Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Βουλή / Μετά το Πάσχα το εκλογικό νομοσχέδιο των ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Μετά το Πάσχα το εκλογικό νομοσχέδιο των ΟΤΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ

Με την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας οδεύει προς τη Βουλή το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ, το οποίο συνιστά την πλήρη αποκαθήλωση της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απευθυνόμενος στους δημάρχους της χώρας στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ για τις χρηματοδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης.

«Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε συμπληρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες, όπου θα διαπιστώσετε ότι έχουμε κάνει δεκτή τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων της ΚΕΔΕ, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν ορθές οι παρατηρήσεις από την πλευρά της ΚΕΔΕ» είπε ο Μ. Βορίδης, δεσμευόμενος ότι «αμέσως μετά το Πάσχα θα έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ».

«Ελπίζω να θεραπεύσουμε κάτι που μας τυραννά συστηματικά και, όπως βλέπετε, είμαστε υποχρεωμένοι συχνά - πυκνά να φέρνουμε διατάξεις με τις οποίες προσπαθούμε να απεμπλέξουμε τους δήμους από τη μεγάλη δυσκολία που έχουν λόγω της μη ύπαρξης καθαρών πλειοψηφιών για τις παρατάξεις που κυβερνούν τους δήμους» είπε ο Μ. Βορίδης. «Και είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάζουμε τις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου και να τις μεταφέρουμε στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Επιτροπών έναντι του βουλευόμενου οργάνου, που είναι το δημοτικό συμβούλιο.

Προ ημερών από το βήμα της Βουλής ο Μ. Βορίδης είχε επιτεθεί στην απλή αναλογική και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους και καθίστανται όμηροι μειοψηφιών γιατί έχετε ψηφίσει την απλή αναλογική». Στο μεταξύ χαρακτήρισε «δυσλειτουργικό» τον νόμο για την απλή αναλογική και υπεραμύνθηκε της ανάγκης για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής.

Βέβαια, ο υπουργός Εσωτερικών δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εάν με το νέο εκλογικό σύστημα, που η παράταξη του δημάρχου θα εκλέγεται με 43% και θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, οι ενισχυμένες αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών θα παραμείνουν ή θα μεταβιβαστούν ξανά στο δημοτικό συμβούλιο, όπως ίσχυε πριν τη θέσπιση των διατάξεων επί υπουργίας Θεοδωρικάκου και ακολούθως του ίδιου.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Μ. Βορίδης δείχνει να μεταθέτει χρονικά τη σύνταξη του νέου Κώδικα Δήμων και Περιφερειών και να βάζει σε προτεραιότητα νομοσχέδια για την άσκηση ελέγχου νομιμότητας, που αφορά τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τον ρόλο του συντονιστή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. «Χωρίς το κράτος να απεμπολεί το δικαίωμά του εποπτεία, ο έλεγχος νομιμότητας πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να μην εμποδίζει τον αναπτυξιακό ρόλο των ΟΤΑ» είπε.

Παράλληλα, ο Μ. Βορίδης, αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση που θα έρθει από το ταμείο ανάκαμψης ύψους 60 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει την εγκαθίδρυση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης υπό μορφή μόνιμης δομής που θα αξιολογεί τις αρμοδιότητες μεταξύ του κράτους και των ΟΤΑ, την ψηφιοποίηση διαδικασιών καταγραφής των δεξιοτήτων των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και του προγραμματισμού προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL