Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Πιστοποιητικό εμβολιασμού / Κενά και αδυναμίες εντοπίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιστοποιητικό εμβολιασμού / Κενά και αδυναμίες εντοπίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Μπαρ στην Αθήνα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Προβληματισμό ως προς το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού και πως αυτό θα λειτουργήσει αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τα προνόμια των εμβολιασμένων σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου, ξεδίπλωσε σε σχετική γνωμάτευση της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όπως προκύπτει η κυβέρνηση βιάστηκε να φτιάξει ένα σχέδιο χωρίς ωστόσο να γίνει η κατάλληλη διαβούλευση από τους αρμόδιους φορείς.

Για την ακρίβεια το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβίβασε στην Αρχή σχέδιο διατάξεων με τίτλο «Διευκολύνσεις ως προς τη λειτουργία επιχειρήσεων ή άλλων χώρων συνάθροισης», αναφορικά με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής σε κινητές συσκευές, μέσω της οποίας  θα πραγματοποιείται «ο έλεγχος της εγκυρότητας, της γνησιότητας και της ακεραιότητας του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate - EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α΄ 95) ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας, που φέρει το φυσικό πρόσωπο - κάτοχος, διά της σάρωσης του σχετικού κωδικού QR».

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντοπίζονται κενά, τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω

1. Στις 5/7 εστάλη στην Αρχή το σχέδιο νόμου και στις 8/7 ψηφίστηκε, χωρίς να περιμένει η Κυβέρνηση τη γνωμοδότηση της Αρχής. Αυτό αναφέρεται ρητά στο 2ο σημείο της γνωμοδότησης, αμέσως μετά το πρώτο που αναφέρει την εκ του νόμου αρμοδιότητα της Αρχής να γνωμοδοτεί πριν την ψήφιση ("Παρά το γεγονός ότι στις 8 Ιουλίου κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε την ίδια μέρα από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία με σχεδόν ταυτόσημες διατάξεις χωρίς να αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση, η Αρχή θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να διατυπώσει τις σχετικές παρατηρήσεις της")

2. Προσδιορίζει λανθασμένα τα κύρια ζητήματα του ποιος είναι Υπεύθυνος επεξεργασίας, ποιος Εκτελών την επεξεργασία, ποια η σχέση τους.

3. Δεν προβλέπει συμβάσεις μεταξύ των πλευρών αυτών, των υπηρεσιών και δομών του Κράτους ώστε να ξεκαθαρίζεται ποιος κάνει τι και με ποιου την ευθύνη.

4. Δεν προβλέπεται ΕΑΠΔ (Εκτίμηση Αντικτύπου) για τις επεξεργασίες της εφαρμογής ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και να επιλυθούν.

5. Δεν προσδιορίζεται με ποιο τρόπο και για ποια επεξεργασία το ΥπουργείοΥγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθορίζουντοσκοπό και τα μέσατης επεξεργασίας, καθώς επίσηςκαι ποιος ο ρόλος τους στην άσκηση των δικαιωμάτων των υποκειμένων, ώστε να δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός τους ως αυτοτελ  ώςΥπευθύνων Επεξεργασίας

Για να δείτε πιο αναλυτικά η γνωμοδότηση για το σχέδιο διατάξεων με τίτλο «Διευκολύνσεις ως προς τη λειτουργία επιχειρήσεων ή άλλων χώρων συνάθροισης» επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Νομοθέτησαν για άλλη μια φορά ερήμην της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Βαρύτατα εκτεθειμένη απέναντι στους πολίτες είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψήφιση της τροπολογίας για τη χρήση του  Πιστοποιητικού Εμβολιασμούστην εστίασηκαι άλλους χώρους συνάθροισης, χωρίς τη Γνωμοδότηση της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης και Μάριος Κάτσης.

Όπως σημειώνουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την αριθμ. Πρωτ. 1669/9.7.2021 Γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επαληθεύει πλήρως τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., τόσο ως προς το περιεχόμενο της σχετικής τροπολογίας, για την τήρηση των προβλέψεων του Κανονισμού GDPR για τα «ευαίσθητα» προσωπικά δεδομένα και τις διακρίσεις κατά πολιτών, όσο και ως προς την ψήφιση της διάταξης, χωρίς να περιμένουν τη Γνωμοδότηση της.

«Οι κ.κ. Πιερρακάκης-Γεωργαντάς και συνολικά η κυβέρνηση είναι υπόλογοι απέναντι σε πολίτες και βουλευτές, καθώς επέλεξαν, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, όχι μόνο να τους παραπλανήσουν απροκάλυπτα, αλλά και να υπονομεύσουν με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία της καμπάνιας εμβολιασμού, νομοθετώντας για άλλη μια φορά, ερήμην της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αυτές οι πρωτοφανείς πολιτικές μεθοδεύσεις, στο ζωτικής σημασίας ζήτημα του εμβολιασμού, είναι που συνιστούν υγειονομικό σαμποτάζ στην κοινή προσπάθεια όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πολλαπλασιάζουν τις κυβερνητικές ευθύνες» τονίζουν Γιάννης Ραγκούσης και Μάριος Κάτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL