ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ
Θεσσαλονίκη: Σε αποκλεισμό των χωριών που οι κάτοικοί τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία εναντιώνονται στα καταστροφικά για τον τόπο τους σχέδια της Ελληνικός Χρυσός προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός, στήνοντας μπλόκα στους κόμβους Γοματίου και Στρατωνίου.
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, οποιοσδήποτε προσπαθούσε να προσεγγίσει χθες την Ιερισσό, τα Ν. Ρόδα, την Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή θα έπρεπε να περάσει από τον έλεγχο των μεταλλωρύχων, ενώ η αστυνομία στην περίπτωση των μεταλλωρύχων δείχνει μεγάλη ανοχή και δεν θέτει θέμα παρακώλυσης συγκοινωνιών. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν Πάσχα στα μπλόκα, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στον κλάδο του τουρισμού.
"Μισθοφορικός στρατός της εταιρείας"
Το κίνημα SOS Xαλκιδική κάνει λόγο για «μισθοφορικό στρατό της καναδικής Eldorado Gold» που «στοχεύει στη δημιουργία περαιτέρω έντασης και στο στήσιμο σκηνικού 'πολέμου' μεταξύ των χωριών του Δήμου Αριστοτέλη». Το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων Ακάνθου καταγγέλλει ότι τη Δευτέρα στο μπλόκο Στρατωνίου υπάλληλοι της εταιρείας «σταμάτησαν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και ρωτούσαν, με απειλητικές διαθέσεις, αν υπήρχε μέσα σε αυτό ότι κάτοικος της Ιερισσού» και πως «σε όλη τη διάρκεια αποκλεισμού του δρόμου, όσοι κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο προπηλακίστηκαν, ενώ δεν έλειψαν και τα χτυπήματα με κλοτσιές και μπουνιές στα οχήματα που αναγνωρίζονταν ως οχήματα αντιδρώντων στην εξόρυξη χρυσού». Το Συντονιστικό υποστηρίζει ότι χθες συνεχίστηκε το ίδιο σκηνικό, με την άριστη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία «παραμένει αμέτοχη» και «επιπλέον, στο μπλόκο του Γοματίου έχει δημιουργήσει δικό της μπλόκο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου απ΄αυτό των υπαλλήλων της Ελληνικός Χρυσός, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα». «Γιατί άραγε η αστυνομία σταματά τα οχήματα σε τόσο μεγάλη απόσταση από το σημείο αποκλεισμού;» διερωτάται το Συντονιστικό. «Είναι απαράδεκτο μια ιδιωτική εταιρεία να συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να σταματήσει τη λειτουργία αυτού του παρακράτους. Αν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να δοθεί βιώσιμη λύση στην περιοχή και να επιτευχθεί η κοινωνική ειρήνη, είναι επιτακτικό να δράσει άμεσα", καταλήγει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.
Οργανώνουν κάθοδο στην Αθήνα...
Αργά το απόγευμα οι εργαζόμενοι της Ψ και μετά τις αντιδράσεις ξενοδόχων και άλλων παραγωγικών τάξεων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα μπλόκα και να αναστείλουν τις σημερινές τους κινητοποιήσεις. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πίεση προς την κυβέρνηση και οργανώνουν μαζική κάθοδο στην Αθήνα στις 15 Απριλίου.