Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Πυρκαγιές / Στάχτη 25.000 στρέμματα στη Δαδιά και 17.000 στα Βατερά της Λέσβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές / Στάχτη 25.000 στρέμματα στη Δαδιά και 17.000 στα Βατερά της Λέσβου

Φωτιά στα Βατερά Λέσβου
(INTIME NEWS/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ)

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα διάσπαρτα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Ήδη από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, κάηκαν περισσότερα από 25.000 στρέμματα. Παράλληλα, η κατάσβεσή της ενέχει τη μεγαλύτερη δυσκολία, με τις οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου.

Την ίδια ώρα, η δασική πυρκαγιά στη νότια Λέσβο, πάνω από τη Βρίσα (Δυτικά) και στο χωριό Σταυρός (Βορειοδυτικά), βρίσκεται υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα Βατερά κάηκαν 17.000 στρέμματα γης.

Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα ότι η πυρκαγιά καίει εκτάσεις στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξέσπασε η φωτιά στις 10 το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Στην περιοχή επιχειρούν δασοπυροσβετικά αεροπλάνα, ενώ παραμένει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων λόγω των ανέμων που αναμένονται από το απόγευμα και μετά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής η εικόνα στη Λέσβο χαρακτηρίζεται «βελτιωμένη», ενώ υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο στην περιοχή Βρίσα, καθώς το μέτωπο στον Σταυρό βρίσκεται σε ύφεση. Στην περιοχή πνέουν ΒΑ άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Επιχειρούν 85 πυροσβέστες με  21 οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τη Δευτέρα στην περιοχή του Σκαραμαγκά και στον Ωρωπό. Η πρώτη, σύμφωνα με την πυροσβεστική έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την πυροσβεστική η δασική πυρκαγιά στην περιοχή Ανδρίτσαινας – Κρεστένων στην Ηλεία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ καταγράφονται λίγες διάσπαρτες εστίες. Επιχειρούν 159 πυροσβέστες με  59 οχήματα 7 πεζοπόρα τμήματα, 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης στην Ηλεία βοηθούν και πυροσβέστες από την Γερμανία.

Σχετικά με την ίδια φωτιά, η εικόνα χαρακτηρίζεται από τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο ως «πολύ καλύτερη», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ανάλογη είναι η κατάσταση και στην φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων,
«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο Βασίλης Γιαννόπουλος προσθέτοντας, ότι «οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί» φτάνοντας περίπου στα 4 μποφόρ.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 160 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 60 οχήματα, καθώς και οκτώ αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε πευκοδάσος στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, το πρωί, σύμφωνα με την πυροσβεστική οριοθετήθηκε.

Η φωτιά, σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού σε πευκοδάσος σήμερα το πρωί και οι συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς οι άνεμοι εντείνονται. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά για την ώρα δεν απειλούνται.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 51 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα.

Καλύτερη είναι η εικόνα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στη Φούρκα Κασσάνδρας, όπου επίσης εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Στην περιοχή επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Στην κατάσβεση των πυρκαγιών από αέρος επιχειρούν συνολικά δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά και 17.000 στα Βατερά της Λέσβου

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου.

Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

φωτιά Δαδιά
ΑΜΠΕ

Σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21/07/2022) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια. Σήμερα, εξάλλου, θα εκτιμηθεί ακριβέστερα και η καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Πεντέλη (ημερομηνία έναρξης 19/07/2022), όπου η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε 2429,83 εκτάρια.

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό στον οποίο επλήγη το οικοσύστημα στη Δαδιά και τον ενδεδειγμένο χειρισμό που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αποκατάστασή του, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Γήτας εξήγησε πως τα μέτρα λαμβάνονται κατά περιοχές.

«Από επιτόπιες επισκέψεις πρέπει να δούμε τι κάηκε, να γίνει ζωνοποίηση του οικοσυστήματος, και σε κάποιες ζώνες μπορεί ο ενδεδειγμένος τρόπος να είναι η αναδάσωση, αλλού να γίνουν αντιπλημμυρικά κι αλλού να αναγεννηθεί φυσικά. Από τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς και το είδος του οικοσυστήματος που έκαψε προκύπτουν οι ζώνες και τα μέτρα χειρισμού», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Σχετικά με τη σπάνια πανίδα που διαβιεί στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς διευκρίνισε πως ο βαθμός που θα επηρεαστεί από την καταστροφή που έχει συντελεστεί από την πυρκαγιά συναρτάται με το ενδιαίτημα κάθε είδους, τον χώρο που χρειάζεται να αναπαραχθεί και να επιβιώσει.

Θεοδωρικάκος: Σύλληψη ενός υπόπτου για εμπρησμό στην Ηλεία

Για ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», σήμερα στα Κρέστενα.

«Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημειώνοντας ότι «τις τελευταίες 20 ημέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για Αττική και Στερεά Ελλάδα

Στην κατηγορία 4 βρίσκεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς (πολύ υψηλός) σήμερα για την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL