Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Πτώση F-4 Phantom II / Συγκλονίζει ο πατέρας του νεκρού 29χρονου υποσμηναγού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πτώση F-4 Phantom II / Συγκλονίζει ο πατέρας του νεκρού 29χρονου υποσμηναγού

ΦΑΝΤΟΜ F-4 PHANTOM
Facebook / Hesja Air-Art Photography

Για τα όσα βιώνει από το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ενημερώθηκε για την πτώση του F-4 Phantom II της Πολεμικής Αεροπορίας που οδήγησε στον θάνατο τον γιο του, μίλησε στην κρατική τηλεόραση o Κωνσταντίνος Τουρούτσικας, πατέρας του 29χρονου Υποσμηναγού (Ι) Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα που ανασύρθηκε νεκρός από τα νερά του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Ο κυβερνήτης του μαχητικού παραμένει αγνοούμενος και αναζητείται στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν εναέρια και θαλάσσια μέσα και μονάδες τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του Λιμενικού και άλλων αρχών.

Ο κ. Τουρούτσικας αρχικά αναφέρθηκε στην τυπική διαδικασία αναγνώρισης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα παραστεί ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του και μητέρα του πιλότου, χαρακτηρίζοντάς την «μαρτύριο». «Τους είπα, να πάω να κάνω αναγνώριση, ξεχάστε το. Δεν μετακινούμαι από το δωμάτιο που ζούσε το παιδί μου ... μόνο στην κηδεία θα πάω αύριο, στον τάφο. Μας πήραν DNA ... μπορώ να πάω να κάνω αναγνώριση του παιδιού μου; Εγώ τον είδα την Κυριακή, σε άριστη κατάσταση. Άριστη. Γελαστό, όλα ωραία. Θα πάω να δω το παιδί μου παραμορφωμένο; ... Πώς θα είναι το παιδί μου με τέτοια πτώση, με 800 χλμ./ώρα στο νερό; Να δω τι, να το θυμάμαι έτσι; Πήραν DNA, δεν έφεραν καμία αντίρρηση».

«Θα δω πώς θα το αντιμετωπίσω στο μέλλον, φωτογραφίες, πτυχία, όλα αυτά, δεν νομίζω να τα αφήσω να τα βλέπω, κακό θα μου κάνουν θεωρώ», συνέχισε, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πένθος και την απώλεια του γιου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα ήθελα να πω, να ακουστεί παντού στην Ελλάδα, δεν μου αρέσει η λέξη και δεν θα άρεσε και στο Μάριο η λέξη "ήρωας", η ηρωοποίηση που προβάλλεται για το παιδί μου», συνέχισε, «το παιδί μου δεν θα του άρεσε να το πουν ήρωα, ήταν ταπεινό παιδί. Δεν έλεγε καν ότι είναι πιλότος, πόσο μάλλον ήρωας. Ήρωα είχε μόνο τον Ηλιάκη και πρότυπο, τους άλλους πεσόντες. Αυτοί πέσανε "εν καιρώ πολέμου", μου έλεγε ... το παιδί μου εμένα δεν σκοτώθηκε στον πόλεμο, σκοτώθηκε σε μια άσκηση, σε συνθήκες πολέμου. Και δεν είχε και αντίπαλο. Από πού κι ως πού ήρωας; Δεν θα του άρεσε. Ούτε εμένα μου αρέσει. Αν γινόταν αερομαχία και σκοτωνόταν, θα έλεγα "είναι ήρωας". Όσοι σκοτώθηκαν το '40 στην Αλβανία είναι ήρωες, βγαίναν με τις ξιφολόγχες και έχαναν τη ζωή τους. Αυτός τι ήρωας είναι; Εμένα μου έλεγε "εγώ πατέρα είμαι πολεμιστής, μαχητής". Δεν ήθελε να μου πει μισθοφόρος, μια φορά που του το είπα, γιατί πληρώνεται γι' αυτό που κάνει, το ήθελε. Μου είπε "δεν είμαι μισθοφόρος, οι μισθοφόροι δεν έχουν πατρίδα" ... τα πάντα τα έκανε για την πατρίδα, αύριο που θα τον κηδεύσω, θεωρώ ότι η σημαία πάνω στο φέρετρο θα αναπαύσει την ψυχή του».

Τα αδέρφια του αδικοχαμένου πιλότου, όπως είπε, είναι επίσης «όπως όλα τα παιδιά, όταν σκοτώνεται αδερφός τους ... εγώ είμαι σε λίγο καλύτερη κατάσταση γιατί μιλάω, υπάρχει ενδιαφέρον, έρχεται κόσμος, βοηθάει. Άλλους δεν τους βοηθούν, κλείνονται μόνοι τους, κλαίνε. Εγώ, έκλαιγα τη νύχτα που δεν είναι κανένας».

Ανακάλεσε το πώς «η μητέρα το έμαθε στις 16.00 την Δευτέρα, το μεσημέρι. Το παιδί σκοτώθηκε 10.18, πέταξε στις 10.13, απογειώθηκε από τη Μοίρα. Και ήμασταν όλοι στην καλή χαρά, δεν μπορώ να το χωνέψω, ξεψυχούσε το παιδί μου κι εγώ γέλαγα ... όταν διάβασε η γυναίκα μου ότι το Phantom έπεσε, ήμουν 100% σίγουρος ότι είναι ο γιος μου. Δεν ήμουν σίγουρος μόνο αν έχει σκοτωθεί. Ήξερα ότι είναι καλός πιλότος, ότι είχε ικανότητες, λέω "μπορεί να εκτινάχθηκε". Αλλά ότι ήταν αυτός, ήμουν σίγουρος, ήταν διαίσθηση. Και όταν πήρα τηλέφωνο τον πύργο ελέγχου, έναν συνάδελφό του και έκλαιγε, της λέω "μην έχεις καμία ελπίδα, ο Μάριος έχει σκοτωθεί, δεν μας το λένε". Αυτή ήλπιζε, εμένα όταν το ανακοίνωσαν δεν μου έκανε αίσθηση, ήδη ήμουν "καμένος", ήξερα τι θα αντιμετωπίσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Τουρούτσικας επανέλαβε για μία ακόμη φορά για το ενδιαφέρον όλων ότι «ευχαριστώ πάρα πολύ τους πάντες, την πατρίδα μου, την πατρίδα που υπεραγαπούσε. Δεν ξέρω εγώ σαν πατέρας αν θα έκανα το ίδιο, αν σκοτωνόταν το παιδί κάποιου άλλου. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Συγκινητική ήταν επίσης η αναφορά του στους γονείς και οικείους του 31χρονου Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του μαχητικού, με τους οποίους μέχρι τώρα δεν επιχείρησε να επικοινωνήσει. «Να πω τι, αυτοί ψάχνουν το παιδί τους, έχουν ελπίδες, δεν είναι κάτι τετελεσμένο. Να τους πω "κουράγιο"; Δεν λέει κάτι αυτό, τους το έχουν πει τα κοντινά τους άτομα θεωρώ. Ψάχνουν να βρουν το παιδί τους, αυτοί οι γονείς έχουν ελπίδες. Κι εγώ θα είχα. Όταν θα λήξουν οι έρευνες, δεν ξέρω τι φιλίες είχε ο Μάριος με το παιδί, με όλους ήταν φίλος μέσα, ετοίμαζε τραπέζια να φάνε μαζί, θεωρώ ότι και με τον συνάδελφό του θα ήταν πολύ φίλος. Είναι και μακριά, στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Θα περιμένουμε, μακάρι αυτό το παιδί να είναι ζωντανό, το εύχομαι με όλη μου την καρδιά, να έχει ζήσει, σε μια βραχονησίδα, δεν ξέρω τι να πω, μακάρι. Όσο λιγότεροι διαλυόμαστε, τόσο καλύτερο είναι για τη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL