδοχή. Για το 2023, χρονιά με αρνητική πρωτιά για τη χώρα καθώς έγιναν στάχτη 1.747.730 στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων (Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Καταγραφής Δασικών Πυρκαγιών - ΕFFIS), δέκα εταιρείες και ιδρύματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον, εκ των οποίων οι τέσσερις συνδέονται με το Ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ εμπορίας, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛ.ΠΕ.). Συνολικά συγκεντρώθηκαν περί τα 12 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση μελετών και την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κλαδοδέματα και κορμοφράγματα, υλοτόμηση των καμένων κ.ά.).

Ο κατάλογος με τα φιλοδωρήματα, τα οποία τυγχάνουν και γενναίων φοροαπαλλαγών και των «νονών», ή αλλιώς πράξεις «ορισμού αναδόχου αποκατάστασης», που εκδίδει η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, έτσι όπως αναρτήθηκαν στη Διαύγεια του ΥΠΕΝ έχει ως εξής:

* Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Α.Ε. με σκοπό τη χρηματοδότηση της σύνταξης των απαιτούμενων μελετών αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας των καμένων εκτάσεων Δερβενοχωρίων, Κουβαρά-Σαρωνίδας, Λουτρακίου, Αιγίου και Φυλής-Πάρνηθας, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 500.000 ευρώ. Η πράξη υπεγράφη στις 6 Σεπτεμβρίου 2023.

* Την ίδια ημερομηνία ορίζεται η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ανάδοχος αποκατάστασης για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης μελέτης και της εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών έργων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων Μάνδρας (Υπολεκάνες 4, 5 και 6) που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023 στην περιοχή Δερβενοχωρίων με το… αστρονομικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

* Η εταιρεία ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. για τη χρηματοδότηση και την ανάληψη της εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών έργων στην καμένη περιοχή στον οικισμό της Παλαγίας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή του Έβρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της αναδοχής ανέρχεται στο ποσό των 290.000 ευρώ σε εφαρμογή εγκεκριμένης μελέτης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης. Η απόφαση υπεγράφη στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ τροποποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου μετά από αλλαγή της μελέτης εφαρμογής του Δασαρχείου. Μεσολάβησε και άλλη απόφαση στις 21 Σεπτεμβρίου για χρηματοδότηση εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών στην καμένη περιοχή στον οικισμό του Άβαντα, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ.

* Η εταιρεία Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ για την εκπόνηση μελέτης και την εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων Δερβενοχωρίων (Υπολεκάνη 1) που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2023 στην περιοχή Δερβενοχωρίων ορίστηκε ανάδοχος στις 19 Σεπτεμβρίου με 500.000 ευρώ.

* Η εταιρεία Helleniq Energy Holdings S.A. των ΕΛ.ΠΕ. για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης μελέτης και της εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών έργων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων Μάνδρας-Μαγούλας (Υπολεκάνες 2, 3 και 8) στα Δερβενοχώρια ορίζεται ανάδοχος στις 22 Σεπτεμβρίου με το ποσό του 1.500.000 ευρώ.

* Παραδόξως, χωρίς προϋπολογισμό εμφανίζεται στις 29/9 πράξη ορισμού αναδόχου για την εταιρεία NOVA Telecommunications & Media Single Member S.A., με σκοπό τη χρηματοδότηση και την ανάληψη της εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα έργα θα υλοποιηθούν σε εφαρμογή των εγκεκριμένων και υπό έγκριση μελετών αποκατάστασης του Δασαρχείου Σουφλίου και αφορούν τις περιοχές: Ύψωμα Καμίνια Δήμου Σουφλίου, Ρέμα Λυγαριά-περιοχή Χαμηλό (Μικρός πυρήνας), Καμηλοπόταμος, Θέση Κακομάνδρι (Ντιστιμπάκι), Καζάνι ρέμα, καμένη περιοχή Λευκίμης-Φράγμα Προβατώνα Δήμου Σουφλίου και Μαυρόρεμα (Καράντερε).

* Την ίδια ημερομηνία ανάδοχος ορίζεται και το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου για τη χρηματοδότηση της εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών έργων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων Δερβενοχωρίων (Υπολεκάνη 1) με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Πάρνηθα:

* Στις 16 Οκτωβρίου το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» ορίζεται ανάδοχος για την εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων Πάρνηθας στην περιοχή Ρέμα Αγίου Γεωργίου και Ρέμα Πλατανάκι, συνολικού εμβαδού 11.124 στρεμμάτων («Επιφάνεια 1»), σε εκτέλεση «Μελέτης αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες εκτάσεις της από 22-8-2023 πυρκαγιάς στην περιοχή ευθύνης Δασαρχείου Πάρνηθας» με προϋπολογισμό 2.100.000 ευρώ.

* Δύο ημέρες αργότερα και η Τράπεζα Πειραιώς (Αμερικής 4, 10564, Αθήνα) για τον ίδιο λόγο στην περιοχή Ρέμα Κατερίνιζας και Ρέμα Πικροδαφνέζας, συνολικού εμβαδού 8.900 στρεμμάτων («Επιφάνεια 3»), με το ποσό των 3.000.000 ευρώ.

* Στις 26 του ίδιου μήνα η ΔΕΗ αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει με 2.500.000 ευρώ αντιδιαβρωτικά, επίσης στην Πάρνηθα, στην περιοχή Ρέμα Γιαννούλας και Ρέμα Φίχθι, συνολικού εμβαδού 13.626 στρεμμάτων («Επιφάνεια 2»).

Ελαστικό χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τις αποφάσεις: «Ως χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της εκπόνησης των μελετών αντιδιαβρωτικής - αντιπλημμυρικής προστασίας ορίζονται οι τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία επιλογής μελετητή» και για την ολοκλήρωση των έργων «οι τέσσερις (4) μήνες μετά την έναρξη των εργασιών και σε κάθε περίπτωση, το χρονικό διάστημα δεν δύναται να υπερβεί το διάστημα των έξι (6) μηνών».

Περιχαρής φωτογραφήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης στις 15 Δεκεμβρίου στα καμένα της Πάρνηθας με εκπροσώπους των αναδόχων για να πει ότι μέχρι τότε είχε «περαιωθεί το 30% περίπου των αντιδιαβρωτικών έργων», τα οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20/11/2023 και «υλοποιούνται από Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και από εργοληπτικές εταιρείες δασοτεχνικών έργων». Κουβέντα, βέβαια, για την ολοκλήρωσή τους, που μπορεί να… συμπέσει και με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL