Την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο υπέβαλε ο Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τη χθεσινή κατάρρευση της γαλλικής κυβέρνησης ως αποτέλεσμα της κατάθεσης της πρότασης μομφής.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ μετέβη το πρωί της Πέμπτης στο μέγαρο των Ηλυσίων και υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με το άρθρο 50 του γαλλικού Συντάγματος, μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής από την Εθνοσυνέλευση (βουλή), «ο πρωθυπουργός οφείλει να υποβάλει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση της κυβέρνησης».
Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο σημερινό διάγγελμα του Εμ. Μακρόν στις 21:00. Αν και η γαλλική προεδρία δεν έχει δώσει μέχρι λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσε να διοριστεί νέος πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Εμ. Μακρόν θα ήθελε να έχει καταλήξει σε κάποιο όνομα μέχρι το Σάββατο.
Βασικό ζητούμενο για τη νέα κυβέρνηση παραμένει ο προϋπολογισμός του 2025, ο οποίος θα πρέπει να είναι έτοιμος πριν από το τέλος του 2024.
Σε αναζήτηση αντικαταστάτη
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian ο νέος πρωθυπουργός χρειάζεται την υποστήριξη 288 βουλευτών για να επιβιώσει μιας άλλης ψηφοφορίας δυσπιστίας, ωστόσο θα μπορούσε να κυβερνήσει με απλή πλειοψηφία για μεμονωμένα νομοσχέδια.
Μεταξύ των ονομάτων που έχουν έρθει στη δημοσιότητα σχετικά με τον νέο πρωθυπουργό ακουστεί, είναι ο πρόεδρος του κεντρώου MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού, επιπλέον στα γαλλικά δημοσιεύματα εμφανίζεται και το το όνομα του υπουργού Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, από το προεδρικό κόμμα Αναγέννηση καθώς επίσης και αυτό του Μπρινό Ρετεγιό από τους Ρεπουμπλικανούς και του Μπερνάρ Καζνέβ από τους Σοσιαλιστές.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα τη Figaro, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του MoDem το πρωί της Πέμπτης, πριν ο τελευταίος μεταβεί να συναντήσει τον Εμ. Μακρόν.
«Θα καταψηφίσουμε κάθε πρωθυπουργό που δεν προέρχεται από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο», δήλωσε η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αριστερής συμμαχίας την επομένη της πτώσης του Μπαρνιέ. Ενώ στελέχη του Εθνικού Συναγερμού διαβεβαίωσαν ότι θα διατηρήσουν τις «κόκκινες γραμμές» τους.