Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C17.9°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.4°C17.8°C
4 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
3 BF 47%
Ηγουμενίτσα - Φωτιά σε πλοίο / Έλληνας ο νεκρός του Euroferry Olympia
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηγουμενίτσα - Φωτιά σε πλοίο / Έλληνας ο νεκρός του Euroferry Olympia

ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΛΟΙΟ ΦΩΤΙΑ
(EUROKNISSI)

Aναγνωρίσθηκε από τους οικείους του η σορός του οδηγού που εντοπίστηκε το απόγευμα στο γκαράζ 2 του φλεγόμενου Euroferry Olympia.

Πρόκειται για 58χρονο ημεδαπό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τον άτυχο άνδρα αναγνώρισε ο γιος του από ένα μενταγιόν και ένα τατουάζ που έφερε στο σώμα του.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ που ανέβηκαν εκ νέου στο πλοίο εντόπισαν τη σορό στην καμπίνα ενός φορτηγού.

Πλέον, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 10, αφού εκτός από τον άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός, νωρίτερα σήμερα είχε εντοπιστεί 21χρονος ζωντανός.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Άνδρες του πυροσβεστικού σώματος και της ΕΜΑΚ έχουν ανέβει στο πλοίο και προχωρούν σε έλεγχο στα ασφαλή σημεία του πλοίου, και συγκεκριμένα στα σημεία που δεν έχουν αναπτυχθεί μεγάλα θερμικά φορτία στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό του, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Επίσης από το γήπεδο Κασσιόπης ελικόπτερο της Πυροσβεστικής παρέλαβε άνδρες της ΕΜΑΚ οι οποίοι θα συνδράμουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των 10 αγνοούμενων.

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους ο 21χρονος Λευκορώσος, που διασώθηκε σήμερα, μετά από δύο 24ωρα, από το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia».

Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, «ο 21χρονος φέρει μόνο ενδείξεις αφυδάτωσης, ενώ του γίνονται όλες οι εξετάσεις».

Από τις πρώτες πληροφορίες με τους γιατρούς είπε ότι άκουγε και άλλες φωνές. Ελπίζουμε να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι ζωντανοί και να είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε ο κ. Ρουμπάτης.

 Εντός της ημέρας θα αποσωληνωθεί και ο βούλγαρος οδηγός.

Εξάλλου εντός της ημέρας αναμένεται να αποσωληνωθεί ο 65χρονος Βούλγαρος οδηγός, καθώς βελτιώνεται η υγεία του.

Εξιτήρια από το Νοσοκομείο θα λάβουν σήμερα και ο Αφγανός, αλλά και ο Ρουμάνος, διασωθείς επιβάτης, ενώ στο νοσοκομείο θα παραμείνουν για νοσηλεία δύο άτομα που βρίσκονται στη Πνευμονολογική Κλινική.

Κραυγή αγωνίας συζύγου αγνοούμενου Ελληνα

Με δάκρυα στα μάτια και τις ελπίδες τους να "ζωντανεύουν" μετά τη είδηση ότι διασώθηκε ένας από τους αγνοούμενους, βρέθηκαν και σήμερα στο λιμάνι της Κέρκυρας, συγγενείς των Ελλήνων αγνοουμένων που επέβαιναν στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Euroferry Olympia".

«Είναι ζωντανός σας το λέω. Είναι ζωντανός. Κάντε ό,τι μπορείτε. Σας παρακαλώ. Δεν θα μπορέσουν να ζήσουν περισσότερο…» είναι η κραυγή αγωνίας της συζύγου του αγνοούμενου Έλληνα οδηγού νταλίκας, Βάνας Μπεκιάρη.

«Το πλοίο μπορεί να έχει ακόμη κομμάτια ασφαλή για ανθρώπους. Όπως είδαμε ένας από αυτούς βγήκε και η ελπίδα συνεχίζεται. Η αναζήτηση συνεχίζεται όσο αυτό το επιτρέπει το πλοίο καθώς σε κάποια σημεία είναι αδύνατη η πρόσβαση εκεί. Όμως τα καταστρώματα του πλοίου είναι πολλά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει και άλλη έκβαση. Ο διασωθείς βγήκε στο κατάστρωμα του πλοίου και κατέβηκε από μία σκάλα στα συνεργεία διάσωσης. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή κάθε ώρα που περνά αλλάζει τα δεδομένα πάνω στο πλοίο, εξαρτάται από την εξέλιξη της φωτιάς. Από ό,τι ακούσαμε ο διασωθείς είπε ότι άκουσε φωνές και από άλλους ανθρώπους. Ας ελπίσουμε, δήλωσε ο υπεύθυνος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του παραρτήματος της Κέρκυρας, Ανδρέας Κορίκης.

Ο 21χρονος διασωθείς Λευκορώσος, που μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, είναι καλά στην υγεία του, ενώ φέρεται να ανέφερε στους διασώστες ότι «υπάρχουν ακόμη τέσσερα με πέντε άτομα που είναι ζωντανά».

Στο Νοσοκομείο αναμένονται να μεταβούν άνδρες της Λιμενικής Αρχής Κέρκυρας με μεταφραστή για να πάρουν κατάθεση από τον 21χρονο.

Την ίδια ώρα η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο "Euroferry Olympia"συνεχίζεται ενώ καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπιστούν επιπλέον αγνοούμενοι.

Το πλοίο, λόγω μεταβολής του καιρού, ρυμουκλήθηκε με ασφάλεια, αργά το βράδυ στο λιμάνι της Κασσιόπης, βορειοανατολικά του νησιού της Κέρκυρας.

Ευτυχώς ζω! Πείτε μου ότι ζω", φέρεται να είπε ο επιζώντας του Euroferry Olympia στους διασώστες που τον εντόπισαν και τον απεγκλώβισαν από το πλοίο.

Ο λευκορωσικής καταγωγής άνδρας είναι οδηγός ηλικίας 21 ετών, ενώ το φορτηγό στο οποίο επέβαινε είχε λιθουανικές πινακίδες.

Στο μεταξύ, έφτασαν νωρίς σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πρίντζεζι, 48 διασωθέντες από το ναυάγιο του Euroferry Οlimpia. Τους μετέφερε στην Ιταλία, το πλοίο Florencia, το οποίο ανήκει, επίσης, στην εταιρία Grimaldi.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, πρόκειται για Ιταλούς, Πολωνούς, Βούλγαρους και Ουκρανούς επιβάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εντοπίστηκε ο 21χρονος

Ο άνθρωπος βρέθηκε στην αριστερή πλευρά της πρύμνης του πλοίου, όπου ήταν εγκλωβισμένος από την Παρασκευή ενώ κατέβηκε μόνος του από σκάλα για να πάει στους διασώστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας έβγαλε πρώτα το κεφάλι του, με τους διασώστες να τον εντοπίζουν και να του φωνάζουν να βγει.

Ο ίδιος, εμφανώς σοκαρισμένος, μεταφέρεται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου θα του παρασχεθεί υγειονομική περίθαλψη.

Το λιμενικό και οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την εύρεση και των υπόλοιπων 11 αγνοουμένων ενώ ο εντοπισμός του 21χρονου δίνει πολλές ελπίδες.

"Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε κι άλλους και γι' αυτό συνεχίζουμε την επιχείρηση", σημείωσε ο εκπρόσωπος του λιμενικού Νίκος Αλεξίου.

Αναφορές και για άλλους επιζώντες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ανθρώπους τους οποίους ο 21χρονος έχει αναφέρει ότι έχει δει πρόσφατα ζωντανούς.

Το Euroferry Olympia είχε πρόβλημα πυρασφάλειας

Προβλήματα σε κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας είχαν εντοπίσει οι επιθεωρητές που έκαναν τρεις διαδοχικούς ελέγχους στο πλοίο Euroferry Olympia. Τα προβλήματα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στο πρωτόκολλο πυρασφάλειας, τον φωτισμό έκτακτης ανάγκης και το σύστημα αναγγελιών προς τους επιβάτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την καρτέλα του σκάφους στη διεθνή ναυτική βάση δεδομένων Equasis, που είδε το NEWS 24/7, το πλοίο είχε υποβληθεί σε διευρυμένη επιθεώρηση τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Από το ίδιο αρχείο προκύπτει ότι και στις τρεις επιθεωρήσεις είχαν εντοπιστεί παραλείψεις που συνδέονται με ζητήματα ασφάλειας, ωστόσο δεν κρίθηκε απαραίτητο να επιβληθεί η κράτηση του πλοίου στο λιμάνι. Πρόκειται για το έσχατο μέτρο ασφάλειας, το οποίο εκλείπει εφόσον θεωρηθεί ότι οι παραβάσεις είναι μικρής σημασίας ή έχουν διορθωθεί πριν τον επόμενο απόπλου.

Πιο ειδικά, ο πιο πρόσφατος διευρυμένος έλεγχος στο Euroferry Olympia είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2022. Το πιο σημαντικό εύρημα, όπως σημειώνεται, ήταν πως το εγχειρίδιο για την πυρασφάλεια του πλοίου κρίθηκε ελλιπές.

Πρόκειται για κρίσιμη παράβαση, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος. Οι υπόλοιπες παραβάσεις στον έλεγχο του περασμένου Φεβρουαρίου αφορούσαν ζητήματα καθαριότητας, ζητήματα στις εγκαταστάσεις υγιεινής και επίσης θέματα εξαερισμού στους χώρους εργασίας του πληρώματος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL