Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ζέττα Μακρή / Ζητεί τα ονόματα εκπαιδευτικών που δεν κατέθεσαν βαθμολογία τετραμήνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζέττα Μακρή / Ζητεί τα ονόματα εκπαιδευτικών που δεν κατέθεσαν βαθμολογία τετραμήνου

ΑΙΘΟΥΣΑ
EUROKINISSI

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει εγκύκλιος που απέστειλε χθες η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή προς τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με αυτή, καλεί τους διευθυντές των σχολείων να παραδώσουν στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα ονόματα των εκπαιδευτικών που αρνήθηκαν να καταθέσουν βαθμολογία για το πρώτο τετράμηνο, καθώς και τους λόγους της άρνησής τους.

Χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη της τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας, με σχολεία κλειστά σε πολλές περιοχές μεταξύ των οποίων η Αττική και με την τηλεκπαίδευση να αποτελεί άκρως προβληματική μέθοδο μάθησης (όπως έχει παραδεχθεί ο συνάδελφός της υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος) η Ζέττα Μακρή επιμένει ότι η κατάθεση βαθμολογίας τετραμήνου είναι υποχρεωτική για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Υποστηρίζει δε ότι μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις μαθημάτων που διδάχθηκαν λιγότερο από 10 διδακτικές ώρες.

Για «διπλό εκβιασμό στον κόσμο της εκπαίδευσης» από την κυβέρνηση της ΝΔ κάνει λόγο η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Αφ’ ενός, όπως αναφέρει ζητεί να καταθέσουν οι εκπαιδευτικοί βαθμολογία, κάτι που γνωρίζει ότι είναι αδύνατο σε αρκετές περιπτώσεις και προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει με το έγγραφο της υφυπουργού Παιδείας. Αφ’ ετέρου, ζητεί να προχωρήσει η τυφλή αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, επίσης σε σχολικές μονάδες που λειτούργησαν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

«Η λειτουργία των σχολείων επιτεύχθηκε χάρη στην τεράστια προσπάθεια των εκπαιδευτικών» επισημαίνει η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Και αντί αυτό και μόνο να συνιστά λόγο επαίνου και ηθικής επιβράβευσης, έρχεται μια ανυπόληπτη και εντελώς άσχετη με την εκπαιδευτική πραγματικότητα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να δράσει τιμωρητικά και εκδικητικά και να “βαθμολογήσει” το έργο των καθηγητών και των σχολείων, επί ανύπαρκτων στόχων και για μη-πραγματοποιηθείσες “υλοποιήσεις”» επισημαίνει η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως σημειώνει, «η γραφειοκρατική φλυαρία της σχετικής υπουργικής απόφασης αποδεικνύεται άλλοθι προκειμένου να κάνει το πρώτο βήμα προς την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την κατηγοριοποίηση των σχολείων, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, το κλείσιμο εκπαιδευτικών μονάδων ή την παράδοσή τους σε ιδιώτες και τις απολύσεις εκπαιδευτικών».

«Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση υψώνει “τοίχο” αδιαλλαξίας και αυταρχισμού στον κόσμο της εκπαίδευσης, στον οποίο θα προσκρούσει η ίδια και η πολιτικής της» υπογραμμίζει η ΕΠΕΚΕ. Υπενθυμίζει δε ότι το εκπαιδευτικό κίνημα έχει αποκρούσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε τρεις τουλάχιστον πρόσφατες περιπτώσεις: στις κάμερες στις τάξεις, στις απουσίες των μαθητών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις και στις εκλογές-φιάσκο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση «να πάρει πίσω τις αυταρχικές και αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις της. Να μην επιμείνει στην κατάθεση βαθμολογίας εκεί όπου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για παιδαγωγικούς λόγους. Να αναστείλει λόγω των έκτακτων συνθηκών τη διαδικασία αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και να ανοίξει ειλικρινή και δημοκρατικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για όλα αυτά τα ζητήματα». 

«Καλούμε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο μείζον. Στην υγειονομική προστασία των σχολείων. Σε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Στο ασφαλές άνοιγμα των κλειστών δομών της εκπαίδευσης. Στην κάλυψη των μαθησιακών κενών και στην ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών που δοκιμάζονται από την πανδημία» καταλήγει η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL