Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.6°C
1 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.0°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.0°C18.8°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.8°C17.2°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
0 BF 77%
Κορωνοϊός / Θετικοί δύο εργαζόμενοι σε φάρμα βιζόν στην Καστοριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Θετικοί δύο εργαζόμενοι σε φάρμα βιζόν στην Καστοριά

Φάρμα βιζόν Κοζάνη
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ)

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν δύο εργαζόμενοι σε μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν) στην Καστοριά, ύστερα από rapid tests στα οποία υποβλήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για την ίδια μονάδα, όπου την περασμένη εβδομάδα είχαν εντοπιστεί θετικοί άλλοι δύο εργάτες.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε σήμερα συνολικά 77 τεστ σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες σε φάρμες γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά. Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν σε μονάδα που εκτρέφει 10.000 μάνες μινκ, με την ετήσια έτσι παραγωγή να υπολογίζεται σε 30.000-40.000 ζώα.

Σε ό,τι αφορά τα βιζόν, «δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η κλινική τους εικόνα είναι άριστη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής» δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιο Συνδέσμου Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας.

Μετά τα σημερινά τεστ σε Καστοριά και Φλώρινα, στις φάρμες γουνοφόρων ζώων, σειρά έχει αύριο η Κοζάνη, όπου λειτουργούν ανάλογες φάρμες στην περιοχή του Βοΐου και ο νομός Γρεβενών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστηρίζεται ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις επιταγές της ΕΕ σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης του ζητήματος που έχει προκύψει με τις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν). Ειδικότερα, ακολουθείται το μοντέλο της αυστηρής διαχείρισης των περιστατικών που προκύπτουν στις φάρμες γουνοφόρων ζώων, όπου εντοπίζονται προσβεβλημένα μινκ στην covid-19, γεγονός που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα οριζόντιας εφαρμογής του μέτρου της θανάτωσής τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κινείται στο θέμα με γνώμονα πρωτίστως τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και ότι δεν θα πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία της περιοχής όπου λειτουργεί και η πλειονότητα των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζον), ήτοι στη Δυτική Μακεδονία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL