Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Πληθαίνουν οι καταγγελίες / Πληθαίνουν οι καταγγελίες: Επικίνδυνες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το Λιμενικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πληθαίνουν οι καταγγελίες / Πληθαίνουν οι καταγγελίες: Επικίνδυνες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το Λιμενικό

Νέο βίντεο παράνομης επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές, ανοιχτά της Σάμου, ήρθε χθες στη δημοσιότητα από τη νορβηγική ΜΚΟ Aegean Boat Report, η οποία λίγο αργότερα ανήρτησε και δεύτερο βίντεο από περιστατικό που αναφέρει ότι συνέβη ανοιχτά της Λέσβου, που παρουσιάζει επικίνδυνες μανούβρες από δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, οι οποίες δημιουργούν κυματισμό, δίπλα σε ένα φουσκωτό στο οποίο επιβαίνουν πρόσφυγες.https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAegeanBoatReport%2Fvideos%2F261732498277246%2F&show_text=0&width=560

Τα δύο περιστατικό τοποθετούνται χρονικά από την οργάνωση δύο εβδομάδες πριν, στις 29 Απριλίου για τη Λέσβο και στις 30 Απριλίου για την καταγγελλόμενη παράνομη επαναπροώθηση ανατολικά της Σάμου.

Το βίντεο της καταγγελίας της Σάμου φέρεται να καταγράφει σκάφη του Λιμενικού να σέρνουν μια φουσκωτή σχεδία που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες και να την επαναπροωθούν παράνομα πίσω σε τουρκικά ύδατα. Σύμφωνα με τη νορβηγική ΜΚΟ τη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες παρέλαβε η τουρκική ακτοφυλακή.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε κάποια αντίδραση στις καταγγελίες της νορβηγικής οργάνωσης ούτε από το υπουργείο Ναυτιλίας ούτε από το αρχηγείο του Λιμενικού.

Τους βλέπουν και δεν καταγράφονται

Ωστόσο τα βίντεο αυτά δεν είναι τα μοναδικά που έχουν έλθει στο φως τους τελευταίους μήνες, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, με νέες μάλιστα τεχνικές, π.χ. με lifeboats.

Τον τελευταίο μήνα τόσο η Aegean Boat Report όσο και τοπικά ΜΜΕ της Χίου ή η “ΕφΣυν” έχουν καταγγείλει την “εξαφάνιση” νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών από τις ακτές της Χίου και της Σάμου, που, ενώ τους βλέπουν κάτοικοι των νησιών, μετά δεν υπάρχει καμία καταγραφή της άφιξής τους από το Λιμενικό ή την αστυνομία και τελικά οι νεοεισερχόμενοι εντοπίζονται μια ή δύο ημέρες μετά ή σε βραχονησίδα -όπως το περιστατικό άφιξης 14 αιτούντων άσυλο στις 30 Απριλίου στην Αγ. Φωτιά και Αγ. Αιμιλιανό στη Χίο που καταγράφει η ίδια ΜΚΟ, οι οποίοι τελικά μεταφέρθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση με σκάφος των ελληνικών αρχών και το επόμενο πρωί η τουρκική ακτοφυλακή εντόπισε 14 άτομα στη βραχονησίδα Μπογάζ -ή στις ακτές της Τουρκίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει και δίωξη για ψευδείς ειδήσεις σε κάτοικο της Χίου τον περασμένο μήνα επειδή ανήρτησε στο Facebook ότι είδε να φτάνουν σε παραλία του νησιού πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναφορά και από Δανούς της Frontex

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε το περιστατικό που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάρτιο, κατά το οποίο το κρατικό δίκτυο της Δανίας DR είχε δημοσιεύσει ότι πληροφορήθηκε πως δανικά πληρώματα, τα οποία εκτελούσαν υπηρεσία στη δύναμη που διατηρεί η Frontex στην Κω, είχαν αρνηθεί να υπακούσουν σε μια εντολή του ελληνικού Λιμενικού να ρίξουν πρόσφυγες πίσω στη θάλασσα με την επικίνδυνη για την ναυσιπλοΐα πλαστική βάρκα τους.

Μάλιστα το περιστατικό αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, από τον ίδιο τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, ο οποίος το δικαιολόγησε μάλιστα σαν παρανόηση και “λάθος επικοινωνίας”, ενώ είχε συμπληρώσει ότι έπειτα από επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές δεν επαναλήφθηκε κάποιο ανάλογο περιστατικό.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL