Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
8.4°C11.8°C
2 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
8 °C
6.3°C10.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
8.8°C13.2°C
2 BF 89%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
8.9°C9.9°C
0 BF 46%
Φωτιά στον Έβρο / Μετά από 5 μέρες κήρυξαν τη Δαδιά σε έκτακτη ανάγκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στον Έβρο / Μετά από 5 μέρες κήρυξαν τη Δαδιά σε έκτακτη ανάγκη

Ο Χρήστος Στυλιανίδης στον Έβρο
Ο Χρήστος Στυλιανίδης σε σύσκεψη στον Έβρο στις 24 Ιουλίου (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ)

Για πέμπτη μέρα μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο σπάνιο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον 25.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Την ίδια στιγμή όπως αποκαλύπτεται, μόλις τη Δευτέρα η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για την ώρα δύο είναι τα βασικά πύρινα μέτωπα της φωτιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, το νότιο και το νοτιοδυτικό. Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, οι ήπιας έντασης (3-4 μποφόρ) βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οδηγούν την πυρκαγιά νότια προς τη Λευκίμμη σε ήδη καμένη έκταση από πυρκαγιά προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, «έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση λίγων ατόμων από το χωριό, ευπαθών με αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα».

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 13 πεζοπόρα τμήματα, 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Η αποτυχία της κυβέρνησης

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, Χαρά Καφαντάρη και Νατάσα Γκαρά, τονίζουν πως «αποδείχθηκε τελικά ότι, ενώ η μεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς έκαιγε ανεξέλεγκτα τέσσερις μέρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν είχαν προχωρήσει σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με την οποία η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις σήμερα το πρωί στις 09:38».

Απόφαση στη Διαύγεια

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσθέτουν πως «παρότι μαίνεται μία καταστροφική πυρκαγιά και απειλείται το πανέμορφο και περιβαλλοντικά πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, η κυβέρνηση αδυνατεί να ακολουθήσει τα βασικά βήματα που απαιτούνται για τη διαχείριση και την προστασία του. Η άμεση κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα πόρων σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε μηχανήματα, εξοπλισμό και αποζημιώσεις σε ευρύτερο εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, και για αυτό θα έπρεπε να προηγηθεί ως πρώτο στοιχειώδες βήμα αντιμετώπισης αυτού του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος».

Αναλυτικά η δήλωσή τους:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την άμεση ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας του μηχανισμού, αλλά και όλων των μέσων και των πόρων που διατίθενται, για την αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς που συνεχίζεται για 5η ημέρα. Εφόσον η πυρκαγιά δεν είχε ελεγχθεί, ούτε οριοθετηθεί και απειλείται ο πυρήνας απολύτου προστασίας, επιβάλλεται η ταχεία αναβάθμιση της παρέμβασης της πολιτείας. Ζητήσαμε την άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να διατεθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις για την πυρόσβεση, καθώς και για το συντονισμό μηχανημάτων στρατού, ιδιωτών και εθελοντών.

Εκθέσαμε αναλυτικά τις προτάσεις μας αλλά και τις ανησυχίες μας, τόσο στο κυβερνητικό κλιμάκιο όσο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης -Σουφλίου στις 24.7.2022.

Αποδείχθηκε τελικά ότι, ενώ η μεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς έκαιγε ανεξέλεγκτα τέσσερις μέρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δεν είχαν προχωρήσει σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, με την οποία η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις σήμερα το πρωί στις 09:38 !

Παρότι μαίνεται μία καταστροφική πυρκαγιά και απειλείται το πανέμορφο και περιβαλλοντικά πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, η κυβέρνηση αδυνατεί να ακολουθήσει τα βασικά βήματα που απαιτούνται για τη διαχείριση και την προστασία του. Η άμεση κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα πόρων σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε μηχανήματα, εξοπλισμό και αποζημιώσεις σε ευρύτερο εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, και για αυτό θα έπρεπε να προηγηθεί ως πρώτο στοιχειώδες βήμα αντιμετώπισης αυτού του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται επικίνδυνοι και ανεπαρκείς στην πράξη. Ακολουθούν με συνέπεια τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως είναι η κατάργηση των ΦΔΠΠ, η αποδόμηση της δασοπροστασίας και της πολιτικής πρόληψης πυρκαγιών, αλλά και η ναρκοθετημένη και χωρίς στελέχωση μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, με σοβαρές εκκρεμότητες εντός αντιπυρικής περιόδου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL