Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.7°C16.8°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.3°C23.1°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.5°C22.0°C
3 BF 27%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
13.8°C15.8°C
5 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
1 BF 42%
Washington Post / Το Ισραήλ ετοιμάζεται να κλιμακώσει τον πόλεμο στη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Washington Post / Το Ισραήλ ετοιμάζεται να κλιμακώσει τον πόλεμο στη Γάζα

Συντρίμμια στη Γάζα
(EPA/MOHAMMED SABER)
ΑΝΑΛΥΣΗ

Ύστερα από δύο μήνες εκεχειρίας με τη Χαμάς η οποία άνοιξε το δρόμο για τις απελευθερώσεις ομήρων, το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο του Ισραήλ καταστρώνει σχέδια για μια νέα χερσαία επιχείρηση στη Γάζα η οποία αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει τη κατοχή του παλαιστινιακού θυλάκου για μήνες ή ακόμη και περισσότερο, αποκαλύπτει σε εκτενές ρεπορτάζ της η Washington Post.

Νυν και πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, κάνουν λόγο για την εφαρμογή νέων και πιο επιθετικών τακτικών από τον ισραηλινό στρατό οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον άμεσο στρατιωτικό έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη στόχευση της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς, την εκκένωση γυναικών, παιδιών και γενικότερα αμάχων από τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές και την μεταφορά τους σε «ανθρωπιστικές φούσκες» καθώς και στην ασφυκτική πολιορκία όσων συνεχίζουν να μάχονται σε μια πιο εντατικοποιημένη μορφή της τακτικής που εφαρμόστηκε πέρυσι στη βόρεια Γάζα.
 
Τα νέα σχέδια σηματοδοτούν σημαντική αναθεώρηση της μέχρι σήμερα στρατηγικής του ισραηλινού στρατού. Η προηγούμενη ηγεσία του θεωρούσε ότι μια παράταση της σύγκρουσης θα τον παρέσυρε σε έναν ατελείωτο πόλεμο φθοράς στον στενό θύλακο φέρνοντάς τον στα όρια των δυνατοτήτων του γι' αυτό την απεύχονταν και την απέφευγε.

Μια πλήρους κλίμακας εισβολή και κατοχή θα απαιτούσε έως και πέντε μεραρχίες σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των σχεδιασμών και οι ισραηλινές δυνάμεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες δεδομένου ότι στηρίζονται σε εφεδρείες και οι έφεδροι εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερο σκεπτικισμό για την κλιμάκωση του πολέμου ενώ οι απώλειες αυξάνονται και η ψυχολογική πίεση εντείνεται. Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός μετρά 400 νεκρούς στις τάξεις του.

Πλήρους κλίμακας εισβολή

Ωστόσο, ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι μόνο μια πλήρους κλίμακας εισβολή τώρα, ακολουθούμενη από μια μεγάλης διάρκειας εκστρατεία «καταπολέμησης της εξέγερσης» της Χαμάς και αποριζοσπαστικοποίησης του παλαιστινιακού πληθυσμού, θα επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να «εξαλείψει» πλήρως τη μαχητική οργάνωση η επίθεση της οποίας στις 7 Οκτωβρίου 2023 άφησε πίσω της περίπου 1.200 Ισραηλινούς νεκρούς. Αλλά με 50.000 νεκρούς Παλαιστίνιους μέχρι στιγμής από τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, και με τον αστικό ιστό της Γάζας και τις υποδομές του ουσιαστικά ισοπεδωμένα, είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η εν λόγω «αποριζοσπαστικοποίηση».    

Ο Αμίρ Αβίβι, πρώην υποδιοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, δήλωσε στη «Ποστ» ότι η περυσινή επιχείρηση «περιορίστηκε» από τις διαφωνίες μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών σχετικά με την τακτική και τη στρατηγική καθώς και από τις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις απώλειες μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων. Αλλά η έλευση της κυβέρνησης Τραμπ και οι ανακατατάξεις στο ισραηλινό στρατιωτικό κατεστημένο έχουν χαλαρώσει τώρα αυτούς τους «περιορισμούς».

«Τώρα υπάρχει νέα ηγεσία στον ισραηλινό στρατό, υπάρχει η υποστήριξη από τις ΗΠΑ, υπάρχει το γεγονός ότι έχουμε αρκετά πυρομαχικά και το γεγονός ότι ολοκληρώσαμε τις κύριες αποστολές μας στο βορρά και μπορούμε πια να επικεντρωθούμε στη Γάζα (…) Τα σχέδια είναι αποφασιστικά. Θα υπάρξει μια επίθεση πλήρους κλίμακας, δεν θα σταματήσουν μέχρι να εξαλειφθεί εντελώς η Χαμάς. Θα δούμε τι θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβίβι.

Αλλαγή τοπίου

Πέρυσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να στείλει ένα φορτίο βομβών των 2.000 λιβρών στο Ισραήλ εκτός αν η κυβέρνησή του επέτρεπε την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και πιεζόμενη από την αμερικανική κοινή γνώμη είχε γενικά δώσει προτεραιότητα στο να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων. Όμως, η κυβέρνηση Τραμπ  που την διαδέχθηκε τον Ιανουάριο ενέκρινε τις πωλήσεις αυτών των βομβών και Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το Ισραήλ συνεννοήθηκε με τον Λευκό Οίκο προτού διακόψει κάθε βοήθεια προς τη Γάζα στις αρχές του μήνα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει σχεδόν και τα 24 μάχιμα τάγματα της Χαμάς και ότι αυτό που έχει απομείνει είναι μόνο μερικές χιλιάδες μαχητές. Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία θεωρεί ότι μπορεί να εξαλειφθούν κι αυτά τα «υπολείμματα», υπό την προϋπόθεση ότι ο θύλακος θα τεθεί υπό στρατιωτική κατοχή. Όμως, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η προσέγγιση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους οδηγώντας ενδεχομένως το Ισραήλ σε μια αδιέξοδη κατάσταση πραγμάτων ανάλογη με εκείνες που αντιμετώπισαν οι Γάλλοι στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Αλγερίας, η πιο πρόσφατα, οι Αμερικανοί μετά την εισβολή τους στο Ιράκ το 2003 και την ανατροπή του Σαντάμ. «Αν κοιτάξετε τους Γάλλους στην Αλγερία, ή την επιχείρηση «Ιρακινή Ελευθερία» στο Ιράκ ή τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, θα δείτε ότι η ιστορία των προσπαθειών κατά των εξεγέρσεων μας διδάσκει ότι ακόμη και οι Ισραηλινοί θα αποτύχουν», λέει στην “Ποστ” ο Sascha-Dominik Dov Bachmann, ειδικός σε θέματα πολέμου στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρα.

Όπως προκύπτει από τα «συμφραζόμενα» του δημοσιεύματος, η επανεμφάνιση μαχητών της Χαμάς με καινούριες στολές, πλήρη εξοπλισμό και, κατά τα φαινόμενα, ακμαίο ηθικό στις δημόσιες εκδηλώσεις που προηγήθηκαν των απελευθερώσεων των ομήρων, ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους Ισραηλινούς στρατηγούς και ενδεχομένως βάρυνε στην απόφασή τους για εντατικοποίηση του πολέμου και μετέπειτα κατοχής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι πολιτικές συνθήκες είναι τώρα πιο ώριμες για να αυξηθεί περαιτέρω η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς και να τεθεί η Γάζα υπό κατοχή, αν χρειαστεί.

Απειλές

Οι ανακατατάξεις στην κορυφή του ισραηλινού στρατιωτικού κατεστημένου έχουν φέρει επίσης στο προσκήνιο τα γεράκια, με τον υπουργό Άμυνας Ίσραελ Κατζ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Εϊάλ Ζαμίρ να έχουν καρατομήσει ανώτερους αξιωματικούς που συγκρούστηκαν με τον Νετανιάχου για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου.

«Πρόγευση» για το τί θ’ ακολουθήσει της επικράτησης των γερακιών θεωρούνται και οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ, τις οποίες ο Κατζ παρομοίασε με το «άνοιγμα των πυλών της κόλασης», σκοτώνοντας περισσότερους από 400 ανθρώπους στη Γάζα. Οι στόχοι ήταν όχι μόνο μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών «Ιζεντίν αλ Κασάμ» αλλά και μέλη του πολιτικού προσωπικού της, όπως ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης και μέλη του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης.

Την Παρασκευή, ο Κατζ απείλησε όχι μόνο με ολοκληρωτική κατάληψη της Γάζας αλλά και με προσάρτησή της στο Ισραήλ αν η Χαμάς δεν κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των ομήρων. «Όσο περισσότερο η Χαμάς επιμένει στην άρνησή της, τόσο περισσότερα εδάφη θα χάσει, κι αυτά θα προσαρτηθούν στο Ισραήλ», προειδοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Γιοσί Κουπερβάσερ, πρώην ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και σήμερα επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, με το δίδυμο Κατζ-Ζαμίρ στην κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας, το Ισραήλ είναι τώρα “έτοιμο” για μια πιο επιθετική προσέγγιση στη σύγκρουσή του με τη Χαμάς και για την επίτευξη του στόχου της «εξάλειψής» της από τη Γάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL