Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Χανιά / Αγνώστου ταυτότητας "επένδυση" με ξενοδοχείο στον λόφο Καστέλι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χανιά / Αγνώστου ταυτότητας "επένδυση" με ξενοδοχείο στον λόφο Καστέλι

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις ξενοδοχειακές επενδυτικές προθέσεις στον λόφο Καστέλι στα Χανιά, στο κτήριο όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε η κατάληψη Rosa Nera, έφερε στο φως της δημοσιότητας η συνέλευση που προέκυψε μετά το κλείσιμο της κατάληψης.

Τα στοιχεία αφορούν τόσο τη φύση των εταιρειών, κρυφών και φανερών, που εμπλέκονται στην «επένδυση», τα ίχνη των οποίων απλώνονται στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, αλλά και την… Κένυα, ακολουθώντας συνήθεις πολύπλοκες διαδρομές off shore εταιρειών που στοχεύουν στο να κρύψουν την ταυτότητα των ιδιοκτητών, όσο όμως και τον σχεδιασμό για τη μορφή της, ο οποίος παραβιάζει κάθε αρχαιολογικό κανονισμό, κάθε αρχιτεκτονική υπόδειξη και κάθε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Κρύβονται οι επενδυτές

Το εντυπωσιακό είναι ότι, αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων από την ιστοσελίδα της πρώην κατάληψης, η Klein Group (Ltd.) Real Estate Development and Marketing Ltd, εταιρεία που παρουσιάζει «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα, έσπευσε να κατεβάσει τη σελίδα της (!), την οποία ξανανέβασε 24 ώρες μετά, έχοντας προηγουμένως αφαιρέσει όλα τα στοιχεία σχετικά με τις εταιρείες που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση του κτηρίου στον λόφο Καστέλι.

Προφανώς, η ιδέα ότι είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή να εξαφανιστούν πληροφορίες με αυτόν τον τρόπο είναι απολύτως αφελής, ωστόσο ακόμα και έτσι παραμένει το ερώτημα -που γίνεται ολοένα και πιο έντονο στα Χανιά- ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της «επένδυσης» στον λόφο Καστέλι και για ποιον λόγο έχουν τόσο υπερβάλλοντα ζήλο να κρυφτούν, ώστε να επιχειρούν να εξαφανίσουν ακόμα και τα ίχνη της δαιδαλώδους διαδρομής μέσω off shore προς αυτούς.

Αγνώστων λοιπών στοιχείων

Όπως αναφερόταν στην σελίδα της εν λόγω εταιρείας, η οποία εδρεύει στην Κένυα, η επενδυτική εταιρεία την οποία παρουσιάζει είναι η Cydon Group Limited, η οποία διευθύνεται από την Cyproliaison Limited, με έδρα στην Κύπρο. Η εταιρεία αυτή έχει συνάψει συνεργασία με την εταιρεία - μυστήριο Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, εταιρεία η οποία δεν υπήρχε πιο πριν και δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να εκμισθώσει το κτήριο στον λόφο Καστέλι από το Πολυτεχνείο Κρήτης στο οποίο ανήκει.

Ιδιοκτήτης της Belvedere εμφανίζεται να είναι κάποιος Βαζάκας, ο οποίος ζει στα Χανιά και είναι μάλλον άγνωστος ως επιχειρηματίας. Η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει ποτέ ισολογισμό, πρακτική την οποία υπερασπίζεται ο λογιστής της Παντελής Πετσετάκης, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας  Ύδρευσης της πόλης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Μιλώντας στην «Αυγή» ο κ. Σημανδηράκης πριν από δύο εβδομάδες είχε διαψεύσει ότι η σχέση του με τον Πετσετάκη σημαίνει συμφωνία μαζί του αναφορικά με τη χρήση του λόφου, για τον οποίον το δημοτικό συμβούλιο των Χανίων έχει σε πολλές περιπτώσεις ταχθεί εναντίον της ξενοδοχοποίησης και υπέρ της δημόσιας χρήσης του.

Ωστόσο, από την αντιπολίτευση του δήμου και τον τοπικό Τύπο, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σε σχέση με την πρακτική του δημάρχου,  ο οποίος κατηγορείται ότι είτε παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου είτε ευνοεί στην πράξη τα επενδυτικά σχέδια που έχει απορρίψει ο δήμος.

Και στη μέση ο Διγαλάκης

Στα πρόσωπα που εμπλέκονται στην επένδυση εμφανίζεται και ο Νταν Μάρομ, με ειδίκευση στις χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες, ο οποίος εμφανίζεται να έχει συνεργαστεί στενά με το Πολυτεχνείο Κρήτης κατά την περίοδο 2015-2017, όταν πρύτανης του ιδρύματος ήταν ο σημερινός υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.

Από την κατάληψη Rosa Nera, αλλά και από σειρά τοπικών φορέων και δημοσιεύματα του Τύπου, ο Διγαλάκης έχει κατηγορηθεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε δημιουργήσει ένα ιδιότυπο κάθετο μονοπώλιο, αφού αφενός ζητούσε την εκμετάλλευση του κτηρίου ως πρύτανης του Πολυτεχνείου, αφετέρου εμπλεκόταν ο ίδιος μέσω εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόταν στην εκμετάλλευση.

Πισίνα μέσα στα αρχαία!

Παράλληλα με την αποκάλυψη των εταιρειών και ορισμένων από τους ανθρώπους που έχουν μπει μπροστά σε αυτή την επένδυση, αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η ίδια η φύση της, καθώς πουθενά δεν προβλέπεται ότι η πρόσβαση στον λόφο Καστέλι θα παραμείνει ανοιχτή για την κοινωνία των Χανίων -αντίθετα υπονοείται ότι θα πρόκειται για κλειστό ιδιόκτητο χώρο-, ενώ το σχέδιο που παρουσιάζεται, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης πισίνας μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, απαιτεί αλλαγή των όρων χρήσης του κτηρίου.

Τέτοια αλλαγή μπορεί να γίνει με άδεια είτε του Δήμου Χανίων είτε της ίδιας της κυβέρνησης. Με δεδομένη την ρητή θέση του δήμου ότι δεν πρόκειται να δώσει τέτοια άδεια, αναρωτιέται κανείς από πού αντλεί τη βεβαιότητά της η Klein Group ότι θα υπάρξει σχετική κυβερνητική άδεια και μέσω αυτού του ερωτήματος επανέρχεται και το σταθερό ερώτημα: Σε ποιον ανήκει το πολυτελές ξενοδοχείο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στον λόφο Καστέλι, την πιο εμπορική περιοχή της έτσι κι αλλιώς τουριστικής πόλης;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL