Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
24ωρη απεργία 6 Μάη / Η κυβέρνηση ένωσε όλους τους εργαζόμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

24ωρη απεργία 6 Μάη / Η κυβέρνηση ένωσε όλους τους εργαζόμενους

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες ώρες εργασίας. Ούτε απλήρωτη εργασία με υπερωρίες χωρίς αμοιβή. Απαιτούμε καλύτερους μισθούς, λιγότερες ώρες εργασίας, περισσότερο χρόνο διαθέσιμο και ζωή με αξιοπρέπεια...

Αυτά τα απλά και αυτονόητα αιτήματα συνέθεσαν τα συνθήματα της χθεσινής πρώτης μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στο νομοσχέδιο - "έκτρωμα" που είναι έτοιμη να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

Η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση έδειξε τις πραγματικές δυνατότητες του κόσμου της εργασίας, των πρωτοβάθμιων συνδικάτων, των ζωντανών ομοσπονδιών, των νέων ανθρώπων που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας. Μια ατέλειωτη συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων, που απλωνόταν από το Μουσείο μέχρι την πλατεία Κλαυθμώνος και τα Προπύλαια και έφτανε στο Σύνταγμα, άφησε χθες μια σημαντική παρακαταθήκη: Ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που, αν εφαρμοστεί, θα ανατρέψει και τις τελευταίες εργασιακές σταθερές, το οκτάωρο, τις υπερωρίες με αμοιβή, τις ελάχιστες προστασίες από καταχρηστικές απολύσεις, είναι ήδη καταδικασμένο.

Επίθεση Χατζηδάκη με fake news

Είναι τόσο θορυβημένη η κυβέρνηση από τη χθεσινή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και τους ορίζοντες που αυτή ανοίγει, για μια συνολική πολιτική και συνδικαλιστική αναμέτρηση με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, που, ελάχιστες ώρες μετά την ολοκλήρωσή της, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να χαρακτηρίσει fake news όλη την επιχειρηματολογία που κατεδαφίζει τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Και να τη χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ!

"Αντί (ο ΣΥΡΙΖΑ) να επιλέξει να κάνει κριτική επί υπαρκτών ρυθμίσεων και να προτείνει τις δικές του, κάνει αντιπολίτευση με fake news. Αναπαράγει ρυθμίσεις που υπάρχουν μόνο στη φαντασία του και κωμικά επιχειρήματα περί ανάλγητης κυβέρνησης, σαν να έχει πάρει εργολαβικά το δικαίωμα της υπεράσπισης των εργαζομένων και να έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας" σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
«Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο», το βασικό σύνθημα της χθεσινής μεγαλειώδους συγκέντρωσης και πορείας

Θέλουμε συμβάσεις, οκτάωρο, προσλήψεις

Την απάντηση στον υπουργό Εργασίας την έδωσε, νωρίτερα, από την πλατεία Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας: "Θέλουμε συλλογικές συμβάσεις, δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με την ελεημοσύνη των 534 ευρώ. Δεν μπορούν να ζήσουν άλλο οι οικογένειές μας. Ζητάμε προσλήψεις από την πρώτη πρόβα. Αυτή είναι η κύρια εργασία μας".

Όπως και ο αγωνιστής γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» Κώστας Καταραχιάς: "Η αλληλεγγύη και η συσπείρωση που έδειξαν οι συνάδελφοι και οι εργαζόμενοι στην απόλυσή μου είναι το όπλο μας, ο δρόμος που μπορούμε να πετύχουμε μικρές και μεγάλες νίκες".

"Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα μείνει στα χαρτιά" υπογράμμισαν επίσης από την πλατεία Κλαυθμώνος ο Παναγιώτης Πραβικιανός (ΕΚΑ) και ο Δημήτρης Μπράτης (ΑΔΕΔΥ).

Δεν είμαστε ρολόγια

Με το σύνθημα «ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια», χιλιάδες μέλη, εργαζόμενοι και νεολαίοι έδωσαν το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση και πορεία, επιβεβαιώνοντας ότι το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί τη "μητέρα των μαχών".

«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» υπογράμμισε από την πλατεία Κλαυθμώνος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: "Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ κυβέρνηση ενάντια στον κόσμο της εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL