Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Κορωνοϊός / Πάμε για πανελλαδική κατάρρευση του ΕΣΥ προειδοποιούν οι υγειονομικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Πάμε για πανελλαδική κατάρρευση του ΕΣΥ προειδοποιούν οι υγειονομικοί

Γιατροί

Είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν ακόμη και σήμερα οι αεροδιακομιδές ασθενών Covid-19 από τη Θεσσαλονίκη προς άλλα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Η ερώτηση πόσες κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν σήμερα δεν έχει πια κανένα νόημα, αφού, όπως εξηγούν, μπορεί νωρίς το πρωί να μετράμε 10-15 και μέσα σε λίγες ώρες «μηδέν». Οι αεροδιακομιδές διασωληνωμένων το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι μονόδρομος και το ερώτημα είναι πια πόσο θα αντέξει το σύστημα Υγείας όχι στη Θεσσαλονίκη, αλλά στη χώρα.

Χθες, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για επιπλέον μέτρα στη Θεσσαλονίκη (σ.σ.: κλείσιμο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δημόσιου τομέα), γιατροί που βιώνουν τον καθημερινό πόλεμο στις ΜΕΘ και στους «κοβιντοθαλάμους» των νοσοκομείων και εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΕΣΥ έκαναν δραματικές εκκλήσεις για πιστή τήρηση των μέτρων απ’ όλους και όλες για να μην καταρρεύσει εντελώς το σύστημα Υγείας.

Έτσι που τα κατάφεραν οι κυβερνώντες αφήνοντας «γυμνό» το ΕΣΥ, την ώρα μάλιστα που περίμεναν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι πιο οξύ και μη λαμβάνοντας κανένα σοβαρό μέτρο στις αστικές συγκοινωνίες και στο άνοιγμα των σχολείων, όπως τόνιζαν, ισχύει πλέον το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Το ΕΣΥ θα ηττηθεί εάν συνεχίσουμε έτσι

«Σε δέκα μέρες, όπως πάμε, το ΕΣΥ θα ηττηθεί από τον κορωνοϊό. Γι' αυτό θα πρέπει όλοι μας με αίσθημα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πλέον ο σώζων εαυτόν σωθήτω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννάκος έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

«Το σύστημα δεν αντέχει» τόνισε και ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο, πριν ξεκινήσει την προχθεσινή του εφημερία, είχε 130 περιστατικά κορωνοϊού και έστειλε 20 στον «Άγιο Παύλο» για να αντεπεξέλθει. Χθες το πρωί εισήχθησαν άλλα 67 θετικά περιστατικά και 24 ύποπτα, τα οποία εμφανίζουν έντονη συμπτωματολογία. Ήδη ξεπέρασε το όριό του και για να αντεπεξέλθει στην επόμενη εφημερία θα «εξορίσει» και άλλες κλινικές του προς άλλα νοσοκομεία ή σε ιδιωτικές κλινικές.

Την ώρα που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ καλούσε τους πολίτες να αποφεύγουν να επισκεφθούν το συγκεκριμένο νοσοκομείο διότι «κράσαρε».

Διασωληνώσεις σε σαραντάρηδες

Στην ίδια δραματική κατάσταση βρίσκεται το «Παπανικολάου», όπου, σύμφωνα με γιατρούς των ΜΕΘ Covid-19, οι πολλές διασωληνώσεις αφορούν πλέον σαραντάχρονους και πενηντάχρονους και κάποιοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Γιατροί και νοσηλευτές δεν κρύβουν ότι οι ήδη καθημερινά ξεπερνούν τις προσωπικές τους αντοχές, ενώ ήδη πάνω από 150 συνάδελφοί τους έχουν μολυνθεί από τον ιό και κάποιοι εξ αυτών νοσούν σοβαρά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις φυλακές Διαβατών τα κρούσματα έφθασαν τα 108, ενώ τη μάχη με την Covid-19 έχασε ένας 69χρονος κρατούμενος που είχε μεταφερθεί πριν από λίγες ημέρες σε νοσοκομείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

«Κοκκινίζει» και το νοσοκομείο της Λάρισας

Μπορεί η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τα πράγματα όμως δεν πάνε καθόλου καλά ούτε στη Λάρισα ούτε σε πολλές επαρχιακές πόλεις, που άρχισαν να δίνουν έως και τριψήφια κρούσματα καθημερινά.

Το νοσοκομείο της Λάρισας οδεύει και αυτό στα «κόκκινα», αφού καθημερινά αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών Covid-19 και οι ΜΕΘ γεμίζουν. Ο Ν. Νταφούλης, γιατρός ΜΕΘ και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της περιοχής με επιπλέον κρεβάτια για ασθενείς με Covid-19, με προσωπικό και ζήτησε να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Όπως υπογράμμισε, οι γιατροί στα νοσοκομεία δεν επαρκούν και δεν μπορούν να σηκώσουν τα βάρος με τόσους πολλούς ασθενείς με Covid-19. Και αυτός επιβεβαίωσε ότι οι ΜΕΘ γεμίζουν πλέον με άτομα 50 έως 60 χρόνων, αλλά και με αρκετούς σαραντάρηδες.

Η μεγάλη ανησυχία του κόσμου φάνηκε και από την πολύ μεγάλη προσέλευση των πολιτών χθες στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, όπου συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσαν rapid tests. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 596 τεστ που έγιναν, βγήκαν θετικά τα 34, δηλαδή το 5,8% των δειγμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL