Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.4°C27.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.7°C27.7°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
26.0°C28.2°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.4°C24.9°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C25.7°C
0 BF 64%
Εισαγωγή στα ΑΕΙ / Καταγγελία για φωτογραφικό ΦΕΚ - «Προνόμια» σε μαθητές ιδιωτικών σχολείων στην Παλλήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισαγωγή στα ΑΕΙ / Καταγγελία για φωτογραφικό ΦΕΚ - «Προνόμια» σε μαθητές ιδιωτικών σχολείων στην Παλλήνη

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑΞΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Φωτογραφικό ΦΕΚ του υπουργείου Παιδείας, όπου με αφορμή τις περσινές πυρκαγιές στην περιοχή της Παλλήνης αποδίδονται «προνόμια» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ από μαθητές ιδιωτικών σχολείων του δήμου, οι οποίοι δεν κατοικούν καν στην περιοχή ή δεν πιστοποιείται ότι πρόκειται για οικογένεια που πλήγηκε, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ). 

Σε σχετική ανακοίνωση, ο σύλλογος αναφέρει πως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το ΦΕΚ αναφέρεται γενικά στους μαθητές των σχολείων του συγκεκριμένου Δήμου και όχι στους μαθητές που κατοικούν στο Δήμο Παλλήνης.

«Θεωρούνται πληγέντες από τις πυρκαγιές κάτοικοι, για παράδειγμα, του κέντρου της Αθήνας που τυχαίνει να πηγαίνουν το παιδί τους σε κάποιο σχολείο της Παλλήνης; Επίσης στα δικαιολογητικά που απαιτούνται δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν πως πρόκειται όντως για οικογένεια που πλήγηκε από φυσική καταστροφή, γεγονός που εντείνει την ασάφεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημειώνει πως την ίδια στιγμη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους μαθητές που κατοικούν σε όμορους δήμους σε αυτόν της Παλλήνης που, επίσης, επλήγησαν από τις συγκεκριμένες πυρκαγιές.

«Φυσικά δε γελιόμαστε και όσοι γνωρίζουν το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν πολλά να καταλάβουν. Καιρός, λοιπόν, αυτά να γίνουν αντιληπτά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Είναι γνωστό ότι στην Παλλήνη συγκεντρώνονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα μπορούν, για μια ακόμη φορά, να περηφανεύονται και να στήνουν τη διαφήμισή τους σε γονείς και μαθητές για τις ''άκρες'' που έχουν στις τοπικές αρχές και στο υπουργείο. ''Άκρες'' οι οποίες εξασφαλίζουν στους μαθητές τους μια «πιο εύκολη» εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, με χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που απαιτούνταν αρχικά για την εισαγωγή τους» τονίζουν και ζητούν να αποσυρθεί το φωτογραφικό ΦΕΚ 

«Απαιτούμε ίση μεταχείριση των μαθητών από όλες τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, να εξασφαλιστεί πως θα έχουν την απαραίτητη στήριξη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι προχώρησε σε αντικατάσταση του ΦΕΚ, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Φωτογραφικό ΦΕΚ εξέδωσε το υπουργείου Παιδείας στις 05/09/2023, όπου με αφορμή τις περσινές πυρκαγιές στην περιοχή της Παλλήνης αποδίδονται προνόμια για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στους μαθητές των σχολείων του Δήμου που αποφοίτησαν την περσινή χρονιά και πρόκειται να αποφοιτήσουν τη φετινή.

Εντύπωση προκαλεί ότι το ΦΕΚ αναφέρεται γενικά στους μαθητές των σχολείων του συγκεκριμένου Δήμου και όχι στους μαθητές που κατοικούν στο Δήμο Παλλήνης. Θεωρούνται πληγέντες από τις πυρκαγιές κάτοικοι, για παράδειγμα, του κέντρου της Αθήνας που τυχαίνει να πηγαίνουν το παιδί τους σε κάποιο σχολείο της Παλλήνης; Επίσης στα δικαιολογητικά που απαιτούνται δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν πως πρόκειται όντως για οικογένεια που πλήγηκε από φυσική καταστροφή, γεγονός που εντείνει την ασάφεια.

Εντύπωση προκαλεί, επιπρόσθετα, η απουσία από το ΦΕΚ των μαθητών που κατοικούν σε όμορους δήμους σε αυτόν της Παλλήνης που, επίσης, επλήγησαν από τις συγκεκριμένες πυρκαγιές. Και φυσικά υπάρχει το ερώτημα αν οι μαθητές από τα σχολεία της Θεσσαλίας, του Έβρου και τόσων άλλων περιοχών που επλήγησαν από μεγάλης έντασης καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες θα έχουν ίδια μεταχείριση από το υπουργείο Παιδείας.

Φυσικά δε γελιόμαστε και όσοι γνωρίζουν το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν πολλά να καταλάβουν. Καιρός, λοιπόν, αυτά να γίνουν αντιληπτά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Είναι γνωστό ότι στην Παλλήνη συγκεντρώνονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα μπορούν, για μια ακόμη φορά, να περηφανεύονται και να στήνουν τη διαφήμισή τους σε γονείς και μαθητές για τις «άκρες» που έχουν στις τοπικές αρχές και στο υπουργείο. «Άκρες» οι οποίες εξασφαλίζουν στους μαθητές τους μια «πιο εύκολη» εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, με χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που απαιτούνταν αρχικά για την εισαγωγή τους. 

Το υπουργείο Παιδείας μας έχει συνηθίσει στο να αντιμετωπίζει προνομιακά τους σχολάρχες των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων. Η ριζική υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι η μεγαλύτερη προσφορά της κυβέρνησης προς τα ιδιωτικά συμφέροντα. Πλάι σε αυτό, μια σειρά από νόμους οδήγησαν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στον κάλαθο των αχρήστων, ενισχύοντας και άλλο την κερδοφορία των μεγάλων σχολαρχών. Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο ΦΕΚ, «δίνει έξτρα κίνητρα» στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ένα από τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής στέλνοντας μήνυμα προνομιακής μεταχείρισης.

Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ζητάμε να παρθεί πίσω το φωτογραφικό ΦΕΚ. Απαιτούμε ίση μεταχείριση των μαθητών από όλες τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, να εξασφαλιστεί πως θα έχουν την απαραίτητη στήριξη για να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL