Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Κορωνοϊός / Εγκληματικές ευθύνες για τα κρούσματα στο γηροκομείο, παρέμβαση εισαγγελέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Εγκληματικές ευθύνες για τα κρούσματα στο γηροκομείο, παρέμβαση εισαγγελέα

Γηροκομείο απολύμανση
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τις τραγικές ευθύνες της πολιτείας αποκάλυψε άθελά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανεάς, παραδεχόμενος ότι υπήρχαν κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, χωρίς να έχει γίνει κάποιος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Την ίδια στιγμή τη διεξαγωγή κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο εισαγγελέας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Χθες, ο Π. Αρκουμανέας δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο γηροκομείο είχε γίνει έλεγχος στα τέλη Αυγούστου.

https://www.youtube.com/watch?v=1nJR6FSCawg

Ένα μήνα μετά, όμως, αποδεικνύεται ότι το γηροκομείο ήταν εστία μόλυνσης. Πράγμα που σημαίνει ότι από τα τέλη Αυγούστου μέχρι χθες δεν είχε γίνει άλλος έλεγχος.

Με σημερινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, δήλωσε ότι τα πρώτα κρούσματα πρέπει αν εμφανίστηκαν στο γηροκομείο πριν από δυο εβδομάδες.

«Δυστυχώς έχουμε 40 θετικούς και είναι αυτοί που έχουμε βρει τις δυο τελευταίες ημέρες υπήρχαν και πριν κάποιοι θετικοί από το προσωπικό και τους ιδιοκτήτες άρα ο αριθμός μπορεί να ξεπερνά τους 45» , δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρκουμανέας και πρόσθεσε ότι τα πρώτα κρούσματα πρέπει να ήταν «πριν κάνα δυο εβδομάδες αλλά οι έλεγχοι γίναν προχτές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρα λοιπόν αυτό που προκύπτει είναι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτούργησαν. Είτε στο συγκεκριμένο γηροκομείο δεν έχουν γίνει τεστ τον τελευταίο μήνα, είτε έγιναν και με κάποιο τρόπο αποκρύφτηκαν ώστε οι εργαζόμενοι να συνεχίσου να δουλεύουν.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι ο κ. Αρκουμανέας, πατώντας στο επιχείρημα της ατομικής ευθύνης, επεσήμανε ότι «πρέπει όλοι να δείχνουν πάρα πολύ μεγάλη προσοχή», λες και οι εργαζόμενοι ήξεραν ότι είναι φορείς του ιού και επέλεξαν να πάνε στη δουλειά τους.

Λες και ο ΕΟΔΥ έλεγχε με συστηματικό τρόπο το γηροκομείο και κάποιο δεν πρόσεξαν αρκετά.

Εκτός και αν οι «απρόσεχτοι] ήταν οι ιδιοκτήτες του γηροκομείου και αφέθηκε σε αυτούς ο έλεγχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση συντακτών της 20ης Αυγούστου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, με αφορμή τα κρούσματα σε άλλους οίκους ευγηρίας (Εύοσμο, Ασβεστοχώρι), είχε προαναγγείλει «νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, που θα προβλέπει περισσότερα και συχνότερα τεστ στο προσωπικό, στα γηροκομεία μας, τους οίκους ευγηρίας και σε άλλους χώρους κοινωνικής φροντίδας».

Εισαγγελική παρέμβαση

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες υπό τις οποίες μολύνθηκαν με κορωνοϊό φιλοξενούμενοι και προσωπικό, στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα διέταξε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας ζητεί να ερευνηθεί αν υπήρξε αμέλεια και αν έχουν παραβιαστεί τα μέτρα πρόληψης έναντι της πανδημίας, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο επισύρει βαριές ποινές, έως και ισόβια κάθειρξη.

Ειδικότερα, θα διερευνηθεί αν προκύπτουν ευθύνες των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας για πλημμεληματικού ή κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα.

Αν. Ξανθός: «Κανένα σχέδιο πρόληψης για τα γηροκομεία»

«Από την αρχή της πανδημίας είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης διασποράς κρουσμάτων με SARS-CoV-2 σε κλειστές δομές και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, όπως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, προσφυγικά camps, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι κλπ», τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, για τα κρούσματα στο γηροκομείο.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο στοχευμένων προληπτικών ελέγχων του προσωπικού και των φιλοξενούμενων, ούτε ενισχυμένη υγειονομική εποπτεία των δομών».

«Για ακόμη μία φορά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά ήταν ανεπαρκή και καθυστερημένα. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο η συρροή περιστατικών covid-19 σε τέτοιες δομές πληθαίνει καθημερινά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου κυνικά παραδέχθηκαν πως έχουν νοσήσει εργαζόμενοι εδώ και δύο εβδομάδες», επεσήμανε ο πρώην υπορυγός Υγείας.

Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων ( ECDC) συνιστά ως «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας τα εξής: «Γρήγορο εντοπισμό κρουσμάτων με γενικευμένο testing, επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα Υγείας και στοχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό» και και καλεί την κυβέρνηση, πριν να είναι αργά, «να κινηθεί επιτέλους με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να παρεμβαίνει "πυροσβεστικά" και εκ των υστέρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL