Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.3°C20.8°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C19.7°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C19.9°C
5 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.8°C
6 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C18.9°C
0 BF 48%
Μητρώο Γεφυρών / Σε πολλά... τέρμινα η λειτουργία του - Μακρύς ο δρόμος για τη συντήρηση των υποδομών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητρώο Γεφυρών / Σε πολλά... τέρμινα η λειτουργία του - Μακρύς ο δρόμος για τη συντήρηση των υποδομών

134421417.png

Γενικώς και αορίστως «μέσα στο 2024» θα λειτουργήσει η πλατφόρμα «όπου όλοι οι φορείς διαχείρισης γεφυρών θα καταχωρούν την ταυτότητα και τα τεχνικά στοιχεία των υφιστάμενων γεφυρών», το λεγόμενο Μητρώο Γεφυρών, με άγνωστη προς το παρόν την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταγραφής. Και ο δρόμος είναι μακρύς έως ότου γίνουν η αξιολόγηση, η συντήρηση και η αποκατάστασή τους, αφού πρόκειται για παραμελημένες, παρότι κρίσιμες, υποδομές.

Σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία εγκρίθηκε ο Κανονισμός Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών-Διοικητική Αρχή Γεφυρών (B΄ 6430/10.11.2023), ορίζει ότι εντός έξι (6) μηνών από τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Γεφυρών οι φορείς λειτουργίας και συντήρησης γεφυρών (δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο, παραχωρησιούχοι) υποχρεούνται να καταχωρίσουν τις γέφυρες της αρμοδιότητάς τους στο Εθνικό Μητρώο Γεφυρών. Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών, υπογράφηκε προγραμματική συμφωνία για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Μητρώου Γεφυρών από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ) Στ. Ασθενίδη. Το έργο υλοποιείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, και είναι προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

«Εξυπνες» γέφυρες… χρήμα με ουρά

 Κατά τα λοιπά, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί από τις 8 Φεβρουαρίου (ΑΔΑ: 6ΞΖΡΗ-ΘΕ2) το έργο υπό τον τίτλο «Έξυπνες Γέφυρες» (Δράση 16949), προϋπολογισμού περί τα 80 εκατ. Ευρώ, και η υλοποίησή του έχει εκχωρηθεί από το Υποδομών στο ΤΕΕ. Κατά το συνοδευτικό τεχνικό δελτίο, «με το έργο αυτό επιδιώκεται η παροχή υπηρεσιών προληπτικής συντήρησης γεφυρών της ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως το Ίντερνετ των πραγμάτων (IOT). Οι πληροφορίες που σχετίζονται με την κατάσταση των γεφυρών θα καταγράφονται και θα επεξεργάζονται με ειδικούς αλγόριθμους που υπολογίζουν την αντοχή των γεφυρών και θα είναι διαθέσιμες σε εξειδικευμένους μηχανικούς που θα είναι αρμόδιοι για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των γεφυρών και την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων. Όλες οι υποδομές των γεφυρών θα εξοπλιστούν με ειδικά συστήματα μέτρησης της δομικής απόκρισης, αισθητήρες / οπτικές ίνες που θα μετρούν και καταγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με σύγχρονες και αποδεκτές τεχνολογικές μεθόδους. Οι διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου θα υλοποιηθούν με χρήση σύγχρονων συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο (Real Time Structural Health Monitoring, RTSHM)». Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται συνολικά διακόσιες πενήντα (250) γέφυρες, εκατό (100) του σιδηροδρομικού και εκατόν πενήντα (150) του οδικού δικτύου. Με τροποποίηση της πρώτης απόφασης, στις 26 Απριλίου (ΑΔΑ:9103Η-470) προστέθηκαν το υπο-έργο «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών» και το έργο «Μηχανισμός Υποστήριξης για την αποτελεσματική υλοποίησή του». Με τις προσθήκες και σταθερά τα 80 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτοξεύεται στο αστρονομικό ποσό των 222 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 142 εκατ. προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΦΠΑ κ.ά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL