Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Lockdown / Κατέρρευσε το σύστημα τηλεκπαίδευσης - Την παραίτηση της Κεραμέως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Κατέρρευσε το σύστημα τηλεκπαίδευσης - Την παραίτηση της Κεραμέως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

WEBEX screenshot

Την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το νέο ψηφιακό αυτή τη φορά φιάσκο της κυβέρνησης με την κατάρρευση της τηλεκπαίδευσης. Σε ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας, με τίτλο «Φτάνει ως εδώ! Παραίτηση χθες κυρία Κεραμέως», επισημαίνεται ότι «Μετά το κλείσιμο των σχολείων στα οποία τάχα δεν μεταδιδόταν ο ιός… Μετά την πρωτοφανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας και την αποχή-ρεκόρ των εκπαιδευτικών από τις εκλογές-παρωδία, νέο φιάσκο σήμερα για την κυρία Κεραμέως. Η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco «κράσαρε» στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Στην εταιρεία Cisco πετάει η κυβέρνηση το μπαλάκι των ευθυνών για το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση, υψώνοντας ομπρέλα προστασίας στη Νίκη Κεραμέως. Χαρακτήρισε δε «αστείο» το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παραίτηση της υπουργού.

 «Δεν υπήρχε κανένα θέμα ψηφιακών υποδομών στη χώρα μας, κανένα θέμα με το σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά οφείλεται αποκλειστικά σε ζήτημα που αντιμετωπίζει η εταιρεία Cisco στην Ευρώπη» δήλωσε ο Στ. Πέτσας. Πρόσθεσε ότι γίνονται ενέργειες για να αποκατασταθεί η λειτουργία και να προχωρήσει κανονικά η τηλεκπαίδευση, σχολιάζοντας «για όσους έσπευσαν να τουιτάρουν, χωρίς να έχουν πρώτα ενημερωθεί, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυτογελοιοποιούνται».

Στο ερώτημα εάν μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι το σύστημα τηλεκπαίδευσης αύριο θα λειτουργήσει κανονικά, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι γίνονται ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει από σήμερα.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Πέτσα: Το μόνο αστείο οι γελοίες δικαιολογίες

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επεσήμανε ότι «το μόνο που είναι αστείο είναι οι γελοίες δικαιολογίες για να καλύψετε το νέο φιάσκο Κεραμέως» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απύθμενο θράσος. Αναλυτικά η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας με απύθμενο θράσος χαρακτήρισε «αστείο» το αυτονόητο αίτημα για παραίτηση της κας Κεραμέως μετά το νέο φιάσκο με την τηλεκπαίδευση.


Τα μόνα που θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγικά για χιλιάδες οικογένειες μαθητών είναι:


- η απίστευτη ολιγωρία επί 8 μήνες, παρά τις προειδοποιήσεις, στην προετοιμασία της τηλεκπαίδευσης, αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν δεδομένο.


- η άρνηση δωρεάν προμήθειας με τεχνικό εξοπλισμό των μαθητών, με αποτέλεσμα οικογένειες να αναγκάζονται σε δυσβάσταχτα έξοδα για να ανταπεξέλθουν ταυτόχρονα σε τηλεργασία και τηλεκπαίδευση.


- οι πρωτοφανείς παλινωδίες της κυβέρνησης που το πρωί επιχειρηματολογούσε γιατί δεν θα κλείσουν τα σχολεία και το βράδυ ανακοίνωνε το κλείσιμό τους.


-  η ασύστολη προχειρότητα και ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» να κάνει έστω μία δοκιμή της πλατφόρμας πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας και να έχει έστω ένα plan Β.


- οι μάσκες «αλεξίπτωτα» που μοίρασαν στους μαθητές, αφού πρώτα αρνούνταν να τους τις χορηγήσουν.


Με λίγα λόγια, το μόνο που είναι αστείο κ. Πέτσα, είναι οι γελοίες δικαιολογίες για να καλύψετε την Υπουργό που με τις παλινωδίες της περνά κάθε μέρα σαν οδοστρωτήρας πάνω από τη δημόσια Παιδεία».

Επιμένει ο Στ. Πέτσας να ρίχνει την ευθύνη στην Cisco

Απαντώντας, ο Στέλιος Πέτσας επιμένει να ρίχνει την ευθύνη στην Cisco, παραλείποντας να κάνει την παραμικρή αναφορά στις ευθύνες του υπουργείου Παιδεία το οποίο δεν είχε plan b.

Η δήλωση του Στ. Πέτσα:

«Κάποιοι, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, έχουν την ευθιξία να παραδεχθούν ένα λάθος λέγοντας “δεν είχα υπόψιν μου οτι το πρόβλημα με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης είναι πανευρωπαϊκό. Μόλις ενημερώθηκα και αποσύρω την σχετική προηγούμενη ανάρτησή μου”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν βγαίνουν να αναγνωρίσουν ότι έκαναν λάθος χρεώνοντας στο Υπουργείο Παιδείας ένα  πρόβλημα της πλατφόρμας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά επιμένουν κιόλας! Είτε κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους δεν ξέρουν τι γίνεται γύρω τους, είτε, έστω με καθυστέρηση, έμαθαν τι έγινε, αλλά επιμένουν στην προσφιλή τους τακτική “πες πες κάτι μένει”.  

Αντιπολίτευση για κλάματα. Θα λέγαμε για γέλια αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή».

Δε θα πάρουν απουσία οι μαθητές

Νωρίτερα το υπουργείο Παιδείας δήλωνε, ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι οι πλατφόρμες του, συμπεριλαμβανομένου και του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, λειτουργούν κανονικά. Αυτό που δεν λέει το υπουργείο Παιδείας είναι μέσω του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (sch.gr) δεν μπορεί να γίνει καμιά σύνδεση με τους ιστότοπους  των σχολείων. Το υπουργείο Παιδείας αποδίδει την κατάρρευση του συστήματος της Cisco Webex ίσως σε γενικότερη αποτυχία του ευρωπαϊκού σέρβερ και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα.

Παράλληλα ανακοινώθηκε το αυτονόητο, ότι δεν θα πάρουν απουσία οι μαθητές που δεν μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΑΣΑΡΙΣΜΑ

Γονείς κατήγγειλαν ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, προβλήματα σε σχολεία της Πάτρας, των Γρεβενών, του Ρεθύμνου και σε πολλά σχολεία της Αττικής, όπως Περιστέρι,  Καισαριανή, Βύρωνα, Υμηττό, Καρέα, Νέο Κόσμο, Άλιμο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, όλες οι πλατφόρμες του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένου και του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, λειτουργούν κανονικά.

Από τις καταγγελίες προκύπτει ότι σε τάξη 20 μαθητών το πολύ τέσσερις μπόρεσαν να συνδεθούν και αυτοί για λίγη ώρα. Ενώ γονείς που έχουν παιδιά και στο γυμνάσιο και στο λύκειο κατήγγειλαν ότι δεν μπορούν να συνδεθούν και τα δυο ενώ το σύστημα πέφτει συνεχώς και τα πετάει έξω.

 

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Να σημειωθεί ότι από σήμερα είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση λόγω κορωνοϊού,  για τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας.

Η έναρξη των μαθημάτων έχει οριστεί στις 8:00 για τα λύκεια και στις 8:30 για τα γυμνάσια και κάθε διδακτική ώρα διαρκεί 40 λεπτά.

 Έτσι, το πρόγραμμα των λυκείων θα ολοκληρώνεται στις 13:40 και των γυμνασίων στις 14:10.

Πιάστηκαν αδιάβαστοι αν και το περίμεναν

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΘΟΝΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, όπως προκύπτει από το κρασάρισμα του συστήματος τηλεκπαίδευσης ότι, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το περίμενε. Και παρόλα αυτά πιάστηκαν αδιάβαστοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το αρμόδιο υπουργείο κάλεσε τους χρήστες  των τηλεπικοινωνιακών δικτύων να αποφεύγουν τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ, επειδή με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη είχε καταγγείλει από το πρώτο lockdown την ανάθεση στην αμερικανική εταιρεία Cisco του σχολικού δικτύου τηλεκπαίδευσης.

Νάσος Ηλιόπουλος: Κεραμέως - Μητσοτάκης για 8 μήνες πέταγαν χαρταετό

Ένα σκληρό σχόλιο επεφύλαξε με ανάρτησή του στο Facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο, ψηφιακό αυτή τη φορά κυβερνητικό φιάσκο . Όπως επεσήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος:

«Η σοβαρή προεργασία του επιτελικού κράτους και της επιμελούς κυρίας Κεραμέως μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ήδη αποδίδει καρπούς.

Πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης και τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Μετά το "σκόιλ ελικίκου" ζούμε άλλον έναν ψηφιακό θρίαμβο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Είναι πλέον φανερό ότι και στο ζήτημα των σχολείων, Κεραμέως - Μητσοτάκης για 8 μήνες πέταγαν χαρταετό»

https://www.facebook.com/iliopoulosnasos/posts/2835479976732339

 

Νίκος Φίλης: «Αν ήμουν στην θέση της Κεραμέως θα είχα παραιτηθεί»

«Την κ. Κεραμέως την ενδιέφερε πώς θα την φέρει στους εκπαιδευτικούς όλο αυτό το διάστημα. Το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η απευθείας τηλεκπαίδευση σε 600.000 μαθητές ταυτόχρονα. Δεν έκαναν ούτε μία προσομοίωση». Με πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες για όσα δεν έγιναν από το υπουργείο Παιδείας όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Νίκος Φίλης τόνισε, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, ότι μετά την κατάρρευση της πλατφόρμας Webex που έχει επιλεγεί για την τηλεκπαίδευση, η κ. Κεραμέως θα έπρεπε να παραιτηθεί. «Εγώ αν ήμουν στην θέση της, θα είχα παραιτηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αυτό που την απασχολεί είναι «πώς θα πάει η αστυνομία στα Πανεπιστήμια, πώς θα κυνηγήσει τους μαθητές και πώς θα ταπεινώσει τους καθηγητές». Διευκρίνισε ότι «υπάρχουν τα χρήματα από τον προϋπολογισμό για να γίνουν οι απαιτούμενοι διορισμοί στην εκπαίδευση», ωστόσο εξέφρασε φόβους ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει με ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, διοχετεύοντας αλλού τους συγκεκριμένους πόρους.

https://soundcloud.com/user-899349255/105-5-9-2020-994058650

Μ. Κάτσης: Ψηφιακή ανικανότητα του επιτελικού κράτους της ΝΔ

Για «ψηφιακή ανεπάρκεια και ανικανότητα του Επιτελικού Κράτους της ΝΔ» κάνει λόγο ο Μ. Κάτσης, με αφορμή τα σημερινά μεγάλα προβλήματα στις υποδομές τηλεκπαίδευσης. Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητεί εξηγήσεις από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το τι έκαναν εδώ και 6 μήνες για να προετοιμάσουν τις ψηφιακές υποδομές τηλεκπαίδευσης και «ιδιαίτερα για την καθυστέρηση του έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ που συμβασιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και με το οποίο θα είχε λυθεί το πρόβλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL