Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.0°C
3 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Πυρκαγιά στο Μάτι / Ερωτήματα για την προαγωγή ανώτατου αξιωματικού της πυροσβεστικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στο Μάτι / Ερωτήματα για την προαγωγή ανώτατου αξιωματικού της πυροσβεστικής

Φωτιά στο Μάτι
EUROKINISSI

Ερωτήματα εγείρει η προαγωγή του αξιωματικού της πυροσβεστικής, ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τα αδικήματα, σε βαθμό πλημμελήματος, της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της σωματικής βλάβης εξ αμελείας κατά συρροή, αναφορικά με την πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018.

Την ώρα δηλαδή που διεξάγεται η δίκη για την υπόθεση, ο Χρήστος Λάμπρης προήχθη πριν από λίγες ημέρες στον βαθμό του αντιστρατήγου λαμβάνοντας παράλληλα τη θέση του επιτελάρχη, δηλαδή του «νούμερο 3» της πυροσβεστικής.

Σημειώνεται ότι στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου αναφερόταν ότι κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς ο κ. Λάμπρης βρισκόταν από τις 17:20 μέχρι και τις 17:30 στον αέρα με το συντονιστικό ελικόπτερο. Στις 17:30 αποχώρησε, «δίχως να έχει λάβει σχετική εντολή από ανώτερο του αλλά αυθαίρετα και αυτόβουλα» και παρότι, σύμφωνα με την απόδειξη χορήγησης καυσίμων, είχε τουλάχιστον 200 λίτρα καυσίμων διαθέσιμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να βρίσκεται στον αέρα για 20 λεπτά, ακόμη μέχρι να συμπληρωθεί «ο μέγιστος χρόνος πτήσης του εναέριου μέσου».

Αποτέλεσμα της «πρόωρης απομάκρυνσης» ήταν να μην υπάρχει εναέρια επιτήρηση και συνεχής ενημέρωση για τις κινήσεις της φωτιάς σε πραγματικό χρόνο. Και ως εκ τούτου, σύμφωνα με το βούλευμα, δεν υπήρχε «ορθή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων φορέων για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, προκειμένου να κινητοποιήσουν άμεσα όλα τα διαθέσιμα επίγεια, θαλάσσια και εναέρια μέσα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με τον Χρήστο Λάμπρη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Μετά την αναβάθμιση και διατήρηση του κυρίου Στέφανου Κολοκούρη στη θέση του αρχηγού της πυροσβεστικής, ενώ είναι υπόδικος στην υπόθεση του εγκλήματος “Μάτι”, έχοντας δε, καταβάλει εγγύηση, προβάλλεται σε παιδιά, η εικόνα του (μοντέλου-προτύπου-παραδείγματος προς μίμηση) “καλού πυροσβέστη”, κυρίου Χρήστου Λάμπρη που τυχαίνει να είναι και αυτός υπόδικος, ομοίως έχοντας προαχθεί και καταβάλει εγγύηση, για την ίδια υπόθεση, που συνιστά την πιο ντροπιαστική και μελανή εικόνα κρατικής εγκληματικής διαχείρισης κρίσεως που έχει να επιδείξει η Χώρα διεθνώς από συστάσεώς της, στη φονικότερη υπόθεση του είδους της, στον 21ο αιώνα παγκοσμίως».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL