Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Κορωνοϊός / Η Ελλαδα χειρότερα από την Βρετανία, πλησιάζει πλέον Ιταλία και Βέλγιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η Ελλαδα χειρότερα από την Βρετανία, πλησιάζει πλέον Ιταλία και Βέλγιο

ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΣΚΕΣ
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δραματική είναι η επιδείνωση της φονικότητας της πανδημίας στην χώρα μας μετά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, όπως καταγράφεται στα στατιστικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι η απόφαση για το δεύτερο lockdown ήρθε αργά, όταν πλέον η τάση είχε διαμορφωθεί και ήταν αδύνατο να προληφθεί.

Οι σχεδόν 7 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων σε μέσο όρο επταημέρου είναι επίδοση χειρότερη από τους 6 νεκρούς στην Βρετανία, ενώ η έντονα ανοδική τάση προδιαθέτει για προσέγγιση των «επιδόσεων» της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου το επόμενο διάστημα.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ 23112020
Owid

Οι 108 νεκροί σε 24 ώρες που ανακοινώθηκαν το Σάββατο που μας πέρασε συνιστούν νέο αρνητικό ρεκόρ για την χώρα μας. Ωστόσο ελάχιστοι πιστεύουν ότι δεν θα υποστούμε μεγαλύτερα σοκ το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς οι αριθμοί συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά σε σειρά κρίσιμων παραμέτρων της πανδημίας και της δυνατότητας του δημόσιου συστήματος Υγείας να την διαχειριστεί αποτελεσματικά.

Όπως περιέγραψε το avgi.gr και την περασμένη εβδομάδα, η μεταβολή των αριθμών θανάτων έχει μία αναλογικότητα με τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες σε όλη την χώρα και παράλληλα μία «χρονοκαθυστέρηση» της τάξης των 10-12 ημερών. Παρατηρώντας την εξέλιξη των δύο αυτών παραμέτρων, οι ενδείξεις είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ 23112020
Στοιχεία ΕΟΔΥ / Owid

Όταν είχαν ανακοινωθεί οι 71 νεκροί σε 24 ώρες, σε αυτούς αντιστοιχούσαν (12 ημέρες πριν) 169 διασωληνωμένοι, με μία αναλογία της τάξης του 42%. Το Σάββατο, οι 108 νεκροί αντιστοιχούσαν σε 239 διασωληνωμένους 12 ημέρες πριν, με μία αναλογία ελαφρά αυξημένη αλλά παρεμφερή, της τάξης του 45,2%. Εάν κάνει κανείς μία προβολή των διασωληνωμένων της Κυριακής, που πλέον έχουν φτάσει τους 540, προκύπτει ένας δραματικά αυξημένος αριθμός πιθανών απωλειών ημερησίως σε βάθος 12 ημερών, της τάξης των 225-245 ανθρώπων... Και αυτό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μία αισιοδοξία από την μείωση των κρουσμάτων που εντοπίζονται εν μέσω του δεύτερου πανελλαδικού lockdown.

Η αύξηση αυτή μπορεί δυστυχώς να επιταχυνθεί και από τα όρια αντοχών του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ήδη φαίνεται να δοκιμάζονται σοβαρά στην βόρεια Ελλάδα. Εάν η αναλογία διασωληνωμένων και απωλειών επιδεινωθεί, οι αριθμοί που μπορεί να ανακοινωθούν θα είναι ακόμη πιο σοκαριστικοί για όλους μας. Πολύ μεγαλύτερη θα είναι σε κάθε περίπτωση και η ψυχική πίεση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, που αφέθηκε να αντιμετωπίσει αυτόν τον πόλεμο με ελάχιστη πραγματική ενίσχυση σε ανθρώπους, υποδομές και κονδύλια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL