Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Ισότητα φύλων / Σε ελεύθερη πτώση η Ελλάδα - 20 θέσεις κάτω από το 2018
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισότητα φύλων / Σε ελεύθερη πτώση η Ελλάδα - 20 θέσεις κάτω από το 2018

Ισότητα φύλων
unsplash.com

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ισότητα των φύλων στην Ελλάδα με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ισότητας των Φύλων (Gender Gap Index), του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2021.

Παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης και της υφυπουργού Εργασίας αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Μαρία Συρεγγέλα και παρά τα μεγάλα λόγια για «ισότητα στην πράξη από τη σημερινή κυβέρνηση», η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική καθώς η Ελλάδα για το 2021 φαίνεται ότι βρίσκεται στην 98η θέση στην Ισότητα των Φύλων μεταξύ 156 χωρών, 14 θέσεις κάτω από το 2020 (84η θέση) και 20 θέσεις κάτω από το 2018 (78η θέση).

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω Δείκτης κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το υπολογιζόμενο χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε 4 βασικούς τομείς: υγεία, εκπαίδευση, οικονομία και πολιτική.

Οι τομείς που εμφανίζεται το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα είναι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και η οικονομία.

Ωστόσο όπως θα έλεγε και ο Κ. Μητσοτάκης, «τι να κάνουμε, αφού οι γυναίκες δεν θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική» σχολιάζει η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ειρήνη Αγαθοπούλου.

«Στην πραγματικότητα, η παραπάνω φράση του πρωθυπουργού αντικατοπτρίζει όλη την πολιτική της ΝΔ για τα θέματα ισότητας. Καμία προσπάθεια για βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην πολιτική, στην οικονομία, παρά μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η αυτορρύθμιση είναι η απάντηση της Κυβέρνησης της ΝΔ και στο ζήτημα αυτό» τονίζει η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, η ίδια επισημαίνει ότι «εν έτη 2021 και ενώ η πλειοψηφία των χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα βελτιώνουν κάθε χρόνο τις επιδόσεις τους, η Ελλάδα ανήκει σε εκείνη τη μειοψηφία που καταφέρνει να έχει καθοδική πορεία. Περιμένουμε να ακούσουμε με ενδιαφέρον τις δικαιολογίες της κας Συρεγγέλα για αυτή την επίδοση της χώρας μας. Η τόση “ισότητα στην πράξη” τελικά αποδεικνύεται μια τρύπα στο νερό».

Ολόκληρη η έκθεση με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ισότητας των Φύλων:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL