Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Αγρότες / Η κάθοδος των τρακτέρ τρομάζει την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Η κάθοδος των τρακτέρ τρομάζει την κυβέρνηση

Αγρότες με τρακτέρ στη Λάρισα
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Με το βλέμμα στραμμένο στο μπλόκο της Νίκαιας όπου εκατοντάδες αγρότες έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ τους βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ανησυχεί για τυχόν δυναμικές κινητοποιήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε νέα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα έστελνε τα ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρος Λιβανός ανακοίνωσε το πρωί μέτρα ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σχετική ανάρτηση στα social media, αναφέροντας ότι «οι αγρότες μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους έμπρακτα».

Από την πλευρά τους οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε από το μπλόκο της Νίκαιας ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος τόνισε ότι το μπλόκο τους «θα βάλει φωτιά σε όλη την Ελλάδα. Θα παροτρύνει όλους τους συναδέλφους να στήσουν μπλόκα σε όλη τη χώρα, να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε και να πάρουμε λύσεις και απαντήσεις από την κυβέρνηση».

ΜΑΤ σε μπλόκο αγροτών
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ)

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «δεν κρατάμε ούτε μολότοφ, ούτε ρόπαλα. Έχουμε έρθει με το τρακτέρ για να κάνουμε τον δίκαιο αγώνα. Ζητάμε από την κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη να δώσει πολιτικές λύσεις και να μην προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα που είναι οξυμένα και τα έχει δημιουργήσει, με τα ΜΑΤ και την καταστολή».

https://youtu.be/PO6jysrSc74

Τελικά η Αστυνομία έκανε ένα βήμα πίσω και μετά από τρεις περίπου ώρες επήλθε μία πρώτη συμφωνία με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιτρέπουν στα τρακτέρ να μετακινηθούν για να μπορέσουν να μπουν δεξιά και αριστερά της Εθνικής οδού και να υπάρξει και μία λωρίδα ελεύθερη.

Οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων μείωση του κόστους παραγωγής στα αγροτικά εφόδια και το αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, ενώ κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

https://youtu.be/fqB6lszCBEI

Πρόκειται για τα εξής μέτρα:

  • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
  • Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%: Περαιτέρω ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μόνιμη μείωση στο ΦΠΑ για τα λιπάσματα από το 24% στο 13%.
  • Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022.
  • Αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών.
  • Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL