Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
ΕΔΣΝΑ / Εκτεθειμένος μετά το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΔΣΝΑ / Εκτεθειμένος μετά το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Σιγή ασυρμάτου τηρεί η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) μετά την αποκάλυψη της ΑΥΓΗΣ ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε σε επίπεδο προσυμβατικού ελέγχου τον διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης ύψους 223,5 εκατ. ευρώ! Κι αυτό παρά τη διαβεβαίωση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ Βασίλη Κόκκαλη ότι ο διαγωνισμός διενεργείται ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, αλλά και τη δέσμευση του αντιπροέδρου του φορέα Νίκου Χιωτάκη ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω κοινοτικής χρηματοδότησης που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε λοιπόν καμία απάντηση από την πλευρά του ΕΔΣΝΑ παρά μόνον ερωτήματα, που έθεσαν τόσο ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης όσο και η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. «Υπάρχει έστω και μία διαδικασία στην οποία να εμπλέκεται ο κ. Πατούλης και η οποία να μην έχει θέματα νομιμότητας;» διερωτάται σκωπτικά ο Κ. Ζαχαριάδης.

Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζει: «Ώς πότε ο κ. Βορίδης και η κυβέρνηση συνολικά θα παραμένουν απαθείς απέναντι στα κατορθώματα του εκλεγμένου με το χρίσμα της Ν.Δ. περιφερειάρχη Αττικής;». «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ο κ. Πατούλης και οι ομοϊδεάτες του της κυβέρνησης. Τα χρήματα που διαχειρίζεται ο κ. Πατούλης και οι εκλεκτοί του δεν είναι δικά τους. Είναι χρήματα του ελληνικού λαού» τονίζει ο Κ. Ζαχαριάδης υπογραμμίζοντας: «Απαιτούμε απόλυτη τήρηση της νομιμότητας».

Από την πλευρά της, η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ζητάει εξηγήσεις από τη διοίκηση Πατούλη υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται «σαφείς απαντήσεις, διαφάνεια και πλήρης ενημέρωση των πολιτών της Αττικής για το μείζον θέμα της προμήθειας από τον ΕΔΣΝΑ του εξοπλισμού ανακύκλωσης, απορριμματοφόρων και κάδων, συνολικού ύψους 273,5 εκατ. ευρώ».

Το εν λόγω ποσό προκύπτει εάν προσθέσει κάποιος το ποσόν των 223,5 εκατ. ευρώ -για το οποίο έκανε την αποκάλυψη η ΑΥΓΗ- και ακόμη δύο διαγωνισμούς, αφενός των 100 απορριμματοφόρων έναντι 44,8 εκατ. ευρώ, αφετέρου 10,1 εκατ. ευρώ για κάδους βιοαποβλήτων.

Για τον μεν διαγωνισμό των απορριμματοφόρων με χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού ιδρύματος με τη διαδικασία της αγοράς με μίσθωση (leasing), το ΣΤ' Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέτει ως προϋπόθεση την τροποποίηση των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των συμβαλλόμενων δήμων. Κι αυτό γιατί η προμήθεια απορριμματοφόρων για τη συλλογή απορριμμάτων είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων.

Συνεπώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητάει από τα συμβαλλόμενα μέρη της προγραμματικής σύμβασης να αναφέρεται ρητά στην περίπτωση της προμήθειας των οχημάτων ότι οι δήμοι εκχωρούν την αποκλειστική αρμοδιότητά τους στον ΕΔΣΝΑ λόγω αδυναμίας εκτέλεσής της. Και εφόσον ληφθεί αυτή η απόφαση από τους δήμους και ακολούθως τροποποιηθούν οι προγραμματικές συμβάσεις, τότε, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «δεν κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης» μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και του τραπεζικού ιδρύματος για την αγορά με μίσθωση (leasing) των οχημάτων.

Για τον δε διαγωνισμό των 10,1 εκατ. ευρώ για την αγορά κάδων βιοαποβλήτων, το ΣΤ' Κλιμάκιο του ΕΔΣΝΑ εντόπισε την «ανυπαρξία συμβατικής δέσμευσης των Δήμων» με τον ΕΔΣΝΑ. Συνεπώς έθεσε και πάλι ως προαπαιτούμενη την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης των δύο μερών και απεφάνθη ότι υπό αυτή την προϋπόθεση μπορεί να εγκριθεί ο διαγωνισμός.

Όμως στον τελευταίο διαγωνισμό των 223,5 εκατ. ευρώ οι παραλείψεις στην ακολουθούμενη διαδικασία είναι υπερβολικά πολλές. Αρχής γενομένης από την ανυπαρξία διασφαλισμένης χρηματοδότησης από την πλευρά του ΕΔΣΝΑ. Αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι πρέπει «να αναβάλει την έκδοση οριστικής πράξης» και ακολούθως να διατάξει «τη συμπλήρωση του φακέλου με τα αναφερόμενα στο σκεπτικό της παρούσας στοιχεία εντός δεκαπέντε ημερών από την κοινοποίησή της στον ΕΔΣΝΑ».

Το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλους κραδασμούς στις σχέσεις των 66 δημάρχων με τη διορισμένη από τον Γ. Πατούλη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Οι δήμαρχοι ζητούν να συγκληθεί άμεσα το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, όπου είναι μέλη, προκειμένου η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να δώσει εξηγήσεις όχι μόνον για το περιεχόμενο του διαγωνισμού των 223,5 εκατ. ευρώ, αλλά και για την εν γένει οικονομική διαχείριση στον φορέα, καθώς υπάρχει καταγγελία για δέσμευση ποσών που αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL