Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Κορωνοϊός / Μέσα σε μια εβδομάδα έχουμε 643 νεκρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μέσα σε μια εβδομάδα έχουμε 643 νεκρούς

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Θριάσιο νοσοκομείο, αυγή του 2022. Νοσηλευόμενοι στα κρεβάτια, επισκέπτες στους καναπέδες, όλοι μαζί σε ένα... ευρύχωρο σαλόνι

Στον χειρότερο μήνα της πανδημίας στη χώρα μας εξελίσσεται ήδη από τις πρώτες ημέρες του ο Δεκέμβριος. Μόνο τις 7 πρώτες ημέρες του έχουν καταλήξει από επιπλοκές του ιού στην υγεία τους 643 συμπολίτες μας.

Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη τον γιατρό - ερευνητή Γιώργο Παυλάκη, σε αυτούς τους ρυθμούς θα κινηθεί και ο υπόλοιπος μήνας, κλείνοντας με δραματικό τρόπο τη χρονιά. Η εκτίμηση του Γ. Παυλάκη είναι ότι η έξαρση στον αριθμό των νεκρών θα κρατήσει μέχρι τα Χριστούγεννα ή το τέλος του χρόνου, με αποτέλεσμα να φτάσουμε ακόμα και τους 21.000 θανάτους πολύ σύντομα. «Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το ΕΣΥ εκτός ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, οι εικόνες που επικρατούν στα νοσοκομεία και η κατάσταση που συναντούν οι ασθενείς εκεί προεξοφλούν ουσιαστικά τη δύσκολη συνέχεια.

Δεν είναι μόνο ο τεράστιος αριθμός διασωληνωμένων -πολύ μεγαλύτερος από τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-, αλλά και η απραξία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η κάλυψη των ΜΕΘ για κορωνοϊό αγγίζει το 99%. Ωστόσο, οι κλίνες εντατικής για ασθενείς κορωνοϊού είναι περίπου 650. Με δεδομένο ότι οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί περισσότεροι, συγκεκριμένα 697, αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 ασθενείς να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Στις επίσημες λίστες του ΕΚΑΒ, το βράδυ της Δευτέρας, 152 ασθενείς Covid ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη λίστα αναμονής. Άρα ο ισχυρισμός του υπουργείου περί πληρότητας χαμηλότερης του 100% ή είναι ψευδής ή ομολογία ότι φυλάσσονται κλίνες για... επώνυμους.

Εικόνες ντροπής στο Θριάσιο

Άναυδο με το θέαμα στην Ψυχιατρική Κλινική του Θριάσιου δηλώνει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Ψυχιατρικοί ασθενείς, που πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, στοιβάζονται σε ράντζα που απέχουν λιγότερο από μισό μέτρο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος για την υγεία τους και την υγεία των εργαζομένων της κλινικής.

Παρά τα επανειλημμένα έγγραφα και τις καταγγελίες, συνεχίζεται η επικίνδυνη κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου, όπου τα ράντζα έχουν γεμίσει κάθε γωνιά και διάδρομο της κλινικής, που έχει 19 κρεβάτια αλλά φτάνει να νοσηλεύει μέχρι 36 ασθενείς, όπως ενδεικτικά συνέβη μετά την εφημερία της 29ης Νοεμβρίου.

Επίσης, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. Στις περισσότερες βάρδιες, δύο ή τρεις νοσηλευτές δεν φτάνουν να δώσουν νοσηλεία, να σιτίζουν και να φροντίζουν ασθενείς, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό του ή σε άλλο νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση.

Έγκλημα με ευθύνη Μητσοτάκη

Βολές Ηλιόπουλου για τους 152 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

Για συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με την καθημερινή τραγωδία της πανδημίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης.

Τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, σημειώνοντας ότι «πλέον μιλάμε για εγκληματικά λάθη».

Ανέφερε δε ότι είναι χρέος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ρωτήσει την κυβέρνηση πόσες από τις καθημερινές απώλειες συμβαίνουν εκτός ΜΕΘ. «Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει» πρόσθεσε, «γιατί, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, έναν χρόνο μετά τον περσινό φονικό Νοέμβριο και Δεκέμβριο στη βόρεια Ελλάδα, βρισκόμαστε όχι απλά στην ίδια, αλλά σε χειρότερη θέση». Ταυτόχρονα, η εγκληματική ευθύνη για τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός Μονάδας έχει το ονοματεπώνυμο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας, o Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο γι' αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα». Ως πρώτο άμεσο μέτρο που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση τόνισε την ανάγκη «να γίνει εδώ και τώρα επίταξη των ιδιωτικών κλινικών». «Δεν γίνεται οι ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να είναι εκτός της μάχης» επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ζήτησε ακόμα «να μπουν άμεσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας οι 800 γιατροί που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για πρόσληψη».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL