Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Θεσσαλονίκη / Στόχος φασιστοειδών το Μνημείο Ολοκαυτώματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Στόχος φασιστοειδών το Μνημείο Ολοκαυτώματος

Το Μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Με συνθήματα βανδάλισαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Στόχος φασιστοειδών έγινε για πολλοστή φορά το μνημείο Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη. Τώρα έγραψαν πάνω στον κορμό του το σύνθημα «With Jews you lose» («με τους Εβραίους χάνεις»), ενώ η βεβήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στους βανδαλισμού που έγιναν πριν λίγες ημέρες στα Εβραϊκά Νεκροταφεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, όπου και τα φασιστοειδή προχώρησαν στο σπάσιμο τάφων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι άγνωστοι δράστες βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα γίνεται συχνά στόχος φασιστοειδών και δήθεν «πατριωτών». Δεν είναι τυχαίο ότι την εποχή των συλλαλητηρίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είχαν πυκνώσει οι επιθέσεις κατά του μνημείου από διάφορες εθνικιστικές και φασιστικές ομάδες που διαδήλωναν σχεδόν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη. Διατάχθηκαν εισαγγελικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίες μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι άκαρπες, ενώ δεν έχει εισακουστεί μέχρι σήμερα το αίτημα της Ισραηλίτικης Κοινότητας για καλύτερη φύλαξη του μνημείου.

«Μπορεί η κοινωνία μας να υποδέχθηκε με αίσθημα δικαίωσης την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, ωστόσο τα περιστατικά αυτά μεταφέρουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως οι θιασώτες της ιδεολογίας που γέννησε μαζικότερο και πιο οργανωμένο έγκλημα που βίωσε η ανθρωπότητα, συνεχίζουν να δρουν και να αποτελούν μια εν δυνάμει απειλή για την κοινωνία μας», τονίζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος. «Η αήθης αυτή ενέργεια, λίγες μέρες μετά τον βανδαλισμό του Εβραϊκού Νεκροταφείου Αθηνών (5/10/2020) και του Εβραϊκού Νεκροταφείου Θεσσαλονίκης (10/10/2020), όπως και τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ρόδου με το σπάσιμο τάφων (11/10/2020), προσβάλει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας. Είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας», προσθέτει στη σχετική ανακοίνωσή της.

Βεβήλωση μνημείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL