Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Κορωνοϊός / Αργή η αποκλιμάκωση της πανδημίας εξαιτίας των μεταλλάξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αργή η αποκλιμάκωση της πανδημίας εξαιτίας των μεταλλάξεων

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Ανησυχία εκφράζουν οι επιδημιολόγοι της Θεσσαλονίκης για τη χαλαρότητα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην κοινωνία. Και αυτό διότι επιδημιολογικά η πόλη συνεχίζει να είναι στα «κόκκινα» και η πίεση στα νοσοκομεία δεν έχει υποχωρήσει. Συγχρόνως διατυπώνουν ενστάσεις και για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων, που θα αυξήσει κατά πολύ την κινητικότητα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ3 και επικαλούμενος τα στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα της ΕΥΑΘ, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου από τις 7 Απριλίου, αλλά είναι πολύ αργή εξαιτίας των μεταλλάξεων». Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων μετά και το άνοιγμα της εστίασης και συμφώνησε ότι και πάλι εκπέμπεται το «λάθος μήνυμα», ότι τελειώνουμε οσονούπω με τον κορωνοϊό.

Ενστάσεις για τα Δημοτικά

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων από Δευτέρα, τόνισε ότι κατά την άποψή του τα Δημοτικά θα έπρεπε να ανοίξουν κατά μία εβδομάδα αργότερα.  Όπως εξήγησε, τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν αυτόνομη κινητικότητα και έτσι αυξάνεται κατά πολύ συνολικά η κινητικότητα στην κοινότητα από τη λειτουργία των Δημοτικών. «Θα ήταν θετικό να ανοίξουν με μικρότερη διασπορά στην κοινότητα. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμη» είπε. Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ανέφερε ότι, εκτός απρόοπτου και όσο προχωρά το πρόγραμμα των εμβολιασμών και των self test, αναμένεται αρχικά πως θα υπάρξει το προσεχές διάστημα μια σταθεροποίηση στα 1.800 κρούσματα πανελλαδικά. Τα κάτω από 1.000 κρούσματα ημερησίως εκτιμά πως θα τα δούμε γύρω στις 25 Ιουνίου.

Σε δεκαπέντε ημέρες ο «λογαριασμός»

Οι επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες περιμένουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία που θα προκύψουν από τον ΕΟΔΥ και τα λύματα κατά το επόμενο δεκαπενθήμερο, οπότε και θα «μετρηθεί» η διασπορά κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα, αλλά και από το άνοιγμα της εστίασης. Εύχονται να μην αναστραφεί η τάση αποκλιμάκωσης και σταθεροποίησης που παρατηρείται στα λύματα της ΕΥΑΘ και καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Υποστελεχωμένες οι 18 κλίνες ΜΕΘ που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να λειτουργούν σε συνθήκες «πολέμου», με γεμάτες τις «κοβιντοκλινικές» και τις ΜΕΘ. Η εφημερία στο «Παπανικολάου» έληξε χθες στις 8 το πρωί με 48 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και ελάχιστες λειτουργικές κλίνες στις ΜΕΘ. Οι 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ που εγκαινίασε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν υποστελεχωμένες και ήδη οι 12 από αυτές έχουν καταληφθεί από διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19. Οι υγειονομικοί ζητούν την άμεση πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των κρεβατιών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL