Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C20.9°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.1°C18.2°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.0°C22.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.8°C23.6°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.3°C
0 BF 100%
Ηγουμενίτσα - Φωτιά σε πλοίο / Τι κατέθεσε ο καπετάνιος του πλοίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηγουμενίτσα - Φωτιά σε πλοίο / Τι κατέθεσε ο καπετάνιος του πλοίου

ΠΛΟΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ ΦΩΤΙΑ
AΠΕ-ΜΠΕ/STR

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες και κυρίως για τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφή του Euroferry Olympia, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά χθες.

Οι καταγγελίες για παραβιάσεις των πρωτοκόλλων ασφαλείας "πέφτουν" βροχή. Ενώ κανονικά απαγορεύεται οι επιβάτες να κοιμούνται εντός των οχημάτων τους, λόγω της άθλιας κατάστασης από πλευράς υγιεινής που κατήγγειλαν οι επιβάτες, η εταιρεία φέρεται να τους επέτρεπε να διαμένουν στα φορτηγά τους.

Συγκεκριμένα, οδηγοί φορτηγών δήλωσαν ότι οι καμπίνες στο πλοίο είχαν περισσότερα άτομα από όσα θα έπρεπε εν μέσω πανδημίας, ενώ έκαναν λόγο για κοριούς και βρωμιά, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί τους να προτιμούν να διανυκτερεύουν στα οχήματά τους μέσα στο γκαράζ.

Παράλληλα, κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν και επαρκή μέσα πυρόσβεσης, με το ερώτημα για το εάν το σύστημα πυρασφάλειας λειτούργησε να παραμένει αναπάντητο.

Η κατάθεση του καπετάνιου

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, οι πρώτες κουβέντες που είπε ο καπετάνιος, ο οποίος είναι Ιταλός, στην Λιμενική Αρχή Κέρκυρας στην κατάθεσή του, ήταν: "Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε η φωτιά. Αυτό, όμως, που αντιλαμβάνομαι από την πολυετή εμπειρία μου, είναι ότι πιθανότατα να έγινε κάποιο βραχυκύκλωμα στα υπόγεια γκαράζ από κάποιο φορτηγό ψυγείο".

Έπειτα, ο καπετάνιος δήλωσε πως "χτύπησαν οι αισθητήρες της φωτιάς και τότε άρχισε η κινητοποίηση", ενώ ανέφερε πως η εκκένωση του πλοίο διατάχθηκε στις 05:10 τα ξημερώματα της Παρασκευής (18/02).

Σημειώνεται πως στην Κέρκυρα ήδη βρίσκονται σήμερα η Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων, η οποία θα προσπαθήσει να διαλευκάνει το τι ακριβώς έχει συμβεί, όταν καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στο πλοίο. Η εν λόγω υπηρεσία θα το πράξει σε συνεργασία με την ομώνυμη ιταλική αρχή.

Στο νησί βρίσκονται, επίσης, και οι συγγενείς των 3 Ελλήνων αγνοουμένων.

Σε ασφαλές αγκυροβόλιο βορειοανατολικά της Κέρκυρας θα ρυμουλκηθεί το πλοίο «Euroferry Olympia»

 

Στο μεταξύ, σε ασφαλές αγκυροβόλιο, στα βόρεια της Κέρκυρας βορειοανατολικά του όρμου Κασσιόπης, αναμένεται να ρυμουλκηθεί τις επόμενες ώρες το πλοίο "Euroferry Olympia" στο οποίο μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες σε σημεία του πλοίου, εμποδίζουν προς το παρόν μία επιχείρηση στο εσωτερικό του για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων μεταξύ των οποίων και των τριών Ελλήνων.

Συνολικά εξακολουθούν να επιχειρούν στην κατάσβεση τρία (03) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού , ένα (01) πυροσβεστικό πλωτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πέντε Ρυμουλκά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σε δεύτερο χρόνο το πλοίο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL