Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C20.6°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.5°C18.5°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.0°C16.6°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.8°C19.7°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 94%
Lockdown / Να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

βιβλιοπωλειο βιβλια
EUROKINISSI/ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Να υιοθετήσει την πρόταση της σύμπραξης των εκδοτών (ΕΝΕΛΒΙ και Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου) και να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στην περίοδο του lockdown, αναγνωρίζοντας το βιβλίο ως αγαθό πρώτης ανάγκης, καλεί την κυβέρνηση το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Όπως έδειξαν οι ουρές που σχηματίστηκαν έξω από βιβλιοπωλεία λίγες ώρες πριν την έναρξη του 2ου lockdown αλλά και η σχεδόν καθολική αποδοχή του αιτήματος της σύμπραξης των εκδοτών στα social media, οι ίδιοι οι πολίτες ανέδειξαν σε προτεραιότητα να αναγνωριστεί το βιβλίο ως αγαθό πρώτης ανάγκης στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την ελληνική και διεθνή κοινότητα», τονίζει το τμήμα Πολιτισμού προσθέτοντας πως αναγνωρίζει ότι:

α) η ανάγνωση δεν είναι η παρηγοριά, είναι το "οξυγόνο" της  κοινωνίας που ασφυκτιά

β) πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατό ζωντανή-ενεργή η παραγωγική διαδικασία του κλάδου

γ) πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, που από την αρχή της υγειονομικής πλήττονται θανάσιμα. Ήδη το πρώτο  lockdown έχει οδηγήσει σε πολλά λουκέτα, ειδικά στην περιφέρεια.

Τέλος, καλεί, την κυβέρνηση «να αναλογιστεί την κρισιμότητα του αιτήματος και να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτησή του, παρέχοντας επιπλέον χρηματοδοτικές ενισχύσεις  μέσω εθνικών πόρων και κοινοτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων».

Ν. Φίλης: «Σκληρή ταξικά επιλογή να κλείσουν τα βιβλιοπωλεία

Ως μία «σκληρή ταξικά επιλογή» χαρακτηρίζει o Νίκος Φίλης την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα βιβλιοπωλεία για δεύτερη φορά, καθώς ως μικρά καταστήματα που είναι τα περισσότερα από αυτά, «μένουν κλειστά, χάνουν την πελατεία τους σήμερα και μάλλον μόνιμα μερίδιο αγοράς αύριο, αφού το από πού ψωνίζουμε είναι κυρίως “συνήθεια”».

«Μόνο λίγα και πολύ μεγάλα βιβλιοπωλεία έχουν δίκτυο διανομής μέσω κούριερ. Ο κόσμος που θα στραφεί εξ ανάγκης σε αυτά σήμερα, θα επιστρέψει άραγε στο μικρό βιβλιοπωλείο της συνοικίας ή της επαρχίας, μεθαύριο», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «το ίδιο συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ. Μένουν ανοιχτά, δεν περιορίζονται όμως να πουλάνε μόνο τρόφιμα. Αντίθετα, πουλάνε -ως γνωστό- κάθε τι που βρίσκει κανείς σε δεκάδες κατηγορίες καταστημάτων της αγοράς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL