Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Πτώση F-4 Phantom II / Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας - Θλίψη για τους δύο πιλότους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πτώση F-4 Phantom II / Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας - Θλίψη για τους δύο πιλότους

Έρευνες από σκάφη στη θάλασσα
EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στα αίτια και τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στη μοιραία πτώση του Phantom τη Δευτέρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, εστιάζουν οι έρευνες των αρμόδιων αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι ειδικοί έκαναν λόγο για τρία κυρίως ενδεχόμενα σχετικά με την πτώση του μαχητικού. Ανθρώπινο λάθος, τεχνικό πρόβλημα και απρόοπτο γεγονός εξετάζεται εάν έκαναν το F-4 Phantom II να πέσει στη θάλασσα παρασύροντας στον θάνατο τον 31χρονο Σμηναγό, Ευστάθιο Τσιτλακίδη και τον 29χρονο συγκυβερνήτη Υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, δευτερόλεπτα πριν μαχητικό αεροσκάφος πέσει στη θάλασσα οι πιλότοι πραγματοποιούσαν κλειστή στροφή κινούμενοι σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άσκησης, με ταχύτητα 800 χλμ/ώρα.

«Φως» στο τι πραγματικά συνέβη αναμένεται να ρίξει και η κατάθεση του πληρώματος στο προπορευόμενο Phantom με το οποίο συμμετείχε ταυτόχρονα στην άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο τραγικός επίλογος του δυστυχήματος νότια της Ανδραβίδας ολοκληρώθηκε σήμερα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και την επιβεβαίωση του θανάτου και του κυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους, Σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών. Τη Δευτέρα το μεσημέρι, είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΓΕΑ με την οποία γινόταν γνωστό ότι εντοπίστηκε η σορός του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Η επιχείρηση εντοπισμού του Ευστάθιου Τσιτλακίδη πραγματοποιήθηκε από τρία ελικόπτερα, πλωτά σκάφη, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα υποβρύχιο drone με δυνατότητα έρευνας σε βάθος έως και 100 μέτρων.

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του», αναφέρει χαρακτηριστικά η σημερινή ανακοίνωση του ΓΕΑ.

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου των δύο πιλότων συνεχίζονται οι έρευνες και για τα υπόλοιπα συντρίμμια του μοιραίου Phantom. Το Πολεμικό Ναυτικό επιστρατεύει το υδρογραφικό - ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» το οποίο μέσω σόναρ μπορεί να εντοπίσει συντρίμμια του μαχητικού στον βυθό.

Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ ενδέχεται να ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα για υποβρύχιες επιχειρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη, καθώς στην περιοχή που κατέπεσε το Phantom ο βυθός φτάνει μέχρι και τα 1.000 μέτρα.

Τέλος, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL