Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Ευλογιά των πιθήκων / «Ούτε κατά διάνοια» οριζόντιος εμβολιασμός λέει η Μ. Θεοδωρίδου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευλογιά των πιθήκων / «Ούτε κατά διάνοια» οριζόντιος εμβολιασμός λέει η Μ. Θεοδωρίδου

ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Εντύπωση προκάλεσε η ένταση με την οποία η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τάχθηκε σαφώς κατά του σεναρίου που θέλει οι χώρες να προετοιμάσουν σενάρια οριζόντιου εμβολιασμού με το εμβόλιο για την «παλιά» ευλογιά που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη εδώ και περίπου μισό αιώνα. Στις σχετικές δηλώσεις που έκανε στο iatropedia η Μαρία Θεοδωρίδου ήταν σαφής ως προς το ότι για την ευλογιά των πιθήκων «δεν έχουμε εμβόλιο. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει. Στην Αμερική έχουν ένα εμβόλιο παρασκευάσει με εξασθενημένους ιούς και έχουν κάποια εκατομμύρια δόσεις. Θέμα εμβολίου επί του παρόντος, δεν γνωρίζω καμία χώρα να έχει, όπως δεν έχει και η χώρα μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενη στο μέρος του πληθυσμού που «πρόλαβε» ηλιακά τους εμβολιασμούς κατά της «παλιάς» ευλογιάς, η ίδια είπε πως «αυτά τα άτομα όλα είναι άνω τα 40 ετών -καθώς στην Ελλάδα νομίζω το ’78 σταμάτησε ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ο δαμαλισμός δηλαδή- αυτά τα άτομα έχουν μια διασταυρούμενη ανοσία. Δηλαδή προστατεύονται σημαντικά και έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, επειδή είναι της ίδιας κατηγορίας. Ανήκει, δηλαδή, στους pox viruses».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό ωστόσο επ' ουδενί δεν σημαίνει, κατά την κα Θεοδωρίδου, ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της «παλιάς» ευλογιάς για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων. «Για όνομα του Θεού. Η ευλογιά έχει εκριζωθεί και όταν εκριζώθηκε ο ιός σταμάτησε και ο εμβολιασμός. Ένας εμβολιασμός, μάλιστα, ο οποίος είχε και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Εντάξει, υφίστατο ο εμβολιασμός όσο απειλούσε η νόσος, τώρα γιατί να εμβολιαστούμε; Ούτε κατά διάνοια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξήγησε ότι «το νόσημα δεν χαρακτηρίζεται από σοβαρή νόσηση. Μπορεί να είναι αντιαισθητικό, απεχθές έτσι όπως το βλέπει κανείς, αλλά δεν είναι σοβαρό. Υπάρχει βέβαια 1% θνητότητα στην Αφρική, αλλά εκεί υπάρχουν κι άλλες συνθήκες. Είναι γενικά ένα νόσημα που αυτοϊάται ... Αν οι φλύκταινες -αυτό είναι το χαρακτηριστικό- ξυστούν, μπορεί να αφήσουν ουλές. Δεν είναι εντελώς αμελητέες οι επιπτώσεις. Κάνουμε εμβόλιο ακόμη και για την ανεμοβλογιά που ξέρουμε εξαρχής ότι είναι μια καλοήθης νόσος, γιατί κάθε νόσημα για κάθε συγκεκριμένο άτομο μπορεί να είναι σοβαρό. Ακόμη κι αν κάνει και δύο σημαδάκια. Ακόμη κι αν χάσει και 10 μέρες από τη δουλειά του. Αλλά τουλάχιστον ξέρουμε με την ευλογιά των πιθήκων, πως δεν είναι νόσημα να μας βάλει σε πανικό», επανέλαβε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL