Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Κεραμέως / Έρχονται «λουκέτα» σε πανεπιστημιακά τμήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεραμέως / Έρχονται «λουκέτα» σε πανεπιστημιακά τμήματα

Αμφιθέατρο χωρίς φοιτητές
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στην παραδοχή ότι ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, προχώρησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεώς σήμερα κάνοντας πράξη τα όνειρα των ιδιοκτητών κολεγίων οι οποίοι θα επωφεληθούν από το «πλεόνασμα» όσων θέλουν να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα αποκλειστούν τεχνηέντως από το υπουργείο Παιδείας.

https://www.youtube.com/watch?v=LYKdttEa4Hs&feature=emb_title

Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, παρά τις σαφείς αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ, αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των εισακτέων μέσω της «αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη», η οποία ήδη είναι υπό εξέταση με την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ίδια αναφέρθηκε σε ολιγομελή τμήματα τα οποία θα κλείσουν, ενώ προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα μίλησε και για ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ν/σ του υπουργείο σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει «ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές», βάζοντας στο στόχαστρο τις συλλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια.

Ακόμη, προαναγγέλλοντας τη μείωση στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ έκανε λόγο για «μεγαλύτερη απελευθέρωση της σύμπραξης των Πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς»

ΣΥΡΙΖΑ: Η βάση εισαγωγής αποκλείει 20.000 μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η Νίκη Κεραμέως επέστρεψε σήμερα για να επιβεβαιώσει πως ένα στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών και εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία θα οδηγήσει στον αποκλεισμό 20.000 μαθητών», τονίζει η Επιτροπή Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο υποστηρίζονται οι σχεδιασμοί των ιδιοκτητών κολεγίων, «δηλαδή των πολιτικών φίλων και χρηματοδοτών της ΝΔ, και θα υποχρεωθούν οι γονείς να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στα φροντιστήρια».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την ίδια ώρα και «πριν… “στεγνώσει το μελάνι” των προστίμων που θα έπεφταν στους μαθητές, η υπουργός Παιδείας επέλεξε να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο με τη νεολαία. Αυτή τη φορά στόχος της έγιναν οι συλλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια, αφού οι φοιτητικές εκλογές θα γίνονται (ή τουλάχιστον αυτό οραματίζεται η κυβέρνηση) με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Φαντάζεται πραγματικά η ΝΔ ότι μπορεί με την απειλή τέτοιων ρυθμίσεων να αποτρέψει τις αντιδράσεις της νεολαίας στα σχέδιά της; Ότι μπορεί να πείσει για τις “αγαθές” προθέσεις της κατά της «κομματικοποίησης», όταν έχει διορίσει στα υπουργεία το μεγαλύτερο αριθμό κομματικών μετακλητών σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση;»

«Οι σχεδιασμοί της ΝΔ στην εκπαίδευση δεν θα περάσουν. Οι κοινοί αγώνες μαθητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών, που έχουν ήδη ταχθεί κατά των ρυθμίσεων στο σύνολό τους, θα τους ανατρέψουν» ξεκαθαρίζει η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL