Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ευλογιά των πιθήκων / Ενδείξεις ταχείας εξάπλωσης - Μπορεί σύντομα να φτάσει τις 5.000 - 10.000 κρούσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευλογιά των πιθήκων / Ενδείξεις ταχείας εξάπλωσης - Μπορεί σύντομα να φτάσει τις 5.000 - 10.000 κρούσματα

ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΙΟΣ
Lancet

Σύντομα μπορεί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων να έχουν φτάσει τα 5.000-10.000 είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας.

«Η αλήθεια είναι ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων είναι πολλά, έφτασαν τα 140 χτες, από τις 7 Μαΐου. Είναι πολύ λίγες οι ημέρες. Μπορεί να γίνουν 5.000 ή 10.000», είπε ο κ. Πουρνάρας.

Ωστόσο, επέμεινε ότι «αυτή η νόσος δεν έχει τάση μεγάλης εξάπλωσης, δεν μεταδίδεται πολύ εύκολα. Προφανώς κάποιος την έφερε στην Ευρώπη από την Αφρική. Είναι συχνή στην κεντρική και δυτική Αφρική. Στην Νιγηρία είχε πολλά κρούσματα τελευταία, στο Κονγκό έχει ιστορικά τα περισσότερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι ήπια νόσος», συνέχισε, «εμβόλια υπάρχουν, τρία. Τα δύο είναι εγκεκριμένα, το τρίτο σε προχωρημένο στάδιο έρευνας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο πριν, όσο και λίγο μετά την έκθεση, για να μειώσουν την ένταση της νόσου. Αλλά πιστεύω δεν θα χρειαστεί, δεν είναι τόσο μεταδοτική». 

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ενώ «οι γνώσεις που είχαμε πριν την συγκεκριμένη περίπτωση έδειχναν ότι μεταδίδεται και με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή ... αυτό που μάθαμε τώρα είναι ότι μεταδίδεται και σεξουαλικά. Οι περισσότεροι από τα 30 κρούσματα, ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, με εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Είναι νωρίς για να πούμε οριστικά συμπεράσματα, αλλά υποτέθηκε ότι υπάρχει σχέση με ερωτικές πρακτικές. Είναι κάτι καινούργιο, δεν υπήρχε στη βιβλιογραφία». Για τον τρόπο μετάδοσης, εκτίμησε ότι «χωρίς εξανθήματα σε αυτόν που νοσεί είναι δύσκολη η μετάδοση. Αλλά στο στάδιο πριν εκδηλωθεί η νόσος, πιθανώς γίνεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «κύκλος» της νόσου από τη στιγμή της εκδήλωσης μέχρι την ίαση είναι «περί τις 20 ημέρες». «Προληπτικά δεν γνωρίζω να υπάρχει αγωγή, μόνο το εμβόλιο, ακόμη και μετά την έκθεση».

Ν. Τζανάκης: Όλοι περιμένουμε τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα

Την αγωνία των επιστημόνων προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους (πιθανότατα σήμερα) επίσημα και αναλυτικά επιδημιολογικά δεδομένα για την ευλογιά των πιθήκων, περιέγραψε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία νόσος τελείως διαφορετική από την γνωστή μας ανεμοβλογιά, την παιδική αρρώστια (που σπανίως προσβάλλει και ανεμβολίαστους ενήλικες και στο 10-15% από αυτούς προκαλεί σοβαρές πνευμονίες). Ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών, ενώ η ευλογιά των πιθήκων είναι «ξαδερφάκι» της γνωστής, ιστορικής πλέον, νόσου της ευλογιάς. Ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο εμβολιαστικό ποσοστό κατά της ανεμοβλογιάς στην παιδική ηλικία», είπε αρχικά ο κ. Τζανάκης. «Εμβόλια για την ανεμοβλογιά φυσικά και γίνονται και σήμερα, στην παιδική ηλικία. Προστατεύουν το παιδί από την μόλυνση ή/και την εκδήλωση βαριάς νόσου. Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών ακολουθεί τα εμβολιαστικά προγράμματα που τους υποδεικνύουν οι παιδίατροι».

Από την άλλη, «για την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει αυτή την στιγμή επιτρεπόμενο εμβόλιο. Υπάρχει ένα εμβόλιο από τη Δανία, το οποίο όμως δεν έχει εγκριθεί, γιατί υπάρχουν λίγες κλινικές δοκιμές. Από το ECDC προτείνεται να εκπονηθούν στρατηγικά προγράμματα εμβολιασμού σε ομάδες υψηλού κινδύνου για ευλογιά των πιθήκων, με το κλασικό, παλιό εμβόλιο της ευλογιάς. Αυτό το εμβόλιο το έχουν ήδη κάνει οι περισσότεροι άνω των 50, είναι η γνωστή "βατσίνα" που έχουμε στο μπράτσο μας. Πιθανότατα αυτοί είναι προστατευμένοι από βαριά νόσο, αν τυχόν προκύψει θέμα στην κοινότητα από αυτήν την καινούργια αρρώστια. Μετά το 1980 που η ευλογιά κηρύχθηκε "ιστορική νόσος" έχουν πάψει τα προγράμματα εμβολιασμού. Οι γενιές κάτω των 40-50 ετών κατά πάσα πιθανότητα δεν το έχουν κάνει. Αποθέματα εμβολίων υπάρχουν σε χώρες, είτε στρατηγικά σε περίπτωση βιολογικού πολέμου ή τρομοκρατίας».

«Περιμένουμε με αγωνία την έκθεση του ECDC για να δούμε τα πρώτα επιδημιολογικά δεδομένα», συνέχισε ο κ. Τζανάκης. «Το "δύσκολο" σημείο επιδημιολογικά είναι το πώς πέρασε αυτή η ζωονόσος από κατοίκους της Αφρικής σε Ευρωπαίους που δεν έχουν ποτέ ταξιδέψει στην Αφρική. Έχει αλλάξει ο ιός ή είναι μια απλή μεταφορά λόγω των συχνών ταξιδιών;  Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη οδός διαφυγής; Το 2003 στο Ίλινοϊ των ΗΠΑ ο ιός μεταφέρθηκε μέσω αρουραίων σε οικόσιτα σκυλιά και στη συνέχεια προκάλεσε 70 κρούσματα εκεί. Είναι κάτι τέτοιο;».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου. Η νόσος αυτή, από όσα ξέρουμε μέχρι τώρα, μεταδίδεται πάρα πολύ δύσκολα, με πάρα πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα. Μάλιστα, ο πάσχων είναι μολυσματικός όταν είναι συμπτωματικός, με εξάνθημα, πυρετό, άλλα πρώιμα συμπτώματα. Πρώιμες ανακοινώσεις και από το ECDC μιλούν για νέους άνδρες, συνήθως κάτω των 50, που δηλώνουν ομοφυλόφιλοι ή αμφίφυλοι. Αυτό "φιξάρει" το γεγονός ότι χρειάζεται πολύ στενή σωματική επαφή ώστε να μεταδοθεί αυτή η νόσος». Θύμισε ότι είναι 40 χρόνια και παραπάνω από τότε που αντίστοιχα μέτρα είχαν ληφθεί με την εμφάνιση του AIDS (από το 1977-1978, στην Ελλάδα το 1981-1982). «Νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο πολύς κόσμος. Δεν είναι κατά πάσα πιθανότητα μια πανδημία του "τύπου" του κορωνοϊού. Περιμένουμε όμως να δούμε με αγωνία το γιατί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, σε ανθρώπους που ουδέποτε είχαν ταξιδέψει στην Αφρική. Αν απαντηθεί αυτό, πολλά προβλήματα θα λυθούν».

Σημείωσε μάλιστα ότι «η κοινωνία και τα ΜΜΕ είναι σε μια "έκτακτη" κατάσταση. Γεγονότα που για εμάς πάντα συνέβαιναν τα τονίζουμε. Επιβεβαιώνεται η ρήση "όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι" ... αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχασμένες αρρώστιες δεν θα επανέλθουν, από τη στιγμή που η ανοσία από τα εμβόλια όπως της ευλογιάς τείνει να μειωθεί με την πάροδο των ετών και το τέλος του εμβολιασμού ... αλλά αυτή την στιγμή, δεν πρέπει να ανησυχούμε με αυτή την αρρώστια. Δεν πρέπει οι κοινωνίες και οι οικονομίες να αρχίσουν να έχουν προβλήματα, απομόνωσης, απαγόρευσης ταξιδιών, χρηματιστηριακά, κτλ., πριν ξεκαθαρίσει το πράγμα. Αυτή την στιγμή το επίπεδο της ανησυχίας πρέπει να είναι επιστημονικό, εκπόνησης στρατηγικών εμβολιασμού, όλα αυτά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL