Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.6°C17.0°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.4°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.0°C17.1°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
6 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.4°C12.9°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Ζητούνται ευθύνες για την έκρηξη κρουσμάτων στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ζητούνται ευθύνες για την έκρηξη κρουσμάτων στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα

ΕΚΑΒ ΣΤΟΛΕΣ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΦΟΡΕΙΟ
(EUROKINISSI ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Το θέμα των ελέγχων στις κλειστές δομές, όπως, είναι τα γηροκομεία και της εφαρμογής κατά γράμμα του ειδικού πρωτοκόλου που έχει υιοθετηθεί, μπαίνει επί τάπητος μετά το νέο πολύ σοβαρό περιστατικό στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα.

Οι ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, μεταφέρονται σε νοσοκομεία μετά τη διαπίστωση ότι, τουλάχιστον, 40 είναι θετικοί σε κορωνοϊό. Την ίδια ώρα συνεργεία του δήμου Αθηναίων κάνουν απολύμανση σε όλους τους χώρους του γηροκομείου.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το πώς, όμως, ξέφυγε η κατάσταση είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί άμεσα.

 Ο Νίκος Χαρδαλιάς με δηλώσεις του την Τετάρτη υποστήριξε ότι στο συγκεκριμένο γηροκομείο είχε γίνει έλεγχος στα τέλη Αυγούστου. Ένα μήνα μετά, όμως, αποδεικνύεται ότι το γηροκομείο ήταν εστία μόλυνσης. Πράγμα που σημαίνει ότι από τα τέλη Αυγούστου δεν είχε γίνει άλλος έλεγχος.

Και το ερώτημα είναι εάν ελέγχονται τα γηροκομεία από τον ΕΟΔΥ με συστηματικό τρόπο ή έχουν αφήσει τη διαχείριση και την προστασία των ηλικιωμένων στη διάθεση μόνο των ιδιοκτητών των οίκων ευγηρίας.

Έτσι μπορεί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας να εμφανίστηκε εμφανώς δυσαρεστημένος με το νέο πολύ σοβαρό περιστατικό της «έκρηξης» κρουσμάτων σε γηροκομείο, όμως, ο γενικός αφορισμός ότι η «Αθήνα δεν πήρε το μάθημά της» δεν αρκεί. Και θα πρέπει να εξηγηθεί ποια ακριβώς «Αθήνα» δεν πήρε το μάθημά της. Μήπως  εκείνη που εκφράζεται από τα κυβερνητικά όργανα;

«Να δούμε τι συνέβη αυτό το μήνα»

«Πρέπει να δούμε τι συνέβη αυτόν τον ένα μήνα και είχαμε αυτόν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων»  υποστήριξε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, λέγοντας ότι θα γίνει συστηματική ιχνηλάτηση. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, πάντως, για την πανδημία σε δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις συγγενών οπότε οι ηλικιωμένοι έρχονται σε επαφή μόνο με το προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας σε μονάδες στο Μαρούσι, το Μοσχάτο, τη Νέα Μάκρη και σε δυο γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέχρι τις 9 Οκτωβρίου  αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, ενώ η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.),  θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Παράλληλα η αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων.

«Θλιβερός εορτασμός για την παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων»

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη, επισημαίνει ότι η «έκρηξη» κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας αποτελεί θλιβερό εορτασμό για την παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων. Όπως σημειώνει «η διασπορά αποδίδεται στο προσωπικό του γηροκομείου και αποδεικνύει την πλημμελή αντιμετώπιση της κατάστασης από την κυβέρνηση, η οποία δεν εξασφαλίζει τη δυνατότητα τακτικών και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε εργαζομένους που απασχολούνται σε δομές φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων, αλλά και σε εκπαιδευτικούς».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL