Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Κορωνοϊός / Κραυγή αγωνίας από τους μαγαζάτορες της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Κραυγή αγωνίας από τους μαγαζάτορες της Θεσσαλονίκης

Μαγαζί

«Μαύρα» είναι τα πρώτα μηνύματα και για τον εμπορικό κόσμο από την πρώτη μέρα του μερικού lockdown στη Θεσσαλονίκη, ενώ SOS εκπέμπουν οι επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού, που μέσα σε λίγους μήνες οι πρώτοι καλούνται να κατεβάσουν και πάλι ρολά και οι δεύτεροι να έχουν ανοιχτά ξενοδοχεία χωρίς να επιτρέπεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας να δέχονται τουρίστες.

«Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά μας αιφνιδίασε. Πριν από δέκα ημέρες είχαμε διαβεβαιώσεις ότι απέχει από το lockdown η Θεσσαλονίκη και ξαφνικά την Πέμπτη μας ανακοίνωσαν ότι κατεβάζουμε πάλι ρολά» μας είπε ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας, που είχε κάνει το κουμάντο των προμηθειών του έως το σαββατοκύριακο και προχθές το βράδυ μοίρασε τρόφιμα, σαλάτες, ψάρια και άλλα ευπαθή προϊόντα στο προσωπικό. «Λίγα μπορούν να καταψυχθούν και τα υπόλοιπα θα πάνε στα σκουπίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη ζημιά ποιος θα μας την πληρώσει; Δεν είναι δυνατόν για τους λίγους ασυνείδητους που υπάρχουν κυρίως στον χώρο της διασκέδασης να καλούμαστε όλοι εμείς που τηρούμε στα μαγαζιά μας τα μέτρα να τα κλείσουμε και μάλιστα από τη μια στιγμή στην άλλη». Ο ίδιος εκτιμά ότι όταν ανοίξει και πάλι η εστίαση, τα λουκέτα σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ μπαρ θα είναι πολλά, αφού ήδη οι τζίροι είναι έως και 60% μειωμένοι και τα συσσωρευμένα χρέη «τρέχουν και φουσκώνουν». «Αν δεν μας στηρίξει οικονομικά το κράτος, αυτός ο χειμώνας θα είναι η ταφόπλακα στις επιχειρήσεις μας και θα δούμε την ανεργία να εκτοξεύεται στη Θεσσαλονίκη. Μόνο εγώ απασχολώ περί τα 22 άτομα. Ξέχωρα τι θα χάσει και η αγορά από την εστίαση αυτές τις ημέρες (φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες κ.λπ.)» μας είπε.

Ταμείο 20 ευρώ…

«Σήμερα είχα ταμείο 20 ευρώ και είμαι ευχαριστημένη, αφού άλλοι μέχρι στιγμής δεν έκαναν χερικά» μας είπε μια κυρία που διατηρεί κατάστημα ρούχων επί της Προξένου Κορομηλά, δηλαδή στην καρδιά του εμπορικού κέντρου Θεσσαλονίκης. «Με κλειστά τα καφέ μπαρ και τα εστιατόρια, χωρίς κόσμο από την επαρχία και τουρίστες, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε δουλειά. Τι κι αν αφήνουν ανοιχτό το λιανεμπόριο, ο κόσμος φοβάται να ψωνίσει γιατί δεν ξέρει τι του ξημερώνει και τώρα ακόμη περισσότερο. Ποιος/α θα μπει σε αστικό λεωφορείο αυτές τις ημέρες για να έρθει να ψωνίσει ρούχα; Ελάχιστοι/στες θα το κάνουν κι αυτοί θα είναι όσοι εξαιτίας της δουλειά τους βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης», υποστηρίζει. «Με έξοδα 3.500 και έσοδα αυτό τον μήνα κάτω από 1.000, πείτε μου τι να πρωτοπληρώσω και πώς να ζήσουμε η οικογένεια;» ρωτά και απάντηση δεν λαμβάνει από κανέναν αρμόδιο του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε όλες τις «κόκκινες περιοχές» στη βόρεια Ελλάδα (Κοζάνη, Καστοριά, Σέρρες, Ιωάννινα και Ροδόπη) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ισχύει λίγο πολύ η δραματική κατάσταση που μας περιέγραψαν οι δύο μαγαζάτορες. Χθες το ΕΒΕΘ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η στήριξη των επιχειρήσεων είναι αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην υπάρξουν λουκέτα και αύξηση της ανεργίας», προσθέτοντας ότι «οι επιχειρήσεις είναι ήδη ταλαιπωρημένες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντοχές τους». Επίσης ήδη «γαλάζιοι» τοπικοί άρχοντες ζητάνε γενναία μέτρα στήριξης στις κόκκινες περιοχές.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL