Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Ερέτρια / Από εταιρείες μέχρι υπουργείο Εργασίας οι ευθύνες για τους τρεις νεκρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερέτρια / Από εταιρείες μέχρι υπουργείο Εργασίας οι ευθύνες για τους τρεις νεκρούς

ΔΕΗ

Ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων, εργασιακών συνθηκών και σχέσεων, λειτουργικών θεμάτων στην υλοποίηση τεχνικών έργων, που αφορούν όχι μόνο τις εμπλεκόμενες εταιρείες, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην εργασία, στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις δημόσιες υποδομές, αναδεικνύει το τραγικό δυστύχημα στην Εύβοια που κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες και εκτείνονται από τις εμπλεκόμενες εταιρείες έως το υπουργείο Εργασίας, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για τη “μαύρη εργασία” και τα επαγγέλματα με αναγκαστική άδεια, ενώ η μη υποχρεωτικότητα της συλλογικής σύμβασης ευνοεί τη χρησιμοποίηση “φθηνών” ανειδίκευτων εργαζομένων.

H ίδια η νομοθεσία υποδεικνύει τον ρόλο, προφανώς, του εργοδότη - αναδόχου του έργου, της εταιρείας  Άκτωρ, αλλά και των ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ ως κυρίου του έργου, καθώς και του υπεύθυνου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο έργο, στο πλαίσιο και των ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης -βάσει του νόμου 3850/2010) που παρέχονται στον ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές και σωματεία, οι εξειδικευμένες εργασίες ειδικά σε υψηλή τάση προϋποθέτουν απαραίτητη άδεια, τεχνικές γνώσεις και σωστή στελέχωση συνεργείων.

Την ίδια στιγμή δεν έχει κηρυχθεί ακόμη η νέα συλλογική σύμβαση ως υποχρεωτική “διευκολύνοντας” εταιρείες και εργολάβους να μεγεθύνουν τα κέρδη τους, ενώ η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ αναδεικνύει και την κατάσταση των ελέγχων στην αγορά εργασίας.

Θυσία στον βωμό του κέρδους

Απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς με την παρουσία εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας να διερευνήσουν σε βάθος τι έγινε, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ της ΓΣΕΕ προειδοποιώντας ότι “δεν θα ανεχτούμε να κρυφτεί και αυτό το ατύχημα κάτω από τη φράση ‘ήταν ανθρώπινο λάθος ή αστοχία υλικού’”, για να σταματήσει αυτή η θυσία που τις περισσότερες φορές γίνεται στον βωμό του κέρδους.

Όπως τονίζει, πρέπει να ελεγχθεί και η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, αλλά και ο αναθέτων (διοίκηση ΔΕΔΔΗΕ) για το αν πληρούσε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις ο ανάδοχος και αν τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφάλειας της εργασίας, ενώ ευθύνες έχει και το υπουργείο, καθώς όλα εκχωρούνται σε εργολάβους και διαλύονται σοβαρές δομές (σχολές ΔΕΗ).

Η Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδας μια μέρα πριν από το ατύχημα είχε θέσει το ζήτημα της έλλειψης εκπαιδευμένων ηλεκτρολόγων, αφού ακόμα και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να καλύψει τις υπηρεσιακές ανάγκες, ενώ έχει αποστείλει τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον υπουργό Εργασίας, που θα έπρεπε ήδη να την έχει κηρύξει υποχρεωτική.

Καταγγέλλει το δυστύχημα και ζητεί άμεσα να δοθούν από το ΣΕΠΕ στη δημοσιότητα οι επαγγελματικές άδειες αυτών των εργαζόμενων και να τεθεί σε εφαρμογή απόφαση του κ. Βρούτση η οποία καθυστερεί εδώ και ενάμιση χρόνο από το υπουργείο για την ανάρτηση των αδειοδοτούμενων εργαζομένων.

Συγχρόνως ζητεί έλεγχο του αναδόχου, του εργολάβου και του ΔΕΔΔΗΕ, στοιχεία ελέγχων στις κατασκευαστικές και εργολαβικές εταιρείες από το ΣΕΠΕ, καθώς και άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας μαζί με εκπροσώπους ΕΛΙΝΥΑΕ και ΓΣΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL