Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Κυβέρνηση / Στο «και πέντε» θυμήθηκαν τον έλεγχο των τουριστών - Προς προμήθεια τεστ αναπνοής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Στο «και πέντε» θυμήθηκαν τον έλεγχο των τουριστών - Προς προμήθεια τεστ αναπνοής

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπό το φως της περίπτωσης του Ρώσου τουρίστα που ήρθε στην χώρα μας με συμπτώματα και παρόλα αυτά διέθετε αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ, αναδείχθηκε χτες από το κανάλι του ΣΚΑΪ η αδυναμία των υποδομών της Ελλάδας (στα μεγάλα αεροδρόμια, τα περιφερειακά των μεγάλων νησιωτικών τουριστικών προορισμών, τα χερσαία σύνορα) για αποτελεσματικό έλεγχο των επισκεπτών της χώρας μας, ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν νοσούν με covid-19. Θέμα που «έπαιξε» χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων δείχνει πού βλέπει το Μαξίμου την επόμενη ευκαιρία για «δώρα» σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες, αλλά και για προμήθειες-εξπρές με διαγωνισμούς αντίστοιχους αυτών για τα self-test.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθοδικά από την αρχή της πανδημίας απέφυγε να εξοπλίσει το σύστημα Υγείας με μεγαλύτερες δυνατότητες και προσωπικό σε επίπεδο εργαστηρίων, ώστε να είναι διαθέσιμα στους πολίτες επαρκή και αξιόπιστα τεστ. Αντίθετα, κατέφυγε στην προμήθεια-εξπρές εκατομμυρίων self-test, των οποίων η αξιοπιστία είναι τόσο χαμηλή ώστε να έχουν αποτέλεσμα μόνο ως «σκιάχτρο» που οδηγεί σε τεστ επαλήθευσης ή διάψευσης θετικού αποτελέσματος με rapid test από τον ΕΟΔΥ. Ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι διαγωνισμοί επίσης αποδείχθηκε διάτρητος.

Τώρα, προκειμένου την ύστατη ώρα να βρεθεί λύση για τους πολλαπλάσιους τουρίστες, ο ΣΚΑΪ προβάλλει μία νέα «πατέντα», το τεστ αναπνοής Breathonix που αναπτύχθηκε στην Σιγκαπούρη από ερευνητές του πανεπιστημίου της και λειτουργεί όπως το αλκοτέστ. Το συγκεκριμένο τεστ υπόσχεται να εντοπίσει τους φορείς του κορωνοϊού με αξιοπιστία άνω του 90%, αφού φυσήξουν μέσα στο ειδικό μηχάνημα.

Ασχέτως του αν πρόκειται για εγκεκριμένο και πιστοποιημένο σύστημα εντοπισμού φορέων του κορωνοϊού, είναι απορίας άξιο πώς ένα προϊόν που είναι διεθνώς γνωστό από το περασμένο Φθινόπωρο τουλάχιστον, «ανακαλύφθηκε» τώρα που η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και εφόσον μία τέτοια επιλογή προχωρήσει, η προμήθεια θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες fast-track. Δηλαδή, ανεξέλεγκτα ως προς την τιμολόγηση, την αξιοπιστία των προμηθευτών και φυσικά τις πιθανές μεθοδεύσεις για την επιλογή τους...

Εκτός από το πρόβλημα ελέγχου στην... είσοδο, ωστόσο, υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα κατά την αποχώρηση των τουριστών. Η Ελλάδα δεν είναι προφανώς η μόνη που ζητά να διαθέτει ένας επισκέπτης πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ 72 ωρών, ή πιστοποιητικό ότι έχει ήδη νοσήσει, προκειμένου να εισέλθει χωρίς άλλα περιοριστικά μέτρα και καραντίνα στην χώρα. Το ίδιο ζητούν και οι άλλες χώρες, ειδικά για πολίτες τους που αφού επισκεφθούν την Ελλάδα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα, που επιτείνουν οι απαιτήσεις των μεγάλων τουριστικών πρακτόρων. Χωρίς επαρκή εργαστήρια, μηχανήματα και αντιδραστήρια στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού όπως η Ρόδος, η Κως κτλ., αδυνατούν να ικανοποιήσουν την ζήτηση για pcr test από τους τουρίστες που θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Η λύση που εξετάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τον ΣΚΑΪ, είναι να μετατρέψει τα επιβατικά αεροσκάφη των εσωτερικών αερογραμμών σε... οχήματα μεταφοράς επικίνδυνου υγειονομικού υλικού. Έτσι, «εξετάζεται να συγκεντρώνονται όλα τα τεστ και να πηγαίνουν στα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, να στέλνονται με την πρωινή ή την μεσημεριανή πτήση, να γίνεται η επεξεργασία των τεστ και σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν τις απαντήσεις οι τουρίστες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους». Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα προκαλέσει έκπληξη μία επιπλέον ενίσχυση των εταιρειών που καλύπτουν τις συγκεκριμένες αεροπορικές συνδέσεις. Δεν διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ του καναλιού εάν τουλάχιστον οι αναλύσεις των δειγμάτων θα γίνουν σε δημόσιες υποδομές, ή και σε αυτή την περίπτωση θα κατευθυνθεί μεγάλος τζίρος σε ιδιωτικά εργαστήρια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL