Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.0°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C16.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.3°C
4 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
3 BF 100%
GNTM Ελαφόνησος / Δεν είναι παραλία είναι πάρκινγκ υποστηρίζει ο Φορέας Διαχείρισης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

GNTM Ελαφόνησος / Δεν είναι παραλία είναι πάρκινγκ υποστηρίζει ο Φορέας Διαχείρισης!

GNTM στην Ελαφόνησο
(YOUTUBE.COM/STARTV)

Καμία πειστική απάντηση δεν δόθηκε από τον Φορέα διαχείρισης Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας για τις εικόνες καταστροφής της μοναδικής παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο από το ριάλιτι του Star , Greece Next Top Model (GNTM).

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις σφοδρές αντιδράσεις ο φορέας διαχείρισης, υποστήριξε ότι δεν είναι παραλία αλλά πάρκινγκ, το σημείο που έγιναν τα γυρίσματα.

Στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να δικαιολογηθούν ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι «στο επεισόδιο εσφαλμένα προβλήθηκε η κίνηση τροχοφόρων επί της παραλίας ως μία δραστηριότητα επιτρεπτή σε περιοχές του δικτύου Natura 2000».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 13, παράγραφος 4, του νόμου 3937/2011 «για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας» ισχύουν τα παρακάτω:

«4. α) Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.

Εξαιρείται η απολύτως αναγκαία κίνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, πυρκαγιών, καθώς και για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οχημάτων του φορέα διαχείρισης των περιοχών αυτών. Εξαιρείται επίσης, η απολύτως αναγκαία κίνηση για την πρόσβαση σε αλλιεργούμενες εκτάσεις, για την εξυπηρέτηση της ποιμενικής κτηνοτροφίας και για τη διενέργεια υλοτομιών και τη μεταφορά δασικών προϊόντων ή εργαλείων επαγγελματικής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον Φορέα διαχείρισης Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας

Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι STAR επεισόδιο της εκπομπής “Greece’s Next Top Model_Season 3”, το οποίο αφορούσε γυρίσματα στην παραλία Σαρακήνικο του Δήμου Ελαφονήσου, εντός ορίων της προστατευόμενης περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» με κωδικό GR2540002 και ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και νήσος Ελαφόνησος».

Ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της εταιρείας παραγωγής της εν λόγω εκπομπής, χορήγησε έγγραφο περί της μη αντίρρησης εκτέλεσης γυρισμάτων με την προϋπόθεση τήρησης συγκεκριμένων όρων.

Στο επεισόδιο εσφαλμένα προβλήθηκε η κίνηση τροχοφόρων επί της παραλίας ως μία δραστηριότητα επιτρεπτή σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πλάνα πραγματοποιήθηκαν σε χώρο που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και όχι σε θέσεις όπου εντοπίζονται αμμοθινικοί τύποι οικοτόπων. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος χώρος δεν αποτελεί υγροτοπικό λιμνίο, όπως παρουσιάζεται σε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Πιθανώς να είναι βρόχινα νερά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εφέ για χάρη των γυρισμάτων της εκπομπής.

Επιπλέον, η πρόσβαση των οχημάτων στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε την ώρα της φωτογράφισης στην παραλία Σίμου (Σαρακήνικο), έγινε καθ’ υπόδειξη του Δήμου Ελαφονήσου και από συγκεκριμένη διαδρομή που χρησιμοποιείται για την προσπέλαση του χώρου από τα αγροτικού τύπου οχήματα υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Ελαφονήσου για τη συγκομιδή των απορριμμάτων.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 και καμία καταστροφή δεν επήλθε στη βλάστηση, καθώς και στο ανάγλυφο της περιοχής.

Σχετικά με τη δήλωση ενός εκ των παρουσιαστών της εκπομπής, με την οποία ευχαρίστησε δημόσια τον Φορέα Διαχείρισης για τη συνδρομή του στη διεκπεραίωση των γυρισμάτων, αυτή αφορούσε αποκλειστικά στην παροχή εγγράφου περί μη αντίρρησης πραγματοποίησης γυρισμάτων, καθώς και την παροχή κατευθύνσεων, οδηγιών, αλλά και πληροφοριών για την σημαντικότητα της περιοχής.

Η προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση τροχοφόρων επί της παραλίας η οποία και εκ του νόμου απαγορεύεται, που λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές και διαταράσσουν το οικοσύστημα αυτών, ως σύννομες, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και βρίσκει τον Φορέα Διαχείρισης κάθετα αντίθετο.

Greenpeace: «Καλλιεργούν κουλτούρα που αντιμετωπίζει τη φύση με απερισκεψία»

Έντονη ήταν η αντίδραση της οργάνωσης Greenpeace Greece, μέσα από τα social media, όπου τόνισε ότι η Ελαφόνησος και η παραλία Σίμος αποτελούν προστατευόμενη περιοχή, και είναι ξεκάθαρο ότι «κανένα τζιπ ή μηχανοκίνητο δεν πρέπει να κινείται πάνω στον αιγιαλό, ακόμα περισσότερο μέσα σε αμμοθίνες και εντός περιοχής Natura 2000!».

«Είναι ξεκάθαρο: κανένα τζιπ ή μηχανοκίνητο δεν πρέπει να κινείται πάνω στον αιγιαλό, ακόμα περισσότερο μέσα σε αμμοθίνες και εντός περιοχής Natura 2000! Κι όμως, χθες το #GNTMGR κατάφερε να περάσει ακριβώς το αντίθετο μήνυμα, καλλιεργώντας την κουλτούρα που αντιμετωπίζει τη φύση με απερισκεψία, σαν κάτι δεδομένο, και όχι με τον σεβασμό που οφείλουμε όλοι μας να της δείχνουμε».

https://www.facebook.com/greenpeace.gr/posts/10157868802094226

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL