Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Συνεπιμέλεια παιδιών / Καζάνι που βράζει η ΝΔ – Τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα προς Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεπιμέλεια παιδιών / Καζάνι που βράζει η ΝΔ – Τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα προς Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Μύλος» έχουν γίνει στη ΝΔ μετά τις απανωτές διαφοροποιήσεις «γαλάζιων» βουλευτών αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ΚΟ της ΝΔ «βράζει». Την ίδια ώρα και η αντιπολίτευση τάσσεται κατά του νομοσχεδίου εκφράζοντας πολύ σοβαρές αντιρρήσεις.

Την αρχή έκανε χθες η Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία με άρθρο της στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ έκανε λόγο για «σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού» στο εν λόγω νομοσχέδιο εντοπίζοντας μάλιστα «σοβαρά νομικά και ουσιαστικά προβλήματα».

Με νέα της παρέμβαση σήμερα, από το βήμα της Βουλής, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η ίδια επανέλαβε τις έντονες επιφυλάξεις της για το νομοσχέδιο, ζητώντας βελτιώσεις σε άρθρα που «περιπλέκουν αντί να λύνουν προβλήματα». Μάλιστα, η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο «γονεικοκεντρικού χαρακτήρα».

Μετά την έντονη διαφοροποίηση της Όλ. Κεφαλογιάννη, τη σκυτάλη στη «γαλάζια» παράταξη έλαβε και η πρώην υπουργός Μαριέτα Γιαννάκου. Η ίδια μάλιστα, σφυροκοπώντας την κυβέρνηση δήλωσε αντίθετη σε έξι από τα 23 άρθρα του νομοσχεδίου.

«Δεν χρειάζονται σολομώντειες λύσεις και άκαμπτα και οριζόντια» τόνισε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός, διαφωνώντας τόσο με την εξίσου γονική μέριμνα, όσο και με την υποχρεωτική ποσόστωση στο χρόνο επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την εκ των έσω αντίθετη κριτική, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο έχει παιδοκεντρικό χαρακτήρα.

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο οικογενειακό δίκαιο και στις σχέσεις γονέων-τέκνων, εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το ν/σ της κυβέρνησης διαπνέεται από βαθιά συντηρητική προσέγγιση. Από παιδοκεντρικό το οικογενειακό δίκαιο, γίνεται γονεοκεντρικό. Το τέκνο καθίσταται παρακολούθημα των γονέων και των διαθέσεων τους. Εγκαθίσταται στο κέντρο της κρίσης μεταξύ των γονέων, τοποθετείται ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές και στις ευρύτερες οικογένειες τους».

Ο ίδιος μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαφοροποίηση βουλευτών της ΝΔ σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «ονόματα ηχηρά της κυβερνητικής παράταξης, επισημαίνουν ήδη τα προβλήματα που θα δημιουργήσει το νομοσχέδιο», κάνοντας λόγο για «αποσπασματική και προβληματική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

https://youtu.be/s4jJOoa8mpg

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου υπογράμμισε ότι το εν λόγω ν/σ «περιέχει διατάξεις που μειοψήφησαν στις συζητήσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής» επισημαίνοντας και αυτή από την πλευρά της την «εκ θεμελίων μετατόπιση του πυρήνα του οικογενειακού δικαίου, από το παιδί στους γονείς».

Παράλληλα, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα, προβληματικότητα» που χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο εξαπέλυσε επίθεση «πλήρη απουσία από τον διάλογο της υφυπουργού Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, για τον αποκλεισμό των γυναικείων οργανώσεων από τη διαβούλευση με τον υπουργό αλλά και από την αυριανή ακρόαση των φορέων».

https://youtu.be/YuNhnVt2wqs

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη έκανε λόγο για Διχαστικό νομοσχέδιο που αλλοιώνει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του Οικογενειακού Δικαίου.

«Η ευθύνη σας, κ. υπουργέ, είναι τεράστια για το σχέδιο νόμου που φέρνετε. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου, κατάφερε να δημιουργηθεί μία κοινωνική αναταραχή και να διχαστεί η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό», σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο είναι αντίθετο στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού».

Επιπλέον αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου που αλλάζει από παιδοκεντρικός σε γονεϊκό και σημείωσε ότι «το παιδί δεν αντιμετωπίζεται αυτοτελώς, αλλά σαν συνισταμένη γονέων. Όμως, το οικογενειακό δίκαιο είναι εθνικό δίκαιο».

https://youtu.be/f7HSp0lRoBg

«Η .. «σολομώντειος συνεπιμέλεια» δεν είναι λύση, ούτε και η θεσμική οπισθοχώρηση που συντελείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ραλλία Χρηστίδου.

https://youtu.be/pE8pAuT2O9Q

Η ίδια υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη διαβούλευση και διάλογος με την κοινωνία αναφερόμενη στη συνέχεια στα προβληματικά επιμέρους σημεία του ν/σ. «Η υποχρεωτική λογική του "εξίσου" στη μέριμνα, του υποχρεωτικού 1/3 του χρόνου με κάθε γονιό κτλ., περιορίζει το εύρος της κρίσης του φυσικού δικαστή, και δεν του αφήνει το περιθώριο να αποφασίσει κατά περίπτωση και με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού, αλλά προκρίνονται μάλλον τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις, οικονομικές και άλλες, των γονιών».

«Αν και στην εισαγωγή του νομοσχεδίου γίνεται μνεία στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, οι όροι της δε φαίνεται να αποτελούν βασικό γνώμονα του νομοσχεδίου. Ναι μεν η "αμετάκλητη δικαστική απόφαση" δεν απαιτείται πια προκειμένου να σταματήσει ο κακοποιητής γονιός να βλέπει το παιδί, αλλά έχει μετατραπεί σε "οριστική δικαστική απόφαση", που αντιστοιχεί και αυτή σε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα (4 με 6 χρόνια περίπου) κατά τα οποία ο κακοποιητικός γονιός βάση νόμου θα μπορεί να εξασκεί τα δικαιώματά του» επεσήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Να κατατεθεί στη Βουλή το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, που επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και από έγκριτους νομικούς που μετείχαν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή, για το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου

Η ίδια πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι μεταρρύθμιση, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες για τη γονική μέριμνα και δεν θέτει στο επίκεντρο το συμφέρον του παιδιού

Από την πλευρά του ΚΚΕ η ειδική αγορήτρια, Μαρία Κομνηνάκα δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο οικογενειακό δίκαιο που θα λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις στη γονική σχέση, αλλά προϋπόθεση για τις τροποποιήσεις είναι η επιστημονική και κοινωνική έρευνα, η οποία όμως δεν έγινε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκβιάζει τη συγκεκριμένη κατεύθυνση που θα λάβει η νομολογία και αυτό ενώ απουσιάζουν οι κατάλληλες υποστηρικτικές δομές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επίλυση των οικογενειακών διαφορών.

Από το ΜέΡΑ25, η Αγγελική Αδαμοπούλου ανέφερε πως το νομοσχέδιο δεν βρίσκει ευρύ έρεισμα στην ελληνική κοινωνία, καθώς οι τροποποιήσεις που εισάγονται έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και πόλωση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Απευθυνόμενη στον κ. Τσιάρα ζήτησε εξηγήσεις για το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, το οποίο ο υπουργός αγνόησε, και αιτήθηκε την δημοσιοποίησή του ώστε να γίνει συζήτηση επ’ αυτού.

Ακόμη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρακτικά ανεφάρμοστο διότι τα πρακτικά θέματα που προβλέπει δεν μπορούν να ρυθμιστούν ούτε μεταξύ γονέων, αλλά ούτε και με διαμεσολαβητή.

«Όχι μόνο δεν αξιοποίησε το κείμενο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί υπό τον κ. Τέντε, αλλά το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων» σχολίασε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον κ. Τσιάρα να δημοσιοποιήσει το εν λόγω κείμενο και να εξηγήσει γιατί δεν τον αξιοποίησε και ποιοι έγραψαν τελικά αυτό το νομοσχέδιο. «Πρέπει να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν υποδείξει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο», είπε η Α. Αδαμοπούλου, απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασε και η Ελληνική Λύση. «Οι γονείς είναι δύο. Είναι ο άνδρας και η γυναίκα. Γιατί συμπεριλάβατε στο νομοσχέδιο ότι η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να σέβεται τον σεξουαλικό προσανατολισμό;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL