«Προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι άνθρωποι που δε μπορούν να βγάλουν το μήνα. Να μην μετατοπίζουμε την πολιτική συζήτηση», τόνισε η Αν. Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Σαπουνά, στο Action24 και την εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους Νίκο Υποφάντη - Αλεξάνδρα Καϋμένου. Αναλυτικά:
Για το ζήτημα της ακρίβειας
- Η ακρίβεια σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αισχροκέρδεια και σε μια αγορά που λειτουργεί πραγματικά αρρύθμιστα. Στο προηγούμενο θέμα που είχατε για την εστίαση που ζητούν να παρθούν μέτρα οι επιχειρηματίες ακούστηκε και το πολύ μεγάλο κόστος των ενοικίων και το πολύ μεγάλο κόστος της ενέργειας. Υπάρχουν μια σειρά από αρρυθμίες στην αγορά, οι οποίες επιβαρύνουν οριζόντια και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Εκεί προφανώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.
- Προσφάτως είχαμε δημοσιεύματα που έλεγαν ότι πάει πάρα πολύ καλά η ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι αριθμοί είναι αναντίστοιχοι με τα διάφορα ποσοστά και μελέτες, που αποτυπώνουν το ποια είναι η κατάσταση στο ελληνικό νοικοκυριό. Να πούμε λοιπόν ότι με βάση τη μελέτη που έβγαλε στη δημοσιότητα η ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο πραγματικός μέσος μισθός στη χώρα σε σχέση με το 2009 είναι στο -31%. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε σε βάθος 26ετίας είναι πάρα πολύ κρίσιμο στοιχείο. Γιατί ήταν άλλη η ζωή το 2009, άλλη η ζωή σήμερα (σαν κόστος ζωής στην καθημερινότητα) και προφανώς οι μισθοί είναι καθηλωμένοι εδώ και 26 χρόνια σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα. Αυτό λοιπόν εξηγεί γιατί η χώρα, γιατί τα νοικοκυριά έχουν πάρα πολύ χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα. Επιπλέον, σε σχέση με την Ευρώπη των 27 τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι στο +30%, οι τηλεπικοινωνίες στο +27 κοκ.
Για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
- Θα συνεχίσουμε κανονικά να λειτουργούμε. Πηγαίνουμε στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11 του μήνα. Δεν υπάρχει περίπτωση να σχολιάσω ούτε αυτά που αναφέρθηκαν χθες από τον Παύλο Πολάκη που αμφισβητεί την ηγεσία του κόμματος, ούτε και από άλλες φωνές που ακούστηκαν που θέλουν να βάλουν την ηγεσία του κόμματος σε επιτροπεία. Θεωρώ ότι όλα αυτά, αν μη τι άλλο δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό κλίμα. Έχω ξαναμιλήσει πολλές φορές για το πόσο η δική μας εσωστρέφεια μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τα κρίσιμα,που συμβαίνουν, στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία σε μια άλλη συζήτηση, που δεν μας βοηθάει να αναδείξουμε τα προβλήματα.
- Αυτή είναι η «μομφή» που έχω να καταθέσω εγώ προς αυτούς τους συντρόφους που βγαίνουν όλο αυτό το διάστημα δημόσια, όχι επί προσωπικού, επί καθαρά πολιτικού. Διότι όταν επιμένω να μετατοπίζω το ενδιαφέρον και να εντείνω την εσωστρέφεια, αντί να λειτουργώ θεσμικά ως κόμμα (που έχει και κοινοβουλευτική ομάδα, που δουλεύει πολύ και αναδεικνύει ζητήματα), αλλά και ως κόμμα που βρίσκεται στην κοινωνία, προφανώς είμαι αναντίστοιχος αυτών, που λέω ότι είναι προτεραιότητά μου.
- Αν το εννοούμε όλοι, ότι θέλουμε να εκφράσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, δεν μπορούμε με δική μας ευθύνη να μετατοπίζουμε το πού ασκείται η πολιτική. Θα πρέπει να είναι όλα τα σφυριά προς την κατεύθυνση της πολιτικής αλλαγής, που ζητάει το 70% του κόσμου.
- Αν υπήρχε από την πλευρά τους μια επικοινωνία καλύτερη με τη βάση του κόμματος (είτε αυτή είναι η βάση η κομματική, είτε είναι η κοινωνική σου βάση) και αν είχαμε κοινή ανάγνωση στα δημοσκοπικά ποιοτικά στοιχεία όλων των προηγούμενων μηνών, θα ήταν νομίζω αντιληπτό, πως η μετατόπιση της κοινωνικής και κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ήταν προδιαγεγραμμένη με έναν τρόπο. Το πρόβλημα είναι ότι όλη αυτή η εσωστρέφεια δημιουργεί πρόβλημα στο σύνολο της Αριστεράς, διότι δημιουργεί συνθήκες οι οποίες αδικούν όλους τους χώρους που ανήκουν στη συγκεκριμένη ιδεολογία.
- Θεωρώ ότι κάνουμε ευρύτερα λάθος, όταν βγάζουμε το πρόβλημα που νοιώθουμε ότι υπάρχει δημόσια και δεν το λύνουμε εσωτερικά στα όργανα. Το μόνο κακό, που κάνουμε είναι στο ίδιο μας το κόμμα και γενικότερα στον χώρο της Αριστεράς.
Για τις επιθέσεις σε κατοικίες πολιτευτών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη
- Στη χώρα μας δυστυχώς πολλά στελέχη από όλους τους χώρους έχουν υποστεί βία και με αυτή τη μορφή. Να ευχηθούμε η γυναίκα, που βρίσκεται διασωληνωμένη να τα καταφέρει. Αυτή που βάλλεται με αυτές τις κινήσεις είναι η δημοκρατία.