Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Νομοσχέδιο Κεραμέως / Όχι και από τους πρυτάνεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο Κεραμέως / Όχι και από τους πρυτάνεις

Η Νίκη Κεραμέως και οι πρυτάνεις

Αντίθετη στην ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι η Σύνοδος των Πρυτάνεων, τονίζοντας ότι συνεπάγεται μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών που εισάγονται στα ΑΕΙ.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι μεγάλος αριθμός περιφερειακών τμημάτων θα οδηγηθούν σε κλείσιμο» τονίζει στην ΑΥΓΗ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης. «Σε γενικές γραμμές, οι πρυτάνεις τάχθηκαν κατά της ύπαρξης αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια, ωστόσο αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης σοβαρότερης φύλαξης στους πανεπιστημιακούς χώρους» λέει στην ΑΥΓΗ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης. «Η αστυνομική δύναμη θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι θα λύσει. Πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό φύλαξης» τονίζει ο ίδιος.

Μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ

Το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια ήταν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης. «Έγινε αρκετά εκτεταμένη συζήτηση, καθώς θεωρούμε πως το νέο σύστημα και η ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα ακολουθήσει θα συνεπάγονται σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών που εισάγονται στα ΑΕΙ, με αλυσιδωτές συνέπειες» υπογραμμίζει ο Ζ. Μαμούρης.

«Θα πρέπει να δοθούν εναλλακτικές μορφές υψηλού επιπέδου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα άτομα τα οποία δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Αυτές τις εναλλακτικές μορφές διετούς Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, οφείλει το κράτος να τις στηρίξει επαρκώς οικονομικά, υλικά και με προσωπικό» αναφέρει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Ζ. Μαμούρη, ο χώρος μιας Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης που οδηγεί σε μια εξειδίκευση είναι γυμνός. «Θα έπρεπε να δίνεται επαγγελματική επάρκεια για τα παιδιά που δεν θέλουν να πάνε στα ΑΕΙ».

Σοβαρές επιπτώσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα των περιφερειακών πανεπιστημίων. «Πρέπει με επιμονή να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια στον αριθμό των εισακτέων. Η πίεση προς τα κάτω δεν θα συνδέεται με ακαδημαϊκές ή ερευνητικές επιδόσεις, αλλά με το γεωγραφικό και το δημογραφικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται αυτά τα πανεπιστήμια» εξηγεί ο Ζ. Μαμούρης. «Εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία ότι μεγάλος αριθμός τμημάτων των περιφερειακών πανεπιστημίων θα οδηγηθούν να κλείσουν. Πρέπει να στηριχθούν τα περιφερειακά και να μην επηρεαστεί η χρηματοδότηση από τον αριθμό των εισακτέων».

Πρόβλημα στο σύστημα μετεγγραφών

Αναφορικά με το σύστημα μετεγγραφών, είναι αδύνατο να λειτουργήσει η βάση εισαγωγής και οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. «Θα πρέπει να σταματήσει η διαρροή των νεοεισαχθέντων φοιτητών από περιφερειακά προς κεντρικά πανεπιστήμια, να αλλάξει το σύστημα για να συγκρατηθεί ο μεγάλος αριθμός νεοεισαχθέντων στα περιφερειακά, αλλιώς θα έχουμε αιμορραγία σε τμήματα και πανεπιστήμια» λέει ο ίδιος.

Κοινή συνισταμένη των πρυτάνεων είναι ότι «τα τμήματα θα πρέπει να μπορούν να προσδιορίσουν τα μαθήματα που είναι απαραίτητα γι’ αυτά, τον συντελεστή βαρύτητας και να έχουν λόγο σ’ αυτή τη διαδικασία», όπως εξηγεί ο Ζ. Μαμούρης. Αναφερόμενος στη διπλή φάση συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, τονίζει πως «εκφράστηκε μια άποψη να δίνεται η δυνατότητα στα τμήματα που δεν συμπλήρωσαν θέσεις,να μπορούν να κατεβάσουν το κατώτατο όριο για να προσελκύσουν φοιτητές».

Επιφυλάξεις για το όριο φοίτησης

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ήταν οι πρυτάνεις και για το ανώτατο όριο φοίτησης. «Μια άποψη που υπήρξε είναι πως η διαγραφή φοιτητών δεν πρέπει να είναι οριζόντια διοικητική πράξη, καθώς υπάρχουν πολλές αιτίες για τις οποίες αδυνατεί κάποιος να ολοκληρώσει τις σπουδές του και θα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση το κάθε φαινόμενο» υπογραμμίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αναφερόμενος στους εν ενεργεία φοιτητές, είπε πως «θα αρχίσει να λειτουργεί το ν+2 από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Απόσυρση του Πειθαρχικού Κώδικα

Ως προς τον Πειθαρχικό Κώδικα, ζητήθηκε η αποδέσμευση αυτού του ζητήματος από ένα νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, φύλαξης, ασφάλειας και ανώτατου ορίου φοίτησης. Οι πρυτάνεις έκριναν πως «ζητήματα πειθαρχικού κανονιστικού πλαισίου αφορούν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων» και αντιπρότειναν την εισαγωγή πειθαρχικών διατάξεων για τους φοιτητές στον Εσωτερικό Κανονισμό των ιδρυμάτων.

Σημειώνεται πως τα μέλη της Συνόδου Πρυτάνεων αναμένεται να αποστείλουν στο ΥΠΑΙΘ τις δικές τους προτάσεις σχετικά με τα άρθρα τού υπό διαβούλευση νομοσχεδίου. «Δέσμευση για τις προτάσεις μας δεν υπήρχε, αλλά η υπουργός είπε πως θα συζητηθούν εκείνες που δεν μεταβάλλουν τον πυρήνα της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου» τονίζει ο Ζ. Μαμούρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL