Με το ΕΣΥ να έχει καταρρεύσει θα περάσουν και το φετινό κάτοικοι και επισκέπτες των νησιωτικών περιοχών της χώρας. Ο Ιούνιος μπήκε και τα δημόσια νοσοκομεία καταγράφουν μεγάλα κενά σε βασικές ιατρικές ειδικότητες σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας ενώ ζητούν από τους αρμόδιους να στελεχώσουν τις δομές έστω και τώρα.
Το τραγικό περιστατικό στην Κω όπου 63χρονη κατέληξε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο σε καρότσα αγροτικού, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.
Όπως εξηγεί, είπε στα περισσότερα νησιά επιχειρεί μόλις ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, σημειώνοντας ότι το ΕΚΑΒ επιχειρεί με μόλις ένα ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο.
Στη Χίο και την Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για στελέχωση δεύτερου ασθενοφόρου σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ λειτουργεί για ορισμένο διάστημα με 1-2 διασώστες.
«Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση», τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκος.
«Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή. Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;», σχολίασε αιχμηρά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.