Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Κορωνοϊός / Τα δύσκολα είναι μπροστά για τη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τα δύσκολα είναι μπροστά για τη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη. «Κοκκινίζει» και τυπικά η Θεσσαλονίκη στον χάρτη του κορωνοϊού, ενώ όλα δείχνουν ότι τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά, καθώς αναμένεται τις προσεχείς ημέρες αλματώδης άνοδοςκρουσμάτων και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Την ίδια ώρα, δραματικές είναι οι εκτιμήσεις των γιατρών για τις αντοχές των νοσοκομείων της πόλης. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το τοπικό σύστημα Υγείας θα «κρασάρει» σε περίπου ένα δεκαήμερο.

Όπως τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα, εκτιμάται ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τα νοσοκομεία θα βρίσκονται στα όριά τους ή και πέρα από αυτά. Επέκρινε την κυβέρνηση που δεν προχώρησε στη θωράκιση του ΕΣΥ τους προηγούμενους μήνες, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, εξήγησε ότι, την ώρα που αναμένεται περαιτέρω μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, όλες οι κλινικές Covid-19 είναι σχεδόν γεμάτες με ασθενείς και πάνω από το 60% των κρεβατιών ΜΕΘ είναι καλυμμένα (28 από τα συνολικά 42 κρεβάτια). Για την κ. Κατσίμπα, η κατάσταση είναι ήδη δραματική και πρέπει επειγόντως να γίνουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, αλλά και να διατεθούν σοβαρά ατομικά μέσα προστασίας στους εργαζόμενους. Κατήγγειλε επίσης ότι οι νέες κλίνες ΜΕΘ που προστίθενται δεν στελεχώνονται με νέο εξειδικευμένο προσωπικό και λειτουργούν «εκ των ενόντων».

Μαζικά τεστ κατόπιν... διασποράς

Ήταν τα πρωθυπουργικά χείλη που ανακοίνωσαν, χθες, ότι η Θεσσαλονίκη μαζί με τη Λάρισα και τη Ροδόπη μπαίνουν άρον - άρον στην «κόκκινη» ζώνη, εξαιτίας της έκρηξης κρουσμάτων SARS-Cov-2. Καμία αυτοκριτική δεν ακούσαμε για το πώς η δεύτερη μεγάλη πόλη της χώρας έφτασε να κατεβάζει πάλι «ρολά» στην εστίαση, που είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους και το κλείσιμό της (σ.σ.: θα δούμε για πόσο) θα συμπαρασύρει το εμπόριο και συνολικά την κατανάλωση. Η αγωνία του κόσμου είναι μεγάλη, κάτι που φάνηκε και από τις ουρές χιλιομέτρων που σχηματίστηκαν χθες στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου συνεργεία του ΕΟΔΥ έκαναν στο «+5», δωρεάν, τα λεγόμενα γρήγορα τεστ. Μέχρι νωρίς το απόγευμα είχαν γίνει περισσότερα από 1.500 «ράπτιντ τεστ» και τα θετικά ξεπερνούσαν το 5%.  Ειδικοί επιστήμονες τόνιζαν ότι αν αυτή η δράση γινόταν δέκα μέρες νωρίτερα, πιθανόν να είχε αποφευχθεί η τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα και το μερικό lockdown.

Έως και τετραπλάσια κρούσματα

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα ημερήσια κρούσματα ενδέχεται ακόμη και να τετραπλασιαστούν τις προσεχείς ημέρες, βάσει των στοιχείων που έρχονται από τις μετρήσεις που πραγματοποιεί το ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ στα λύματα της πόλης. Όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας Ν. Παπαϊωάννου, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα έχει δεκαπλασιαστεί από την 12η Οκτωβρίου, ενώ στη μέτρηση της 27ης Οκτωβρίου διαπιστώθηκε «τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσής του σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου», όταν δηλαδή η πόλη ήταν στην αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων. Η εφιαλτική πρόβλεψη για δεκαπλασιασμό των ημερήσιων κρουσμάτων σε ένα δεκαπενθήμερο έφερε και το τοπικό lockdown.

Στα όρια «κραχ» η τοπική οικονομία

Στα «κόκκινα» βρίσκεται και η οικονομία της Θεσσαλονίκης. Το μερικό lockdown, αν δεν συνοδευτεί με γενναία οικονομικά μέτρα, θα γίνει η «ταφόπλακα» για πολλές επιχειρήσεις και θα ρίξει κάτω από τα όρια της φτώχειας χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος Κ. Ζέρβας χθες είπε ότι αν χαθούν τα Χριστούγεννα από την αγορά, η πόλη θα χρειαστεί ένα σχέδιο Μάρσαλ για να ορθοποδήσει, ενώ ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε από την κυβέρνηση ένα «έκτακτο σχέδιο δράσης για την οικονομία» της Θεσσαλονίκης.

Λάρισα και Ροδόπη στα «κόκκινα»

Στην κόκκινη ζώνη μπήκαν επίσης η Λάρισα και η Ροδόπη, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων SARS-CoV-2. Και στις δύο περιοχές το νέο lockdown χαρακτηρίζεται «καταστροφικό» για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ τοπάρχες δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι δεν είχαν εγκαίρως ενημέρωση για την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου στις πόλεις τους, παρά όταν έφτασαν τα κρούσματα στα «κόκκινα». Ο κόσμος είναι εξαιρετικά ανήσυχος, ενώ στην Κομοτηνή μεγάλη ήταν χθες η συμμετοχή πολιτών για τα δωρεάν γρήγορα τεστ που έκανε ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο, έξω από τον χώρο όπου εγκαταστάθηκαν τα συνεργεία του επικράτησε μεγάλος συνωστισμός, κάτι που σχολιάστηκε έντονα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL